Uhasí Itálie spor s Evropskou komisí? Podle Reuters by Řím mohl kritizovaný rozpočet upravit

Italská vláda by mohla snížit rozpočtový deficit plánovaný na příští rok až na dvě procenta hrubého domácího produktu, aby se vyhnula disciplinárnímu řízení ze strany Evropské komise. Agentuře Reuters to řekly dva zdroje z vlády. Současný návrh rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 2,4 procenta HDP, což představuje trojnásobek ve srovnání s plány předchozího italského kabinetu.

Evropská komise minulý týden ve středu potvrdila své původní hodnocení, podle něhož je návrh italského rozpočtu v závažném nesouladu s jejími doporučeními, protože nijak nesnižuje obrovský veřejný dluh země.

Po středečním stanovisku Komise mají členské země dva týdny na vlastní posouzení situace. Pokud budou se stanoviskem souhlasit, připraví Evropská komise disciplinární řízení pro nadměrný schodek i nová doporučení, jak by mohla Itálie svůj schodek napravit. Na konci řízení mohou zemi hrozit i finanční sankce.

Italská koaliční vláda tvořená pravicovou stranou Liga a protestním Hnutím pěti hvězd (M5S) se dostala k moci v červnu, a to mimo jiné díky slibovanému snižování daní a zvyšování sociálních výdajů. Podle koalice je zapotřebí využít rozpočtovou politiku k podpoře hospodářského růstu.

Pondělní jednání vlády může přinést zlom

Lídři obou koaličních stran nicméně signalizovali, že jsou otevřeni případnému snížení plánovaného deficitu. Vláda by o revizi rozpočtových plánů měla jednat v pondělí večer. Toto jednání by podle agentury Reuters mohlo přinést průlom v rozpočtovém sporu s Evropskou komisí, který vyvolal značné napětí na finančních trzích.

Italský vicepremiér Matteo Salvini, který je šéfem vládní strany Liga, v neděli uvedl, že nikdo tvrdošíjně nelpí na schodku ve výši 2,4 procenta HDP. Vicepremiér Luigi Di Maio, který je šéfem vládního Hnutí pěti hvězd (M5S), v pondělí upozornil, že pokud budou zachovány cíle rozpočtové návrhu, nepředstavuje snížení plánovaného schodku problém. „Důležité je, aby rozpočet zahrnoval cíle, které jsme stanovili,“ prohlásil.

Zprávy o možné italské ochotě k ústupkům na začátku týdne přispívají i k posílení společné evropské měny. Pomáhá jí ale také obnovená chuť investorů riskovat díky oživení cen ropy. Euro po 16:30 vůči dolaru přidávalo 0,1 procenta na 1,1345 dolaru, k japonskému jenu pak mělo k dobru 0,5 procenta na 128,70 jenu.