Promítačky se loni nezastavily, do kin táhli Mimoni i Star Wars

Ekonomika ČT: Filmy táhly loni do českých kin, nejvíc Mimoni, 50 odstínů šedi a Star Wars (zdroj: ČT24)

Česká kina neměla v roce 2015 o diváky nouze. Přišlo jich nejvíc za posledních pět let. Příliš ale nelákaly české filmy. Zatímco o rok dřív byla pohádka Tři bratři dokonce nejnavštěvovanějším filmem, loni se žádný český filmař nedostal do první desítky. Návštěvníci kin si vybírali zahraniční animované nebo akční filmy jako Mimoni a Star Wars: Síla se probouzí.

Utržit v českých kinech sto milionů korun není jednoduché. Animovanému filmu Mimoni se to ale v roce 2015 povedlo. Přispělo k tomu 830 tisíc diváků, kteří na film přišli. Oproti mnohým konkurentům má takový film výhodu, že na něj často jdou děti i s rodiči a že za projekci ve 3D zaplatí lidé víc peněz.

Česko ale nebylo v popularitě Mimoňů úplně raritou. Ve světovém měřítku patří k nejúspěšnějším snímkům a s 1,157 miliardy dolarů se s ním loni žádný jiný animovaný film nemohl měřit.

V Česku se animované filmy tradičně objevují mezi nejnavštěvovanějšími filmy. Z loňského roku byl ještě zájem o film Transylvánie 2, kterou zhlédlo skoro 345 tisíc diváků, nebo V hlavě, který v českých kinech vidělo téměř tři sta tisíc diváků a v lednu získal dokonce Zlatý glóbus za nejlepší animovaný film. „Celkově návštěvnost za rok 2015 oproti předchozímu roku narostla o dvanáct procent,“ dodal ředitel distribuční společnosti Cinemart Martin Jeníček.

Nejnavštěvovanější filmy v českých kinech 2015
Zdroj: ČT24

V zahraničí mění rekordy Star Wars

Velkou pozornost budila i adaptace erotického bestselleru 50 odstínů šedi, na kterou od února přišlo přes 557 tisíc diváků. Až za ní se umístil nový díl Star Wars s podtitulem Síla se probouzí a s 478 tisíci diváky na kontě.

Velkolepá sci-fi měla tu nevýhodu, že startovala pouhých čtrnáct dní před koncem roku, jinak by jí patřilo vyšší místo v žebříčku. Během prvních lednových týdnů už totiž v počtu návštěvníků předčila 50 odstínů a zájem o nový příběh z předaleké galaxie neopadnul.

Premiéra filmu Star Wars: Síla se probouzí v Londýně
Zdroj: Bakounine/ČTK/ABACA

Hvězdné války v zahraničí přepisovaly řadu rekordů. V severoamerických kinech utržily jenom za první víkend 248 milionů dolarů, čímž daleko předčily dosavadní rekordy, které se pohybovaly něco málo nad dvousetmilionovou hranicí.

Fanoušci vesmírného fenoménu, kteří statistiky podpořili opakovanými návštěvami, pomohli k tomu, že měsíc po premiéře sčítá v Americe tržby ve výši 860 milionů dolarů (zatím držel rekord Avatar, který před šesti lety zakončil se 760 miliony) a v celém světě už mají Star Wars přes miliardu a osm set milionů dolarů.

Český film na konkurenci nestačil

Pro české kinaře jsou takové částky nepředstavitelné. V minulých letech pro ně byly jistotou české filmy, o něž byl mezi diváky zájem. V roce 2014 byl nejnavštěvovanějším filmem pohádka Jana Svěráka Tři bratři s více než 661 tisíci diváky a tržbami zhruba 73,5 milionu korun. Letos se ale vkus proměnil a tuzemští filmaři nenabídli žádný hit. Nejvíc diváků přišlo na komedii Život je život, bylo jich přibližně 258 tisíc.

Podle Jeníčka zkrátka nedokázalo žádné dílo zaujmout. „Obecně vždycky záleží na konkrétním filmu,“ zmínil. Nebyl by proto tak pesimistický. Větší návštěvnost se čeká například od Lídy Baarové.

Návštěvnost českých kin
Zdroj: ČT24

Celkové čisté tržby distributorů filmů přitom loni překonaly hranici jedné a půl miliardy korun. Lístek si koupilo 12,958 milionu lidí. Více lidé kupovali i doplňkové zboží jako popcorn nebo pití. Tržby stouply prakticky všem velkým kinům.

„V našich multikinech jsme překonali hranici 3,6 milionu diváků za rok, což je číslo, které se nám už hodně dlouho nepodařilo překonat. Oproti roku 2014 naše návštěvnost narostla o 10 procent a tržby o 12 procent,“ uvedl ředitel distribuční společnosti Falcon a řetězce kin Cinestar.

Všude tak dobře ale nebylo. Kino v Bučovicích na Vyškovsku v roce 2014 promítalo jen tři měsíce a na představení sem přišlo zhruba čtyři sta diváků. Po roce působení skončilo se ztrátou třicet tisíc korun. Teď tady místo filmů pořádají koncerty nebo divadelní představení. I přes podobné neúspěchy se ale oficiální množství kin nemění. „Počet kin v ČR je stabilní, zhruba kolem šesti set. Prakticky kina nezanikají,“ řekl tajemník Unie filmových distributorů Jaroslav Pecka.

Na začátku ledna mají čeští diváci zájem o film REVENANT Zmrtvýchvstání, který má po Zlatých glóbech velkou šanci v oscarovém klání. Za první víkend na něj přišlo přes 64 tisíc diváků. Slušné výsledky má i český film Padesátka, který měl premiéru ještě na sklonku roku, ale do poloviny ledna ho zhlédlo skoro tři sta tisíc diváků.