Na Zlaté glóby zapůsobilo Zmrtvýchvstání i český orchestr

Zlaté glóby ovládlo Zmrtvýchvstání (zdroj: ČT24)

Zlaté glóby za rok 2015 ovládl snímek REVENANT Zmrtvýchvstání. Dramatický příběh o přežití z dob Divokého západu získal cenu za nejlepší drama, herce v hlavní roli i režii. Nejlepší herečkou v dramatu je Brie Larsonová, která zazářila v kanadsko-irském Pokoji (Room). V kategorii „komedie a muzikál“ zabodoval Marťan. A i zásluhou českých hudebníků získal ocenění za nejlepší hudbu italský skladatel Ennio Morricone.

Film REVENANT Zmrtvýchvstání vypráví o americkém lovci a průzkumníkovi Hugu Glassovi, jenž se po zradě parťáků probíjí divočinou. „Tento film je o přežití, o triumfu lidského ducha, ale ještě více o důvěře,“ prohlásil nejlepší herec v dramatu Leonardo DiCaprio, který získal již druhý Zlatý glóbus za tři roky.

Za Zmrtvýchvstání byl oceněn rovněž Alejandro González Iñárritu, který se stal nejlepším režisérem. „Vydal jsem se obtížnou cestou,“ řekl Iñárritu. „Ale všichni v této místnosti víme, že bolest je dočasná, ale film je tu navěky. Takže koho to zajímá?“ podotkl režisér, který se proslavil snímky Amores perros, 21 gramů nebo Babel. Čeští diváci jeho novinku uvidí v kinech od 14. ledna (kdy si také budete moci přečíst na webu ČT24 recenzi).

Nejlepší herečkou v hlavní roli ve filmovém dramatu se stala Brie Larsonová. Oceněna byla za snímek Room (Pokoj). V dramatu podle bestselleru Emmy Donoghueové ztvárnila ženu, která se snaží zajistit svému synovi normální dětství i přesto, že s ní vyrůstá ve sklepní místnosti, kde je drží jejich únosce.  

„Nikdy jsem na podobném večeru nebyla. Netušila jsem, co mám od toho čekat. A tak jsem se zeptala své kamarádky Emmy Stonové. A ona na to jen: Uvidíš, že se ti to bude líbit, budeš prostě v televizi,“ prohlásila herečka.

Návrat na výsluní slaví Sylvester Stallone, který si po letech opět zahrál Rockyho v dramatu Creed. Patří mu glóbus za nejlepšího herce ve vedlější roli. Stallone si vysloužil ovace vestoje.

V kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli bodovala Britka Kate Winsletová, která si zahrála v životopisném dramatu Steve Jobs o zakladateli firmy Apple. Snímek o Jobsovi uspěl i v kategorii nejlepší filmový scénář – ocenění se dočkal Aaron Sorkin.

Steve Jobs (2015, režie: Danny Boyle)
Zdroj: CinemArt

Nejlepší herečkou filmového muzikálu či komedie se stala Jennifer Lawrenceová za snímek Joy. Hercem pak Matt Damon, který zazářil ve snímku Marťan o astronautovi, jenž uvízne roky na Marsu a bojuje s krutým podnebím rudé planety.

Nejlepším animovaným filmem loňského roku je V hlavě o holčičce Riley, která je v období dospívání nucena se přestěhovat a v jejím nitru svádějí boj emoce jako hněv, radost nebo smutek, které představují animované postavičky.

Za nejlepší hudbu pro film byl oceněn italský skladatel Ennio Morricone, který složil hudbu ke snímku Osm hrozných režiséra Quentina Tarantina. Nahrával ji s Českých národním symfonickým orchestremNejlepší filmovou písní je The Writing's On The Wall od Sama Smithe, která zazněla v novém Bondovi, jakkoli angetovi fanoušci z ní příliš nadšení nebyli.

V televizních kategoriích triumfoval mexický herec Gael García Bernal, který se stal nejlepším hercem v komedii Mozart v džungli. Christian Slater zase bodoval ve vedlejší roli v seriálu Mr. Robot. Nejlepší herečkou v dramatu je Taraji P. Hensonová (Empire) a hercem Jon Hamm (Mad Men). Sošku za nejlepší herečku ve vedlejší roli obdržela Maura Tierneyová (Affair).

Televizní a filmové ceny se tradičně považují za předzvěst Oscarů, udělují je zahraniční novináři působící v Hollywoodu. Letošní ceremonie probíhala za přísných bezpečnostních opatření.

Ceremoniál v Los Angeles uváděl britský komik Ricky Gervais, známý například ze seriálu Kancl. Ten show provázel již v letech 2010 až 2012 a proslul tím, že ve svých komentářích nikoho nešetřil.

Moderátor nešetřil jízlivými poznámkami

Opřel se třeba do amerického herce Seana Penna, který udělal rozhovor s uprchlým mexickým drogovým bossem Joaquínem Guzmánem. Ten utekl z věznice loni v červenci, Penn se s ním setkal v jeho úkrytu. Pak mu poskytl na dálku rozhovoru, který v sobotu zveřejnil časopis Rolling Stone. Mexickým úřadům to prý pomohlo k opětovnému zadržení Guzmána minulý týden pátek.

„Nejdříve budu vést tento monolog a pak se schovám, že mě ani Sean Penn nebude moci najít,“ prohlásil Gervais. Později se pustil také do Damonova nejlepšího přítele Bena Afflecka, který má problémy v manželství s herečkou Jennifer Garnerovou – Damona označil za „jedinou osobu, které Ben Affleck nebyl nevěrný“.

Jednu z cen předávaly i herečky America Ferreraová a Eva Longoriová, které jsou latinskoamerického původu. V této souvislosti se moderátor navezl do republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Herečky označil „nejen za krásné dámy, ale i za dvě osoby, které chce váš budoucí prezident Donald Trump deportovat“. Trump vzbudil vlnu kritiky za své návrhy masové deportace přistěhovalců.