Pomsta není sladká. Iñárritu a DiCaprio představili Revenanta

Oscarový režisér Alejandro González Iñárritu uvedl v Los Angeles svou novinku, drama Revenant – Zmrtvýchvstání. Ještě před premiérou se objevily dohady, jestli za hlavní roli získá Leonardo DiCaprio konečně také Oscara. Zatím má snímek na kontě nominaci na Zlatý glóbus.

Iñárritu, režisér titulů Amores perros, 21 gramů nebo Birdman, už několikrát dokázal, že se nebojí experimentovat. V Revenantovi se vrhl do historické látky z prostředí Divokého západu.

I natáčení bylo celkem divoké. „Ten film je náročný a nemyslím si, že by si ho chtěl někdo z nás zopakovat,“ potvrdil režisér. „Ale právě proto jsme se do něj naprosto zamilovali. Znáte to, složitých počinů si nakonec ceníte víc.“

Předlohou snímku je román Michaela Punkeho, založený na skutečném příběhu amerického průzkumníka a lovce kožešin Hugha Glasse, který podstoupil složitou cestu, aby se pomstil za smrt svého syna.

„Revenant je o zkoumání toho, co je pomsta. Co se stane, když ji vykonáte. Pomsta je prázdná, nevrátí vám, co jste ztratili. A když se stane smyslem vašeho života, co s ním uděláte potom, až se pomstíte?“ podotkl k tématu dramatu Iñárritu.

Fanoušci Leonarda DiCapria doufají, že tato role mu konečně vynese sošku Oscara pro nejlepšího herce. Ucházel se o ni už čtyřikrát. DiCaprio si přinejmenším nemyslí, že by měl důvod se za svůj výkon stydět:

„Je to mimořádný film a byla to zatraceně těžká práce. Když něčemu věnujete rok života, jste daleko od domova a riskujete vlastní život, tak by to byla katastrofa, kdybyste z toho neměli dobrý pocit.“

Zda budou mít z příběhu dobrý pocit i čeští diváci, zjistí 16. ledna, kdy se Revenant chystá do tuzemských kin.

Revenant má po premiéře (zdroj: ČT24)