Herec Sean Penn pomohl dopadnout narkobarona Prcka Guzmána

Americký herec Sean Penn ve své bohaté kariéře ztvárnil řadu padouchů a zlosynů. Vedlejší roli, tentokrát kladnou, sehrál i v příběhu Joaquína Guzmána, šéfa kartelu Sinaloa, který zásobuje USA drogami. Poté, co El Chapo čili Prcek opětovně utekl z nejstřeženějšího mexického vězení, jej Penn navštívil v jeho skrýši a pro časopis Rolling Stone s ním pořídil rozhovor. Mexickým úřadům to prý pomohlo Guzmána znovu vystopovat.

Interview Seanu Pennovi dohodla populární mexická herečka Kate del Castillová, která mimochodem hrála drogovou královnu ve známém televizním seriálu La Reina del Sur. Ta v lednu 2012 napsala na sociální síti Twitter, že kdyby se měla rozhodnout, zda důvěřuje mexické vládě nebo kartelům, přiklonila by se k Prckovi.

Guzmán prý tou dobou začal přemýšlet o natočení autobiografického filmu a poté, co si vzkaz na Twitteru přečetl, se rozhodl, že na něm chce spolupracovat právě s Kate. Ta se na společenském večírku v Los Angeles setkala s Pennem a o filmu z prostředí mexického drogového světa se mu svěřila. Americký herec, režisér a scénárista projevil zájem se s Guzmánem setkat a napsat o něm časopisecký článek.

Kate del Castillová
Zdroj: Kevork Djansezian/Reuters
Poblíž přešlapovala malá skupina mužů. Na kopci jsem viděl několik omšelých bungalovů. Vystoupil jsem z náklaďáku, pohnul jsem se a – on stál hned vedle. Nejznámější světový uprchlík: El Chapo. Na mysli mi okamžitě vytanuly stovky obrázků a novinových článků, které jsem si vyhledal. Nebylo pochyb – je to skutečně on.
Sean Penn
herec, režisér a producent

Castillová Pennovi schůzku s narkobaronem v jeho „skrýši" kdesi uprostřed Mexika skutečně domluvila. Penn se s Guzmánem dohodl na rozhovoru, ovšem vzhledem k raziím se další osobní setkání již neuskutečnilo. Penn tak mafiánovi alespoň napsal otázky a narkobaron mu zaslal sedmnáctiminutové video s odpověďmi.

Nechci být vylíčen jako jeptiška. Dodávám víc heroinu, metamfetaminu, kokainu a marihuany než kdokoliv jiný na světě. Mám flotilu ponorek, letadla, kamiony, lodě.
Joaquín El Chapo Guzmán
narkobaron

V kůži Joaquína Guzmána

Guzmán Pennovi v rozhovoru vylíčil svůj příběh včetně dětství v chudé rodině. V místě, kde se narodil, nebyly žádné pracovní příležitosti a tak v patnácti letech začal pěstovat a prodávat marihuanu, aby si vydělal na jídlo. Zhruba o dvacet let později, už jako šéf zločinecké organizace Sinaloa, nechal El Chapo prokopat první podzemní tunel pod mexicko-americkou hranicí z Tijuany do San Diega, jímž do Spojených států distribuoval své zboží.

O drogách soudí, že jsou ničivé. „Bohužel, tam kde jsem vyrůstal, stále není jiný způsob, jak přežít. V naší ekonomice si jinak živobytí obstarat nelze,“ tvrdí. Odmítá ale zodpovědnost za míru závislosti na drogách ve světě. „Dnem, kdy přestanu existovat, se nijak nesníží.“ Prcek rovněž prohlašuje, že drogy v mládí vyzkoušel, ale posledních 20 let je nepožil a nikdy se na nich nestal závislým. Alkohol údajně pije výjiměčně.

Guzmán prý Pennovi řekl i o svém posledním útěku z mexického vězení Altiplano. Z toho ujel na motorce připevněné ke kolejnici instalované v 1,5 kilometru dlouhém tunelu, který vedl ze sprchy v jeho cele do rozestavěného domu v polích. Aby se výstavba únikové cesty zdařila, poslal své nejlepší inženýry do Německa na tříměsíční školení. Museli se totiž vyhnout problémům při výkopech poblíž hladiny podzemní vody pod věznicí.

Odpovědnost konzumentů za zločiny kartelů

Viděl jsem spoustu videí a fotografií popravených, roztrhaných, rozřezaných a kulkami provrtaných nevinných lidí, aktivistů, odvážných novinářů a nepřátel kartelu. Jsem si dobře vědom oddaných vojáků a úředníků Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami a dalších vykonavatelů zákona jak mexických, tak amerických, kteří přišli o život při válce proti drogám.
Sean Penn
herec, režisér a producent

Penn v článku píše, že není pyšný na to, že bude vnímán jako člověk, který chrání tajemství nebezpečného kriminálníka, zároveň však připomíná, že se jedná o první rozhovor mimo výslechovou místnost, který Guzmán poskytl. Herec soudí, že americká společnost je coby lídr protidrogové strategie a zároveň jakožto konzument s nenasytnou touhou po zakázaných narkoticích spoluodpovědná za hříchy drogového podsvětí.

Kdyby nebyla poptávka, nebyly by tržby. Je pravda, že konzumace den po dni roste. A tak prodáváme a prodáváme.
Joaquín El Chapo Guzmán
narkobaron

Mexiko Guzmána možná vydá do USA

Mexické vládní zdroje uvedly, že rozhovor s Seanem Pennem byl jedním z faktorů, který přispěl k dopadení Guzmána. Herec uvedl, že věděl, že ho úřady sledují. El Chapo byl v pátek zadržen ve městě Los Mochis poté, co se ozbrojeným složkám neúspěšně pokusil utéct kanalizací. Přestřelka při zatýkání si vyžádala pět mrtvých.

Události: Jakou sehrál Penn roli v dopadení Prcka? (zdroj: ČT24)

Guzmánův drogový kartel Sinaloa kontroluje velkou část obchodů s kokainem, marihuanou a metamfetaminem v USA. Mexické úřady daly v sobotu najevo odhodlání vydat Guzmána Spojeným státům, které ho viní mimo jiné z praní špinavých peněz a vraždy. Z mexického vězení se mu totiž již dvakrát podařilo utéct. Kromě posledního zmizení tunelem uprchl i v lednu 2001 v dodávce vozící prádlo z prádelny. Tehdy se před spravedlností skrýval 13 let.

Vydáno pod