Morricone nahrává v Praze hudbu k Tarantinovu zasněženému ne-westernu

Americký režisér Quentin Tarantino je v Česku, do Prahy ho totiž přivedl italský skladatel Ennio Morricone. Pro Tarantina složil hudbu k novému filmu The Hateful Eight a vymínil si, že ji nahraje s Českým národním symfonickým orchestrem. Tarantinova novinka se má odehrávat výhradně na sněhu. Spíše než o klasickém westernu plném akce se hovoří o konverzačním dramatu. A nálepku 'westernovosti' odmítá i Ennio Morricone. „V tomto případě s tím nemá westernová muzika vůbec nic společného. Je to muzika pro Tarantinův příběh, hudba pro charakter, který dává svým filmům,“ řekl skladatel.

Hudbu k westernům jako Tenkrát na západě skládal ještě před první klapkou, Tehdy Sergio Leone točil film podle Morriconeho not. V případě snímku The Hateful Eight to bylo přesně naopak. Nejdřív vznikal film a teprve v samém závěru oslovil Quentin Tarantino Ennia Morriconeho a začali se bavit o tom, jak bude vypadat hudba.

Podobu svých filmů drží Quentin Tarantino pevně v rukou a proto se ani během nahrávání nechtěl nechat rušit. Na veřejnosti by se ale měl přeci jen objevit, spolu s Enniem Morriconem přislíbili návštěvu závěrečného koncertu Prague Proms.

Italský skladatel Ennio Morricone, který je podepsán pod 500 filmy a seriály, získal dvě ceny
Grammy a v roce 2007 konečně i Oscara za celoživotní dílo. Nejvíce se zviditelnil spoluprací s italským režisérem Sergiem Leonem, a to hudbou k jeho filmu Tenkrát na Západě (1968). S Leonem ale spolupracoval na celé řadě dalších filmů, známou se stala i trilogie Pro hrst dolarů (1964), Pro pár dolarů navíc (1965) a Hodný, zlý a ošklivý (1966).

Za sebou má ale i spolupráci s mnoha dalšími režiséry, mezi nimi je například Brian de Palma (Nedotknutelní), Roman Polanski (48 hodin v Paříži), Franco Zeffirelli (Hamlet), Giuseppe Tornatore (Bio Ráj a Malena), Roland Joffé (Mise), Oliver Stone (U-Turn), Georges Lautner (Profesionál) či Adrian Lyne (Lolita). Morricone skládal také pro Piera Paola Pasoliniho. Jedna ze starších nahrávek se objevuje i ve snímku Quentina Tarantina Kill Bill.

Ennio Morricone
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Ennio Morricone se narodil v Římě 10. listopadu 1928. V mládí hrál na trubku v jazzové kapele, filmové hudbě se začal věnovat na počátku 60. let. Zpočátku psal doprovod ke komediím a béčkovým filmům, později už ale pracoval pro Ettoreho Scolu či Bernarda Bertolucciho. Průlomem se staly nahrávky pro Leoneho. Morricone se zabývá i symfonickou a komorní hudbou, je například autorem chórové skladby k 11. září 2001.

Skladatel, který záměrně nemluví anglicky a celý život odmítá nabídky na přestěhování do Hollywoodu, je od roku 1956 ženatý. S manželkou Mariou vychovali čtyři děti. Syn Andrea se stal rovněž skladatelem filmové hudby a dirigentem. V poslední době Morricone často jezdí i do Prahy do nahrávacích studií.