České úřady se zaměřují na porušování sankcí při obchodu přes třetí země

Události: Úřady vyšetřují obcházení sankcí (zdroj: ČT24)

České úřady vyšetřují čím dál více kauz, které se týkají vývozu i dovozu sankcionovaného zboží přes třetí země. Často přes Turecko nebo postsovětské státy. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej uvedl, že jeho útvar vede trestní stíhání ve dvou případech ohledně porušování mezinárodních sankcí. Celní správa se přitom v rámci obdobného porušení norem zabývá asi čtyřiceti případy.

Stíhání se týká například nelegálního vývozu aut do Ruska. Policie v současnosti prověřuje českou firmu Labara, která podle listu Deník N své dceřiné společnosti v Rusku poslala přes Turecko stroje, které lze využít k výrobě zbraní. Společnost napsala České televizi, že si není žádného pochybení vědoma. „Tady na nás všichni útočí, já tomu vůbec nerozumím,“ uvedl prokurista firmy Oskar Mühlhansl. Kdy vyšetřování skončí, žalobci zatím nevědí.

Podle analytiků sankcionované zboží kromě Turecka hojně proudí i přes postsovětské republiky. Častým způsobem, jak obejít sankce, je třeba platba mimo bankovní účty za zboží a nemovitosti. „Je stále vidět, že přetrvávají velké mezery v implementování sankční legislativy,“ podotkl analytik Pavel Havlíček z Asociace pro mezinárodní otázky.

Novináři zaznamenali také případy podezřelých dovozů zboží z Běloruska. Podle redaktorky Kamily Plzákové z Investigace.cz putují do Česka dodávky močoviny ze sankcionované společnosti Grodzno AZOT, kterou vlastní stát. 

České úřady se zabývají také společností Safina, jež zpracovává drahé kovy. Hlavní provozovnu má v obci Vestec u Prahy, kde pracuje asi dvě stě zaměstnanců. Firma má vazby na zbrojaře Viktora Vekselberga, který je spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina. Jako skutečný vlastník podniku je v registru uveden Alexandr Okatov, ten je už ale několik měsíců mrtvý. Společnost na dotazy k vlastníkovi zatím nereaguje.