Platy ústavních činitelů, včetně politiků, porostou pomaleji. Počítá s tím úsporný balíček

Události ČT: Pomalejší růst platů státních zaměstnanců (zdroj: ČT24)

Vládní konsolidační balíček počítá mimo jiné s omezením peněz na platy ústavních činitelů a státních zaměstnanců. Některé úřady si přitom už dnes stěžují na nedostatek lidí i na to, že volná místa nemůžou kvůli nízkým platům obsadit či že noví pracovníci svá místa zase brzy opouštějí. Například soudy a státní zastupitelství od podzimu mluví o hrozícím kolapsu. Zaměstnanci v justici mají navzdory úsporám od ministra financí příslib zvýšení platů, které jsou pod úrovní zbytku státní správy.

Například tabulkový plat rejstříkové vedoucí na soudu je podle délky praxe od dvaceti do necelých třiceti tisíc, na osobní ohodnocení mají soudy málo peněz. A tvrdí, že se z nich stávají levná výuková centra.

„Sem nastoupí na rok, za rok se něco naučí, získají nějakou praxi a pak se přihlásí do advokátní kanceláře, kam nastoupí za dvojnásobek,“ uvádí Kristina Rohnová, vedoucí soudní kanceláře Obvodního soudu pro Prahu 2. 

Rejstříková vedoucí hlídá lhůty, zodpovídá za protokol ze soudního jednání nebo za to, že každý dostane včas obsílku. Často bývá pravou rukou více soudcům najednou. „Třeba u nás na oddělení jsme jenom tři a máme čtyři soudce,“ přibližuje Simona Jelínková, rejstříková vedoucí z Obvodního soud pro Prahu 2.

Úřednice trestního úseku se střídají i ve víkendových pohotovostech, třeba kvůli okamžitému rozhodování o vazbách. Někdy musí jedna od druhé práci převzít. „Nastává problém ve chvíli, kdy například někdo absentuje, ať už onemocníte vy, nebo rodinný příslušník, například dítě,“ popisuje Jelínková.

Platy v justici jsou pod úrovní zbytku státní správy. Dorovnání přislíbil ministr financí nejpozději do konce roku 2025, stát by mělo miliardu a půl.

Pomaleji porostou platy soudců či ministrů

Čtyři sta milionů chce naopak stát ušetřit na pomalejším růstu platů soudců, státních zástupců, ale i ministrů nebo zákonodárců.

„Bude ta dynamika i nižší, než jak je to u té snížené valorizace penzí, považujeme to za správné a chceme jít tímto způsobem i příkladem,“ řekl k tomu premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Že bude snížení základny pro výpočet platů politiků součástí balíčku, přitom vláda při jeho představování neřekla. Do tiskové zprávy odstavec o ústavních činitelích přibyl o den později.

Návrh na zpomalení růstu platů ústavních činitelů
Zdroj: ČT24

„To musí být nějaké rozpory v pětikoalici, protože oni se na tom nemohli dlouhou dobu domluvit. My naopak, SPD jako opozice, jsme už na začátku tohoto volebního období podali návrh na zmražení platů ústavních činitelů,“ uvedl předseda poslaneckého klubu SPD a první místopředseda hnutí Radim Fiala.

„Návrh zákona je připraven, vedla se o tom politická jednání, právě se rozhodovalo, jestli bude stejné tempo, jestli 95,2 bude základ nebo 94. Nic v tom nehledejte,“ reagoval ministr financí a první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

„Andrej Babiš jako poslanec znovu podal návrh na zmrazení platů ústavních činitelů, nikdy to nedovolili zařadit,“ tvrdí exministryně financí a předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Snížení základny pod trojnásobek průměrné mzdy by ale mohlo narazit u Ústavního soudu, který v minulosti zásahy do platů soudců opakovaně zrušil.