Ceny benzinu přerušily sestup, za týden se zvedly o 32 haléřů. Nafta je nejlevnější od loňského ledna

Průměrná cena benzinu Natural 95 v Česku v posledním týdnu zdražila, vrátila se nad 37 korun za litr. Dál naopak klesá cena nafty, která je již pod 35 korunami, a je tak nejlacinější od loňského ledna. Nejdražší je tankování v Praze, která je jediným krajem s průměrnou cenou benzinu nad 38 korunami a nafty nad 36 korunami. Nejlevnější je v Jihočeském kraji.

Benzin v Česku zlevňoval téměř celý březen, ale s koncem měsíce to skončilo. Za týden podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, zdražil Natural 95 v celorepublikovém průměru o 32 haléřů na 37,27 koruny za litr. Znamená to, že se průměrná cena vrátila nad 37 korun a je na úrovni z poloviny března.

Nejhlouběji do kapsy musí na čerpacích stanicích sáhnout pražští motoristé, kteří za litr benzinu zaplatí 38,42 koruny. V žádném jiném kraji není průměrná cena za litr naturalu nad 38 korunami, druhá nejvyšší je v Jihomoravském kraji, kde činí 37,54 koruny. Nad republikovým průměrem je cena benzinu také ve Středočeském, Plzeňském, Olomouckém kraji a na Vysočině.

Nejnižší naopak je v Jihočeském kraji s průměrem 36,81 koruny za litr, Ústeckém kraji, kde se v průměru platí za litr benzinu o tři haléře více, a v Královéhradeckém kraji s 36,89 koruny za litr.

Zatímco cena benzinu v týdnu na přelomu března a dubna poměrně výrazně stoupla, nafta znovu zlevnila. Je nejlevnější od loňského ledna, majitelé vznětových motorů zaplatí za každý litr nalitý do nádrže v průměru 34,80 koruny, což je o 21 haléřů méně než minulý týden.

I nafta je nejdražší v Praze, kde činí průměrná cena 36,96 koruny za litr, přičemž v žádném jiném kraji není průměr nad 36 korunami. Druhé nejdražší čerpací stanice z hlediska majitelů dieselových motorů jsou ve Středočeském kraji s průměrnou cenou 35,39 koruny. Nad republikovým průměrem jsou ceny nafty také v Olomouckém a Jihomoravském kraji a na Vysočině.

Stejně jako u benzinu platí i u nafty, že nejlevněji ji řidiči natankují v jižních Čechách. Průměrná cena v Jihočeském kraji činí 34,02 koruny za litr, v Královéhradeckém kraji se platí 34,16 koruny. Pozice nejlevnějšího okresu v republice tradičně náleží Táborsku, kde je nyní průměrná cena nafty 33,65 koruny a benzinu 36,56 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot zůstávají na úrovni, jakou měly před začátkem války na Ukrajině, případně jsou levnější. Týden před začátkem ruské invaze na území sousedního státu byla průměrná cena za litr benzinu o 14 haléřů nižší než nyní, zatímco nafta stála o korunu a 26 haléřů více. Po vypuknutí konfliktu začala paliva dramaticky zdražovat. Za dva týdny přesáhla cena litru nafty 49 korun a cena benzinu se blížila 47 korunám za litr.

V prvním dubnovém týdnu roku 2022 – tedy před rokem – bylo tankování již mírně levnější, stále však stál benzin v průměru téměř o sedm korun za litr více než nyní a nafta o necelých dvanáct korun více.