Česká pošta od července zruší až 2269 pracovních pozic

Česká pošta zruší od 1. července maximálně 2269 pracovních pozic. Některé z nich jsou nyní neobsazené, nejde tak o přesný počet propuštěných zaměstnanců. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl, že Česká pošta pomůže propouštěným lidem s hledáním práce. Propouštění souvisí s připravovaným rušením asi tří set poboček pošty z celkového počtu 3,2 tisíce. Transformace České pošty má stát více než osm miliard korun. Státní zdroje, které by na to měly být použity, ale podle prvního místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka podléhají notifikaci Evropské komise.

Mladá fronta Dnes (MfD) s odkazem na dokument o hromadném propouštění, který Česká pošta adresovala úřadu práce, ve čtvrtek napsala, že pošta v létě propustí 1388 lidí na přepážkách, 511 doručovatelů a 320 pracovníků nižšího managementu.

Podle Vitíka jde ale o maximální možný počet typových pozic, kterých se propouštění může týkat. „Řada pozic je neobsazená, tak tato místa budou zrušena, ale nebudou se z nich propouštět zaměstnanci,“ vysvětlil. Kolik rušených pozic je v současné době neobsazených, neuvedl.

Podle dokumentu se propouštění dotkne všech krajů – například 302 pozic má být zrušeno ve Středočeském kraji, 258 v Moravskoslezském, 238 v Jihomoravském kraji a 236 v Praze. O práci by neměli přijít doručovatelé balíků, řidiči, třídiči, vyšší a nejvyšší management. 

Rakušan slibuje pomoc s hledáním práce

Podle Rakušana mohou propuštění zaměstnanci najít uplatnění mimo jiné na úřadech práce, kde úředníci chybí.

„Už v tuto chvíli je aktivně nabízíme logistickým firmám. Nabízíme je provozovatelům pošt Partner, je o ně ve velké míře zájem. Nabízí se jim placená rekvalifikace. Pan ministr (práce a sociálních věcí Marian) Jurečka má zájem o tyto lidi na úřady práce, kde se zaměstnanců naopak nedostává. Budeme se zabývat každým jednotlivcem, nebude propuštěna matka samoživitelka nebo někdo ve větších ekonomických problémech,“ uvedl Rakušan.

Počet rušených míst nebude takový, jaký se uvádí v médiích, ruší se hlavně neobsazená místa, dodal ministr.  

Pošta zruší tři sta poboček

Podle dřívějších informací by měla pošta zrušit tři sta poboček ze současných 3200. Návrh Českého telekomunikačního úřadu je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. Ministerstvo vnitra už dříve uvedlo, že rušení se má dotknout větších měst, v kterých je více poboček.

„Starostové i veřejnost budou o konkrétních rušených pobočkách informováni v momentě definitivního schválení nových parametrů pro pobočky. Tuto informaci předpokládáme v řádu málo týdnů,“ cituje deník mluvčího České pošty Matyáše Vitíka.

Odbory protestují

Proti propouštění se staví poštovní odbory, které jsou nyní ve stávkové pohotovosti. Předseda Odborového hnutí zaměstnanců České pošty Evžen Dvorský uvedl, že na setkání se zaměstnanci, které se plánuje na 1. dubna, se poradí o dalším postupu.

„Naším následným krokem bude demonstrace. Pokud ani ta nepomůže, určitě budeme mít zájem na stávce,“ řekl Dvorský. V úvahu podle něj připadá například stávka v klíčovém poštovním uzlu v pražských Malešicích. Hnutí, které Dvorský zastupuje, patří k menším odborovým centrálám na poště.

Osm miliard na transformaci České pošty

V posledních letech Česká pošta hospodaří v červených číslech. Předloni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu oznámil, že náklady na transformaci České pošty zřejmě přesáhnou osm miliard korun.

Státní zdroje, které by měly být využity na transformaci České pošty, ale podle místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka podléhají notifikaci Evropské komise. Řekl to na čtvrteční tiskové konferenci po jednání stínové vlády.

„Je třeba zdůraznit, že jakékoli státní zdroje, které by padly na transformaci, podléhají notifikaci Evropské komise, což vůbec není jednoduchý proces. Musí se řádně posoudit, jestli se jedná, či nejedná o nedovolenou podporu. Není možné vystřelit, že tam dáme peníze a Česká pošta bude zachráněna,“ uvedl Havlíček.

Podle bývalého ministra průmyslu a obchodu a dopravy byla strategie včetně transformace podniku schválena na podzim 2021 ještě za vlády ANO a ČSSD. Rakušan podle Havlíčka loni situaci vůbec neřešil. Současná koalice naopak vyčítá předchozí vládě, že nechala Českou poštu „finančně vykrvácet“.

Výsledkem transformace má být v roce 2025 státní podnik provozující pobočkovou síť, který bude poskytovat základní služby definované státem a finanční služby, a akciová společnost poskytující logistické a balíkové služby. Pošta jako celek by v té době neměla být ztrátová.