Česká pošta letos propustí tisíce zaměstnanců, včetně doručovatelů a pracovníků na přepážkách

Události: Pošta propouští (zdroj: ČT24)

Česká pošta letos propustí několik tisíc zaměstnanců. Budou mezi nimi doručovatelé, zaměstnanci na přepážkách i lidé ze správního aparátu podniku. Od 1. července uzavře také tři stovky poboček. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i pověřený šéf pošty Miroslav Štěpán ale slibují, že se to dotkne měst, ve kterých existuje více poboček. Loni státní podnik vykázal ztrátu půl druhé miliardy korun a do budoucna mu hrozí insolvence. V současnosti provozuje 3200 poboček a zaměstnává zhruba pětadvacet tisíc lidí.

Jaké pobočky zůstanou od léta uzavřené, pošta ještě analyzuje. Má pro to přesná kritéria, například docházkovou vzdálenost do tří kilometrů. Na rušení poboček bude muset pošta podle Štěpána reagovat také propuštěním personálu.

„V první fázi k 1. červenci se bavíme o nižších jednotkách tisíc,“ předeslal. Půjde o zaměstnance přepážek, pěší poštovní doručovatele i ty, kteří doručují listovní zásilky autem. Třetí skupinou bude část administrativně-správního aparátu pošty. Podle Štěpána půjde o úspory v řádech vyšších stovek milionů korun. 

Omezení pobočkové sítě by se mělo týkat Prahy, Brna a Ostravy, kde se bude rušit nejvíc poboček – v každém městě minimálně deset. Omezení se týká rovněž všech krajských a drtivé většiny okresních měst. Naopak v malých obcích s jedinou pobočkou pošta zůstane.

Transformace

Vláda viní za špatnou ekonomickou situaci podniku své předchůdce, podporuje krok resortu vnitra, který připravuje transformaci státního podniku. Nejpozději od roku 2025 má být rozdělen na dvě firmy: na státní podnik zajišťující základní služby objednávané státem a komerční část poskytující balíkové služby nebo logistiku. Situace se řešila i na středečním jednání vlády. 

Také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu ujistil, že obcí s jednou pobočkou pošty se rušení nedotkne, jak po jednání kabinetu prozradili ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Nedojde ke zhoršení dostupnosti služeb České pošty, nedojde ke zhoršení dostupnosti na venkově,“ slibuje Jurečka.

„Česká pošta se i skrze přístup předchozí vlády dostala do deficitního financování, transformace je nutná,“ míní ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Za prvé musíme dodržet platný legislativní rámec. (…) Další kritérium je to, aby byla zachována kvalita služby. Takže se díváme na počet zákazníků, kteří chodí na pobočku, na její vytíženost, na množství operací. Poslední kritérium, které jsme zohledňovali, je to, jaký ekonomický přínos bude Česká pošta mít z toho, že tu či onu pobočku zruší,“ sdělil Štěpán České televizi. 

Místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) hovoří o tom, že změny měly přijít dříve. „Za celý rok 2022 se pro to neudělalo vůbec nic, strategie se neotevřela, pan ministr ji finálně neodsouhlasil,“ kritizuje.

Odbory sepsaly petici už v lednu

Už v lednu poslaly poštovní odbory do sněmovny petici, ve které politiky vyzývají, aby ekonomickou situaci podniku řešili. Podepsalo ji přes 27 a půl tisíce zaměstnanců a klientů pošty. A už se jí zabýval petiční výbor. „Upozorňujeme už dlouhou dobu, my jsme první petici měli už v roce 2017, kde jsme žádali o zvýšení úhrady ztrát,“ podotýká předsedkyně Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb Jindřiška Budweiserová.

Česká pošta dle mluvčího Matyáše Vitíka očekává, že díky uzavření tří set poboček ušetří na nákladech na provoz a mzdy jednotky miliard korun. „V současné chvíli ještě dopracováváme finální seznam poboček, které budeme rušit. V momentě, kdy ho budeme mít, tak se zaměstnanci, kterých se propouštění bude týkat, o tom dozvědí. Bavíme se o dubnu, kdy by ty výpovědi měly být podány,“ ujasnil mluvčí.

„Neznamená to ale, že ze zrušených poboček budou všichni zaměstnanci propuštěni. Řada z nich najde uplatnění na jiných poštách. Budeme to posuzovat podle pracovního výkonu, proklientského přístupu, ročního hodnocení zaměstnanců a podobně. Stejně tak se bavíme o listovním doručování, kde má na objem přepravovaných zásilek silný vliv zákon DEPO a povinně zřízené datové schránky pro více než dva miliony ičařů,“ dodal Vitík.

Studio ČT24: Pověřený ředitel České pošty Miroslav Štěpán k chystanému propouštění lidí a zavírání poboček (zdroj: ČT24)

Pošta potřebuje finanční podporu z externích zdrojů, míní Štěpán

Pošta v posledních letech hospodaří se ztrátou. Loni státní podnik vykázal ztrátu 1,5 miliardy korun. Ministr Rakušan, pod jehož resort pošta spadá, minulý týden řekl, že pokud podnik nenastartuje transformační kroky, může se ke konci roku dostat do insolvence.

Štěpán je přesvědčený, že pošta není schopna existovat pouze z vlastních příjmů, a bude proto potřebovat finanční podporu z externích zdrojů. „Buď to můžou být komerční externí zdroje, nebo to mohou být veřejné finanční zdroje, případně to můžou být nějaké garance a záruky na komerční zdroje,“ řekl Seznam Zprávám. Dodal, že půjde o částku vyšší něž jedna miliarda korun.

V posledních letech Česká pošta hospodaří v červených číslech. Předloni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Loni přitom získala po schválení Evropskou komisí úhradu nákladů na poskytování základních služeb od státu za poslední čtyři roky ve výši šest miliard korun. Finance musela z velké části použít na splacení provozních úvěrů.