Pošta varuje před podvodnými SMS. Slibují balík a chtějí platební údaje

Česká pošta v neděli varovala před podvodnými SMS. Zprávy informují o údajném doručení balíku. Obsahují ale odkaz na podvodné stránky s ruskou doménou, vyžadující údaje o platební kartě.

„V posledních hodinách se objevují SMS, že váš balíček je k dispozici,“ popsala pošta podvodné zprávy. K informaci o balíku je ve zprávě přiložen internetový odkaz v podobě „bit.ly/CeskaPosta“. „Po rozkliknutí je adresát přesměrován na stránku s doménou .ru, kde platební brána žádá údaje k platební kartě. Jedná se o podvod. Na nic neklikejte!“ vyzvala Česká pošta veřejnost.

Podvodníci se za různé české instituce či úřady včetně České pošty snaží vydávat opakovaně. Loni v říjnu například pošta varovala před podvodným webem vydávajícím se za Českou poštu. Uživatele lákal na možnost vysoké výhry a ke stažení aplikace, která pak ale lidi připravila až o zhruba 1500 korun týdně.

O tomto víkendu se lživé SMS zprávy v českém prostoru objevily už jednou, v sobotu šlo o falešné povolávací rozkazy nástupu do armády, které pisatel zdůvodňuje situací v okolních státech. Podle ministerstva obrany šlo o falešnou zprávu, jejímž cílem je šířit paniku.