Černochová: Rusko brutalitou kompenzuje neschopnost, dezorganizovanost a korupci v armádě

Brífink ministerstva obrany k roku velké ruské invaze na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Resort obrany loni poskytl Ukrajině ze svého majetku 38 tanků, 55 obrněných vozidel, čtyři kusy letecké techniky a 13 samohybných kanonových houfnic. V zařízeních ministerstva našla ubytování více než tisícovka ukrajinských uprchlíků, zejména ženy, děti a starší muži, řekla na tiskové konferenci k roku od začátku obnovené ruské invaze na Ukrajinu jeho šéfka Jana Černochová (ODS). Odsoudila také brutalitu ruské armády a teror, který její postup provází.

Náčelník generálního Štábu Karel Řehka řekl, že žádný ze způsobů, kterým může skončit válka na Ukrajině, nebude pro Českou republiku a Severoatlantickou alianci znamenat větší bezpečnost. Rusko podle něj bude víc nebezpečné i nepřátelské a současně méně předvídatelné.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor 2023)

  • 23:47

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. března. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:46

    Finsko začalo stavět oplocení na hranici s Ruskem, aby posílilo svou bezpečnost. Informovala o tom stanice BBC News na svém webu s odvoláním na finskou pohraniční stráž. Bariéra má být podle ní dlouhá 200 kilometrů a vysoká tři metry, na její horní části bude ostnatý drát. Finsko s Ruskem sdílí nejdelší hranici ze zemí Evropské unie, měří přibližně 1300 kilometrů.

  • 23:41

    Ruské síly pokračují v útoku na Bachmut ve východní Doněcké oblasti a zároveň se snaží vytvořit podmínky pro ofenzivu v některých oblastech jižního Chersonu a jihovýchodního Záporoží, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve své večerní zprávě. 

Řehka aktuálně nevidí cestu k rychlému konci konfliktu. Neexistují podle něj reálné podmínky k diplomatickému řešení, ale ani k vojenskému vítězství některé ze stran v dohledné době. „Bohužel, ten konflikt bude mít ještě nějaké trvání,“ uvedl.

Ať ale skončí jakkoliv, nebude tento výsledek podle Řehky znamenat větší bezpečnost Česka či NATO. „Rusko, které už teď je hrozbou, bude v každém případě pro nás víc nebezpečné, víc nepřátelské a méně předvídatelné,“ shrnul náčelník generálního štábu.

Černochová zmínila, že navrhne vládě, aby Česko poslalo na Ukrajinu až deset vojenských policistů, kteří by  se zapojili do odhalování a dokumentace válečných zločinů. Popsala také, jakou pomoc její resort poslal tamní armádě.

Obrana poslala na Ukrajinu zbraně ze svých rezerv

Ministerstvo loni poskytlo Ukrajině ze svého majetku mimo jiné 38 tanků, 55 bojových vozidel pěchoty (BVP), čtyři kusy letecké techniky a 13 samohybných kanónových houfnic. Černochová dále zmínila pět průzkumných chemických vozidel, 47 automobilů, 27 518 nábojů pro dělostřelectvo, 12 raketometů, 4900 raket pro raketomety, 8022 pancéřovek, 128 minometů, 17 400 min pro minomety, 291 protiletadlových prostředků, 30 025 pistolí, 11 233 dlouhých ručních střelných zbraní a 4 263 000 nábojů pro ruční střelné zbraně.

  •  38 tanků,
  • 55 bojových vozidel,
  • 4 kusy letecké techniky,
  • 13 samohybných kanónových houfnic,
  • 47 automobilů,
  • 27 518 nábojů pro dělostřelectvo,
  • 12 raketometů,
  • 4900 raket,
  • 8022 pancéřovek,
  • 128 minometů,
  • 17 400 min pro minomety,
  • 291 protiletadlových prostředků,
  • 30 025 pistolí,
  • 11 233 dlouhých ručních střelných zbraní,
  • 4 263 000 nábojů pro ruční střelné zbraně.

Kromě toho ministerstvo poskytlo i vojenský zdravotní materiál, materiál radiační, chemické a biologické ochrany, vojenskou výstroj či náhradní díly. Ve svých zařízeních také ubytovalo 1038 ukrajinských uprchlíků, zejména žen, dětí a starších mužů.

O vojenské pomoci Ukrajině mluvil ve středu také premiér Petr Fiala (ODS). Zmínil, že dohromady vyšla na deset miliard korun. Připomněl, že Česká republika byla mezi prvními, kdo Ukrajině zbraně nutné k obraně před ruskou invazí poskytl, a svým postojem motivovala i další země. Podle poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara poslal zbraně a vybavení za dalších 30 miliard korun český obranný průmysl.

V celkovém výčtu vojenské pomoci Ukrajině z prostředků českého státu i komerčních subjektů zmínil Fiala 89 tanků, 226 obrněných vozidel a 38 houfnic, přičemž asi třetina těchto dodávek pochází z armádních skladů. Z nich bylo odesláno Kyjevu také šest systémů protivzdušné obrany a čtyři vrtulníky. Z českých skladů hmotných rezerv putovalo na Ukrajinu i 900 metrů mostních konstrukcí. Český obraný průmysl dodal také 33 salvových raketometů, zorganizována byla i dodávka půldruhého milionu kusů munice, z toho šedesát tisíc raket.