Jeden průzkum favorizuje Babiše, druhý Pavla. Nerudová podle obou mírně ztrácí

Bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš by nyní v prvním kole prezidentské volby dostal podle volebního modelu agentury Ipsos 28,6 procenta hlasů. V těsném závěsu za ním by byl někdejší vysoký představitel NATO a české armády Petr Pavel s 27,8 procenta. Naopak podle agentury Median by první kolo vyhrál Pavel se ziskem 29,5 procenta hlasů před Babišem, který by získal 26,5 procenta hlasů. Podle obou průzkumů by pak třetí místo zaujala bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která by podle agentury Ipsos získala 24,6 procenta hlasů a podle agentury Median 21 procent hlasů.

V porovnání s prosincovým průzkumem Ipsos si Babiš pohoršil zhruba o procentní bod a Nerudová ztratila půl bodu. Naopak Pavel si polepšil o 2,5 bodu. 

Agentura Ipsos uvedla, že výsledky tří kandidátů, kteří by v prvním kole bojovali o vítězství, jsou v rozmezí čtyř procentních bodů, proto nelze jednoznačně říci, který z nich by v daném termínu volby vyhrál. Statistická odchylka je v rozmezí plus minus tři body u kandidátů s velkou podporou, až plus minus 1,2 bodu u kandidátů s malou podporou.

Největší volební potenciál má podle Ipsos ale Pavel, který by měl nyní v prvním kole 38,8 procenta hlasů, pokud by ho volili všichni ti, kteří ho aspoň zvažují. Potenciál Nerudové činí 35,2 procenta a Babiše 34,2 procenta. Při zjišťování volebního potenciálu mohou respondenti uvést víc zvažovaných kandidátů, součet jejich výsledků tak bývá vyšší než sto procent.

Předseda ANO má podle Ipsos nejsilnější voličské jádro. „Nejslabší jádro z kandidátů na prvních třech místech pak má Danuše Nerudová, o jejíž volbě je pevně přesvědčeno 13,2 procenta voličů,“ uvedla agentura. 

Median zjišťoval i podporu v hypotetických druhých kolech. Podle něj by Pavel i Nerudová porazili Babiše se ziskem tří pětin hlasů. Pavel by vyhrál finále nad Babišem se ziskem 59 procent hlasů, Nerudová se ziskem šedesáti procent hlasů. Osm procent voličů by v obou případech bylo nerozhodnutých. Případný duel mezi Pavlem a Nerudovou by podle Medianu vyhrál generál se ziskem 56 procent hlasů při 17 procentech nerozhodnutých.

Bývalá rektorka Nerudová se v porovnání s prosincovým volebním modelem agentury Median propadla o 6,5 procentního bodu. Babiš i Pavel si naopak od prosince mírně polepšili.

Předpokládaná volební účast je 67 procent

Agentura Ipsos současně připomněla, že průzkum uskutečnila před nedělní debatou prezidentských kandidátů v České televizi, při které se kandidatury vzdal odborový předák Josef Středula. Podle modelu Ipsos by v prvním kole voleb před touto debatou dostal 2,2 procenta hlasů, podle agentury Median 2,5 procenta hlasů.

Lépe než on by z hlasování vyšel poslanec SPD Jaroslav Bašta s 5,8 procenta, a sedmi procenty hlasů podle Medianu. Senátor Pavel Fischer by podle agentury Ipsos získal pět procent, podle Medianu šest, senátor Marek Hilšer s 3,3 procenta hlasů a čtyřmi procenty podle Medianu. Naopak méně či shodně než Středula by měli podnikatel Karel Diviš, dvě procenta, a shodně podle Medianu – 2,5 procenta. Nejméně by měl bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima – podle Ipsosu 0,6 procenta a 0,5 podle Medianu. 

Předpokládaná volební účast v prvním kole je 67 procent. Pětašedesát procent voličů podle Ipsos ví, koho bude tento týden volit. Podle Medianu je to polovina. Šestadvacet procent má svého favorita, ale zatím nevylučuje změnu své volby, a devět procent těch, kteří se chtějí účastnit voleb, zatím ještě neví, koho bude volit, dodala agentura.

Podle Medianu 26 procent lidí volit chce, ale ještě neví jistě, koho bude volit. Desetina si je jistá svým favoritem, ale nikoliv účastí. Nejpevněji jsou rozhodnuti Babišovi a Pavlovi voliči, jichž je více než polovina. Pavel podle agentury posílil od prosince své volební jádro na Babišových 18,5 procenta voličů. Generálův volební potenciál činil 31 procent. V případě expremiéra to bylo 29 procent, u někdejší rektorky 23 procent.

Každého z průzkumů agentur Ipsos a Median se v době od 5. do 9. ledna zúčastnilo zhruba tisíc lidí.