TÉMA

Volební průzkum

Pár set obyvatel jako celé Slovensko. Malá obec skoro přesně odrazila výsledky prvního kola

Slováky čeká volební sobota, během níž si zvolí novou hlavu státu. Tisíce lidí se kvůli tomu vrací ze zahraniční, včetně Česka. Zájem slovenských voličů zvyšuje podle analytiků očekávání těsného souboje. Vzorkem tamní rozdělené společnosti může být Dolná Seč v Nitranském okrese, kde lidé v prvním kole volili skoro stejně jako celá země.
5. 4. 2024|

Korčok, či Pellegrini? Slovensko rozhodne o příští hlavě státu

Na Slovensku ve středu vrcholí kampaň před rozhodujícím druhým kolem přímé volby prezidenta. V sobotu Slováci rozhodnou o tom, zda se novou hlavou státu stane diplomat Ivan Korčok, nebo předseda parlamentu Peter Pellegrini. Finalisté voleb se ve středu střetli ve dvou televizních debatách, ve kterých zazněly ostré výroky. Volební modely se rozcházejí v tom, koho označují za favorita.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 21:23|

Median: Sněmovní volby by v prosinci ovládlo ANO, druhá by skončila ODS

Pokud by se sněmovní volby konaly v uplynulém prosinci, jasně by v nich zvítězilo hnutí ANO se ziskem 35 procent hlasů. Druhá by podle volebního modelu agentury Median skončila ODS, kterou by volilo 13 procent lidí. Následují Piráti s podporou 10,5 procenta a hnutí SPD s devíti procenty. Pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny by překonaly ještě STAN a TOP 09. KDU-ČSL by podle aktuálního modelu dostala 2,5 procenta hlasů.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 11:45|

Občané brzy uvidí další pokles inflace, myslí si Baxa. Je skoro zázrak, že má vláda v průzkumech tolik procent, tvrdí Havlíček

Zvolňování meziročního růstu inflace je podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) dobrá zpráva. Očekává, že se v blízké době dá očekávat další pokles. Místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček se v pořadu Události, komentáře ale nechal slyšet, že stávající tempo 7,3 procenta je „katastrofa“. Podle něj má vládní koalice v posledním průzkumu volebních preferencí agentury Kantar ještě překvapivě hodně procent na to, jaké má výsledky hospodaření.
12. 12. 2023|

Ve druhém kole prezidentské volby by dle agentury Median vyhrál Pavel

Druhé kolo prezidentských voleb by podle průzkumu agentury Median vyhrál bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel, získal by 57,9 procenta hlasů. Jeho protikandidát, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš by dostal 42,1 procenta. Voleb se rozhodně chce zúčastnit 76 procent lidí, dvanáct procent to zvažuje. Výsledky průzkumu z 20. až 22. ledna, kterého ho se zúčastnilo 1161 respondentů, agentura zveřejnila na pondělní on-line tiskové konferenci.
23. 1. 2023|

Jeden průzkum favorizuje Babiše, druhý Pavla. Nerudová podle obou mírně ztrácí

Bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš by nyní v prvním kole prezidentské volby dostal podle volebního modelu agentury Ipsos 28,6 procenta hlasů. V těsném závěsu za ním by byl někdejší vysoký představitel NATO a české armády Petr Pavel s 27,8 procenta. Naopak podle agentury Median by první kolo vyhrál Pavel se ziskem 29,5 procenta hlasů před Babišem, který by získal 26,5 procenta hlasů. Podle obou průzkumů by pak třetí místo zaujala bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která by podle agentury Ipsos získala 24,6 procenta hlasů a podle agentury Median 21 procent hlasů.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 17:03|

Pavel a Nerudová vedou v modelu Medianu pro první kolo volby, Babiš je těsně třetí

Největší podporu v prvním kole prezidentské volby má nyní podle volebního modelu agentury Median generál Petr Pavel, volilo by ho 28 procent lidí. Druhá se umístila bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová s 27,5 procenta. Předseda ANO Andrej Babiš by se poprvé ocitl až na třetím místě, získal by 24,5 procenta hlasů. Ve druhém kole by Nerudová podle modelu porazila Pavla.
21. 12. 2022Aktualizováno21. 12. 2022, 17:00|

Volby by v září vyhrálo ANO, do sněmovny by neprošli lidovci, ukázal model Medianu

Sněmovní volby by v září vyhrálo hnutí ANO s 30,5 procenta hlasů, ODS by měla šestnáct procent, SPD by dostala 11,5 procenta a Piráti jedenáct procent. Pořadí na prvních čtyřech místech se nezměnilo, mírně vzrostla podpora pro ANO a klesla pro SPD. Do sněmovny by neprošli lidovci. Vyplývá to z volebního modelu agentury Median. Podle ní u TOP 09, STAN a ČSSD nelze spolehlivě určit, zda by jejich podpora stačila na překonání pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do sněmovny.
12. 10. 2022|