Korčok, či Pellegrini? Slovensko rozhodne o příští hlavě státu

Na Slovensku ve středu vrcholí kampaň před rozhodujícím druhým kolem přímé volby prezidenta. V sobotu Slováci rozhodnou o tom, zda se novou hlavou státu stane diplomat Ivan Korčok, nebo předseda parlamentu Peter Pellegrini. Finalisté voleb se ve středu střetli ve dvou televizních debatách, ve kterých zazněly ostré výroky. Volební modely se rozcházejí v tom, koho označují za favorita.

Den před koncem kampaně se Korčok a Pellegrini střetli v duelu v televizi Markíza. Ostrá výměna z předchozích diskusí částečně zůstala – třeba kolem prezidentských pravomocí, rusko-ukrajinské války, konfliktu v Gaze nebo předchozího politického angažmá obou kandidátů. Oba odsoudili kroky Izraele v Pásmu Gazy, Pellegrini nesouhlasil s členstvím Ukrajiny v NATO, podle Korčoka o tom mají rozhodnout členské státy.

Diskuse přinesla řadu horkých momentů – oproti minulé, rozhlasové, ale tak konfrontační nebyla. Šéf parlamentu také znovu obvinil soupeře ze snahy svrhnout vládu. To exministr zahraničí odmítl. „Já respektuji samozřejmě i tuto vládu, spolupráci, ale budu velmi zřetelně mluvit tehdy, když si budu myslet, že vláda nedělá dobré věci pro Slovensko,“ reagoval Korčok, který zároveň Pellegriniho osočil z toho, že chce sloužit vládě, nikoliv lidem.

Proti tomu se Pellegrini ohradil. „Můžu garantovat, že budu nadstranickým prezidentem. Ale ano, jako sociální demokrat jsem rád, že Slovensko má dnes sociálnědemokratickou vládu,“ uvedl Pellegrini.

V poslední televizní debatě se kandidáti vzájemně osočili z arogance či podřízenosti vládě

Finalisté prezidentských voleb se nešetřili ani v závěrečném televizním duelu na RTVS. Pellegrini tvrdil, že Korčok má arogantní a nadřazené postoje a myslí si, že pouze on je ten správný kandidát na funkci hlavy státu.

Korčok se vůči tomuto výpadu ohradil a tvrdil, že jeho soupeř chce vypadat jako lidový prezident, ale chová se jinak. Dodal, že Pellegrini chce prchnout do prezidentského paláce, protože se mu nedaří plnit sliby dané lidem z kampaně před loňskými parlamentními volbami.

Projevem paniky trojice vládních stran bylo podle Korčoka jejich středeční společné prohlášení, ve kterém ho označily za protislovenského prezidentského kandidáta a osobu, která by se jako hlava státu snažila o vytvoření druhého mocenského centra s cílem destruovat vládu a vyvolat předčasné parlamentní volby. Podle Korčoka vládní strany chtějí vyslat do prezidentského úřadu někoho, kdo bude jen jejich prodlouženou rukou.

„Všude, kde vláda pracuje pro lidi, ji musí prezident podporovat,“ řekl Pellegrini, který dříve tvrdil, že by chtěl jako prezident chránit národně orientovanou a sociálně demokratickou vládu.

Korčok opět přirovnal soupeře k prodloužené ruce premiéra Roberta Fica, v jehož straně Smer – SD Pellegrini dvacet let působil.

Průzkumy se na favoritovi voleb neshodují

Mírným favoritem nadcházejícího rozhodujícího kola prezidentských voleb na Slovensku je podle volebního modelu agentury NMS Market Research exministr zahraničí Ivan Korčok s podporou 51,7 procenta. Jeho soupeře a předsedu parlamentu Petera Pellegriniho by volilo 48,3 procenta respondentů. Napsal to list Sme, který průzkum zadal. NMS oslovila 1045 respondentů v období od 28. března do 2. dubna.

Těsný rozdíl mezi oběma kandidáty podle Sme nenaznačuje, že by sobotní druhé kolo voleb hlavy státu mělo jistého vítěze. Průzkum agentury Focus, jehož výsledky v úterý zveřejnila televize Markíza, naopak ukázal těsný náskok Pellegriniho. Šéfa parlamentu by podle této sondáže volilo 50,8 procenta lidí a Korčok by získal 49,2 procenta hlasů.

Vyrovnané šance obou kandidátů na zvolení hlavou státu ukázal také volební model agentury Ipsos, který zadal list Denník N. Podle něj by Korčok získal 50,1 procenta hlasů, Pellegrini 49,9 procenta. Agentura sbírala data na přelomu března a dubna.

Volební model agentury Median SK s 1218 respondenty ukázal, že Pellegriniho podpora byla mezi 28. až 31. březnem 51,1 procenta. Korčoka podpořilo 48,9 procenta respondentů, uvedl veřejnoprávní RTVS, který průzkum zadal. Statistickou odchylku vyčíslil přibližně na hodnotu 3,5 procenta.

Studio 6: Zpravodaj Jan Šilhan o volební debatě prezidentských kandidátů na Slovensku (zdroj: ČT24)

Analytik NMS Mikuláš Hanes míní, že Korčokovi se podařilo přesvědčit ty voliče, kteří se březnového prvního kola voleb nezúčastnili. Korčok minulý měsíc vyhrál s nečekaně vysokým náskokem téměř 124 tisíc hlasů právě před Pellegrinim.

Model NMS rovněž ukázal, že Pellegrinimu se daří mobilizovat voliče neúspěšného prezidentského kandidáta Štefana Harabina. Ten v prvním kole skončil na nepostupovém třetím místě, když dostal přes 264 tisíc hlasů. Harabin má proruské názory a vyslovil se pro neutralitu Slovenska, což by znamenalo vystoupení země z NATO.

Mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby se oba kandidáti snažili oslovit slovenské občany maďarské národnosti, kteří představují přibližně 500 tisíc voličských hlasů, přiblížil zahraniční zpravodaj ČT Jan Šilhan. „Z předvolebních průzkumů vyplývá, že řada maďarských voličů by se pravděpodobně přiklonila k Pellegrinimu. I když maďarská komunita na Slovensku není jednolitá,“ upozornil a dodal, že v minulosti měli slovenští Maďaři inklinaci volit „spíše liberálnější kandidáty“.

Průběh kampaně

Výsledky prezidentských průzkumů lze na Slovensku zveřejňovat do středeční půlnoci, kdy skončí předvolební kampaň. Ve čtvrtek pak začne v zemi volební moratorium, které potrvá až do uzavření hlasovacích místností. Kandidáti i v tomto období mohou stále zveřejňovat neplacené příspěvky na sociálních sítích.

Korčok po výhře v prvním kole prezidentských voleb pokračoval v mítincích ve slovenských městech a v dalších akcích. Podobný program měl také Pellegrini, který však před prvním kolem prezidentských voleb vlastní mítinky neorganizoval. Slovenská média poukázala na dosavadní spíše vlažnou podporu Pellegriniho od premiéra Roberta Fica.

Studio ČT24: Rektor Samuel Abrahám ke konci prezidentské kampaně na Slovensku (zdroj: ČT24)