Jste Ficova prodloužená ruka, osočil Korčok Pellegriniho. Ten kontroval slovy o pochlebování zahraničí

Události: Rozhlasová debata kandidátů na slovenského prezidenta (zdroj: ČT24)

Oba finalisté voleb nového slovenského prezidenta, exministr zahraničí Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, se vůči sobě silně vymezili už v první společné debatě po sobotním prvním kole voleb hlavy státu. Zatímco Korčok kritizoval svého soupeře za vazby na premiéra Roberta Fica, Pellegrini obviňoval exministra z pochlebování zahraničí. Oba politici si skákali do řeči a Korčok se opakovaně nenechal přerušit moderátorkou. Pellegrini v souvislosti s válkou na Ukrajině řekl, že český prezident Petr Pavel by rád bojoval.

„Občané rozumějí tomu, že jde o to, zda i nejvyšší post ve státě bude spolu s parlamentem a vládou v jedněch rukách,“ zdůraznil v rozhlasové debatě veřejnoprávního RTVS kariérní diplomat Korčok, který první kolo prezidentských voleb vyhrál se ziskem 42,51 procenta hlasů a s nečekaně vysokým náskokem téměř 124 tisíc hlasů před Pellegrinim. Toho podpořilo 37,02 procenta voličů.

Svého soupeře Korčok přirovnal k prodloužené ruce premiéra Fica, v jehož straně Smer–sociálna demokracia (Smer–SD) Pellegrini v minulosti dvacet let působil.

„Lidé si příliš nepřejí prezidenta, který nebude naším národním prezidentem a který bude raději pochlebovat zahraničí. Já na rozdíl od vás jsem šel vlastní politickou cestou. Vy jste se při žádné vládě neozval, poslušně jste seděl u stolu,“ řekl svému soupeři Pellegrini, který v roce 2020 odešel ze Smeru–SD a založil vlastní stranu Hlas – sociálna demokracia (Hlas–SD).

Obě tyto strany spolu s nacionalistickou Slovenskou národnou stranou (SNS) po loňských předčasných parlamentních volbách vytvořily vládu.

Politolog Grigorij Mesežnikov o debatě Korčoka a Pellegriniho (zdroj: ČT24)

O Korčokovi, který od vzniku Slovenska pracoval ve slovenské diplomacii a v letech 2020 až 2022 byl ministrem zahraničí, Pellegrini tvrdil, že nemá dostatek zkušeností z politiky. Ten mu zase připomněl výrok již čtyřnásobného premiéra Fica, že on v minulosti udělal z Pellegriniho ministra, pak předsedu parlamentu a také premiéra.

Když Pellegrini hovořil o tom, že by chtěl jako prezident chránit národně orientovanou a sociálně demokratickou vládu, Korčok mu oponoval, že by nebyl nezávislý. Kritizoval ho rovněž, že se staví do role zástupce lidu, ale ve středu letěl na mítink na východní Slovensko soukromým letadlem.

Koho podpoří Harabin?

Pellegrini se zase snažil oslovil voliče Štefana Harabina, který v prvním kole získal 11,73 procenta hlasů, když ho volilo přes 264 tisíc lidí. „V zásadních národně-státních zájmech dokážeme najít shodu. Umím nabídnout voličům ten typ politiky, kterou žádají,“ řekl Pellegrini. Korčok mu připomněl, že Harabin je pro vystoupení Slovenska z NATO.

Harabin ve čtvrtek popřel prohlášení šéfa svého volebního štábu, o kterém informovala slovenská média, že sám vyzval k účasti v rozhodujícím druhém kole prezidentských voleb a že k části jeho programu se přihlásil Pellegrini. Harabin zároveň oznámil, že šéf jeho volebního štábu byl s okamžitou platností zbaven funkce. Pellegriniho ve středu podpořil zástupce početné maďarské menšiny a neúspěšný prezidentský kandidát Krisztián Forró, který v prvním kole dostal 2,90 procenta hlasů.

Horizont ČT24: Michal Mislovič k slovenským prezidentským volbám (zdroj: ČT24)

Ve prospěch Pellegriniho se po prvním kole prezidentských voleb začali výrazněji angažovat nejen jeho straničtí kolegové, ale i někteří další vládní politici. Korčoka označili za válečného štváče a osobu, která by z pozice hlavy státu pracovala na pádu nynější vlády a mohla vyslat vojáky do války na Ukrajinu bránící se ruské invazi.

„Více průzkumů nám ukázalo, že osmdesát až devadesát procent voličů Štefana Harabina se plánuje zúčastnit druhého kola voleb a plánuje odevzdat svůj hlas Pellegrinimu,“ řekl analytik společnosti Median SK Michal Mislovič. Volič Harabina je podle něj výrazně orientovaný na Východ.

Pavel by rád bojoval, řekl o českém prezidentovi Pellegrini

Pellegrini v souvislosti s válkou na Ukrajině prohlásil, že český prezident Petr Pavel by rád bojoval. „Prezident je nejvyšším velitelem ozbrojených sil a nelze ho obejít. Dnes nemůžete věřit všemu, co řekne protikandidát. Nakonec pojede za panem Pavlem, který by jako bývalý generál rád bojoval,“ podotkl o Korčokovi Pellegrini.

Podle něj by se Korčok jako prezident mohl setkat s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, který by ho mohl žádat, že „bychom tam potřebovali vojáky, tak zkus přesvědčit doma, abychom my Francouzi v tom nebyli sami“. Macron dříve vyvolal rozruch prohlášením, že západní spojenci by neměli vylučovat vyslání vojáků na Ukrajinu.

„Jsem proti tomu, pokud by kohokoliv napadlo posílat slovenské vojáky a vojačky na Ukrajinu. Aliance není ve válce s Ruskem, Aliance je obranná, tedy brání vlastní území,“ reagoval Korčok.

Kampaň nyní kvůli Velikonocům zmírní. Podobné debaty si mají Korčok a Pellegrini zopakovat příští týden ještě zřejmě třikrát, připomněl zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan.

Dodal, že po prvním kole byl Korčok vidět mezi lidmi, Pellegrini pak hlavně na tiskových konferencích vlády. Oba osočovali toho druhého ze způsobu kampaně. Jedna z mála věcí, na kterých se zatím shodli, je ta, že pravomoci prezidenta by neměnili.