Korčok a Pellegrini rozjeli kampaň před druhým kolem. Na podporu neúspěšných kandidátů zatím čekají

Události: Kampaň před druhým kolem slovenských prezidentských voleb (zdroj: ČT 24)

Finalisté slovenských prezidentských voleb burcují voliče. V sobotu 6. dubna Slováci rozhodnou, jestli novým prezidentem bude kariérní diplomat Ivan Korčok, nebo předseda parlamentu a šéf vládní strany Hlas Peter Pellegrini. Oba se také snaží získat podporu neúspěšných uchazečů a proběhly už první schůzky. Žádný z nepostupujících zájemců o prezidentský úřad, který v přímé volbě dostal alespoň dvě procenta hlasů, zatím veřejně nepodpořil ani jednoho ze zmíněné dvojice.

Vítěz prvního volebního kola Korčok ani ne čtyřiadvacet hodin od konce voleb burcoval své příznivce v centru Bratislavy. „Jsme velmi vzdálení oslavné náladě. Od první minuty se snažíme pokračovat v tom, abychom za dva týdny uspěli,“ prohlásil.

Nezačíná jen boj o voliče, ale i o podporu od neúspěšných uchazečů. Korčok líčí na kvarteto těch středopravicových. Zatím ho nepřímo podpořil historik Patrik Dubovský. Na sociální síti napsal, že pro něj je hlavní výzva, aby ve druhém kole zvítězil protikandidát současné vládní moci. Pro historika a pracovníka Ústavu paměti národa hlasovalo 0,71 procenta voličů.

Korčok uvedl, že je v kontaktu také s předsedou neparlamentní strany Magyar Szövetség – Maďarská aliance Krisztiánem Forróem, jehož volila 2,9 procenta lidí. Vítěz prvního kola dále mluvil s expremiérem Igorem Matovičem, který dostal v prezidentských volbách 2,18 procenta hlasů. „Věřím tomu, že tito páni velmi dobře vědí, o co dnes jde na Slovensku a že to dobře vědí i jejich voliči,“ řekl prezidentský kandidát.

Hrozba válkou

Činí se i Peter Pellegrini. Za hlasy navíc se už dopoledne přimlouval u exministra Jána Kubiše nebo Forróova promaďarského tábora. Ke schůzce ho pozval i koaliční partner, Slovenská národní strana.

„Chci být prezidentem míru, který hrdě a suverénně obhajuje slovenské národní zájmy. Ne prezidentem, který pro poplácání po zádech v Bruselu nebo Washingtonu zatáhne Slovensko do války,“ sdělil předseda parlamentu Pellegrini.

Jde o slova, která připomínají výroky Štefana Harabina. Voliči exministra spravedlnosti zřejmě budou pro Pellegriniho klíčoví. Právě oni už jednou rozhodli svou neúčastí a pomohli před pěti lety Zuzaně Čaputové. „Oni se umí zařídit. Já jim nepotřebuju dávat žádné pokyny ani odkazy,“ řekl kandidát v prvním kole Harabin. 

Podle průzkumů by výrazná většina Harabinových voličů podpořila Pellegriniho. Harabin skončil na třetím místě s 11,73 procenta hlasů, když ho volilo přes 264 tisíc lidí. Předseda vládní strany Hlas – sociální demokracie Pellegrini v prvním kole zaostal za Korčokem o 123 675 hlasů.

Velikonoce výrazně zkrátí kampaň před druhým kolem. Korčok ji začal na náměstích, Pellegrini pak setkáním s lídry jihoslovenských obcí.

Mnohé z taktiky obou kandidátů zatím zůstává skryté. Jejich kampaň se může lišit, ale v následujících dvou týdnech se bude protínat minimálně při očekávaných duelech. Stejně jako před prvním kolem by se v souboji o prezidentský palác měli utkat minimálně při dvou takových debatách. Slovensko čeká zřejmě jedno z nejnapínavějších druhých kol voleb.

Pellegrini je prozápadní kandidát, soudí Vondráček. Není možné předvídat, jak se zachová, oponuje Decroix

„Je zřejmé, že prezidentský kandidát Korčok se vymezil proti tomu, co aktuálně a ošklivě řečeno páchá Ficova vláda. Viděli jsme demonstrace, které probíhaly částečně na podporu Korčoka a současně to byly i protivládní demonstrace,“ zhodnotila poslední dny kampaně vítěze prvního kola prezidentských voleb první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS a členka zahraničního výboru Eva Decroix.

V pořadu Události, komentáře také zmínila, že druhý kandidát je bližším spojencem současného premiéra Fica. Rozdíl mezi oběma kandidáty podle ní není úplně malý.

Události, komentáře: Debata Evy Decroix (ODS) a Radka Vondráčka (ANO) o slovenských prezidentských volbách (zdroj: ČT24)

Místopředseda hnutí ANO a předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček v debatě dále upozornil na to, že označování kandidátů jako prozápadní či provýchodní je v případě Korčoka a Pellegriniho povrchní. „Jestli bych označil někoho za provýchodního kandidáta, tak to byl doktor Harabin,“ poznamenal.

Pellegrini je podle něj prozápadní politik. „Jestli někomu připadá, že je málo nadšeně prozápadní a především – že klade na první místo Slovenskou republiku, tak to je pravda. Ale to ještě neznamená, že není prozápadní. On je proslovenský,“ dodal.

U Korčoka je prozápadní orientace zřejmá, stejně tak vyhranění se proti krokům Ficovy vlády, doplnila Decroix. „Je tam velký zájem o to navázat na to, co Slovensko představovalo v minulosti,“ řekla. Pellegrini podle jejího mínění deklaruje prozápadní orientaci, ale na druhé straně prý není možné předvídat, jak se zachová.

Poslankyně dále upozornila na rétoriku, s níž Pellegrini vystupuje. Výroky „kdo je kandidátem lidu, kdo prezentuje lid a kdo reprezentuje lid“ považuje za rozdělující. Naopak Vondráček soudí, že lídr strany Hlas–SD chce být smírným prezidentem a prezidentem pro všechny.