Pellegrini s Korčokem se střetli v televizním duelu. Do rozhlasového přišel jen jeden

Finalisté přímé prezidentské volby na Slovensku, diplomat Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, se v úterý večer v televizním duelu stanice Markíza navzájem kritizovali a skákali si do řeči. Opakovali rovněž své priority, liší se například v názoru na praktický výkon funkce hlavy státu. Na předcházející dopolední rozhlasovou debatu Pellegrini nepřišel, Korčok tak v Rádiu Expres vystoupil sám.

Televize Markíza s debatou zveřejnila výsledky průzkumu agentury Focus, podle kterého by rozhodující druhé kolo voleb hlavy státu měl těsně vyhrát Pellegrini se ziskem 50,8 procenta. Podpora Korčoka v sondáži mezi 1015 respondenty od 28. března do úterka dosáhla 49,2 procenta.

Předseda vládní strany Hlas – sociálna demokracia Pellegrini v debatě obvinil Korčoka, kterého jako občanského kandidáta podporují ve volbě prezidenta také některé opoziční strany, že by jako hlava státu vystupoval proti vládě. Neodpověděl na dotaz moderátora, jak by mohl Korčok jako prezident přivodit pád kabinetu. Tvrdil pouze, že by mu například mohl „házet klacky pod nohy“.

Korčok uvedl, že by byl nezávislým prezidentem a nechránil nynější vládu jako jeho soupeř. Řekl, že by chtěl s kabinetem Roberta Fica spolupracovat, už dříve ji přitom kritizoval například za změny v trestním právu. Ministerstvo kultury Korčok kritizoval za snahu ovládnout veřejnoprávní rozhlas a televizi RTVS.

Do rozhlasového duelu Pellegrini nepřišel

Pellegrini už před prvním kolem prezidentských voleb, které vyhrál Korčok s nečekaně vyšším náskokem právě před předsedou parlamentu, odmítl několik duelů se svým rivalem. Minulý týden se oba finalisté voleb hlavy státu setkali v rozhlasové debatě veřejnoprávní stanice RTVS, ve které se vůči sobě vzájemně silně vymezovali.

Do dopolední diskuze na rádiu Expres byl Pellegrini pozvaný, účast ale odmítl, přičemž na svém Facebooku uvedl, že bude tou dobou v regionech. „Prosím, nenechte se zmást, ačkoliv Rádio Expres stále avizuje upoutávku na dnešní prezidentský duel, já jsem včas a dopředu oznámil, že se rozhovoru nezúčastním, protože budu s vámi v regionu,“ napsal.

Deník Sme však zjistil, že zatímco Korčok odpovídal na otázky moderátora, Pellegrini byl tou dobou v Bratislavě. Podařilo se jej krátce po skončení relace v rádiu vyfotografovat před budovou, kde má kancelář Pellegriniho sestra, přičemž budova je od sídla rádia vzdálená necelé čtyři kilometry.

„Peter Pellegrini má dnes plný pracovní program, včetně dlouhodobě plánovaného setkání v Novém Městě nad Váhom se stovkami svých podporovatelů. Kvůli svému programu proto s dostatečným předstihem odmítl pozvání do Rádia Expres,“ reagovala na otázky Sme mluvčí Patrícia Medveď Macíková.

Korčok v relaci Rádia Expres kromě jiného zopakoval, že mu jde o rovnováhu moci, aby všechny přední politické funkce v zemi neměla jedna vládní garnitura. Voliči by měli podle něj posoudit, který z prezidentských kandidátů je schopen zajistit nadstranickost.

Za hrubé fauly kariérní diplomat Korčok označil tvrzení svých kritiků, že je kandidátem války. Pellegrini, který před prvním kolem prezidentských voleb stavěl kampaň na hesle o nastolení klidu v zemi, nyní v kampani tvrdí, že nikdy nedovolí, „abychom byli zataženi do otevřeného válečného konfliktu“. „Prosím, situace je vážná, proto určitě přijďte volit a vyberte prezidenta klidu a míru,“ uvedl.

V minulosti sám Pellegrini uvedl, že kompetence ohledně vyslání slovenských vojáků do zahraničí má vláda a parlament, nikoliv hlava státu. Korčok, který se o prezidentský úřad uchází jako občanský kandidát s podporou některých opozičních stran, opět odmítl případné nasazení slovenských vojáků na Ukrajině bránící se vojenské invazi Ruska.

Slovenský Denník N napsal, že ve dřívější nahrávce ohledně podpory Pellegriniho v prezidentských volbách vystupovali také placení komparzisté, kteří mají rovněž menší role v seriálech či filmech. Nahrávku, ve které lidé říkají, proč budou volit Pellegriniho, zveřejnil předseda parlamentu v polovině března. Nyní dva z nich listu řekli, že jejich slova o podpoře nevyjadřují jejich skutečné přesvědčení a dostali je ve formě scénáře před natáčením.

Kampaň vyvrcholí televizním duelem

Kampaň před rozhodujícím kolem prezidentských voleb na Slovensku vyvrcholí ve středu, na kdy RTVS naplánovala televizní duel Korčoka s Pellegrinim.

Březnové první kolo prezidentských voleb vyhrál Korčok se ziskem 42,51 procenta hlasů a s náskokem téměř 124 tisíc hlasů před Pellegrinim. Toho podpořilo 37,02 procenta voličů. Rozhodující kolo hlasování podle analytiků ovlivní také postoj sympatizantů exministra spravedlnosti Štefana Harabina, který v prvním kole dostal 11,73 procenta hlasů a který svým voličům zatím nedoporučil žádného z finalistů. Harabin, který má proruské názory, se vyslovil pro zastavení dodávek zbraní na Ukrajinu také od soukromých firem či pro vystoupení Slovenska z NATO.

Pellegrini se minulý týden v rozhlasové debatě snažil oslovit voliče Harabina, z nichž by se podle dřívějších sondáží výrazná většina přiklonila v rozhodujícím kole voleb právě na stranu předsedy parlamentu. Pellegrini v minulosti odmítal zpochybňování členství Slovenska v EU a v NATO. Nynější slovenská vláda, jejíž součástí je také Pellegriniho strana Hlas – sociální demokracie, zastavila po svém nástupu do úřadu vojenskou pomoc Ukrajině ze státních zásob.

Současná slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se o znovuzvolení neucházela, její pětiletý mandát skončí v polovině června.