Po 15. prosinci budu primátorem, je přesvědčen Bohuslav Svoboda. Může to ale být v čele menšinové rady

Události, komentáře: Praha stále bez nového vedení (zdroj: ČT24)

Bohuslav Svoboda (ODS) je přesvědčen, že se v prosinci stane pražským primátorem. V rozhovoru pro Události, komentáře ale připustil, že je možné, že v metropoli bude vládnout menšinová rada. Piráty, které by chtěl mít v koalici, obvinil ze zdržování, a prohlásil, že pokud koalice nevznikne, bude to jejich vina. Uskupení SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) by kromě Pirátů chtělo v radě také STAN, ale dosud politici k ničemu nedošli.

Zdeněk Hřib (Piráti) je pražským primátorem již čtyři roky a devět dní. Byl zvolen čtyřicet dní po volbách. Tentokrát není o tom, komu Hřib předá řetěz, jasno ani po šedesáti dnech. Bohuslav Svoboda je však přesvědčen, že na příštím jednání zastupitelů 15. prosince se podaří nového primátora zvolit.

Zároveň je přesvědčen, že Hřiba vystřídá on a bezmála po deseti letech se vrátí do pozice, z níž jej kdysi vytlačil Tomáš Hudeček, který tehdy zastupoval TOP 09. „Kandidátem na primátora budu já. Naše koaliční skupina nemění svého kandidáta na primátora,“ ujistil Svoboda.

Jakou politickou sestavu bude mít v nové městské radě, však netuší. V rozhovoru s ČT pouze vyloučil, že by v ní byla Praha sobě. „Skupina Čižinského má problém, že nemá program, který by byl pro nás akceptovatelný. Má za sebou vládu v Praze, kdy měli na starost dopravu. Vědí všichni v Praze, jak ta doprava vypadá,“ prohlásil lídr Svoboda. Na zapojení Prahy sobě do rady trvají v případě své účasti Piráti.

Přestože se nedokážou dohodnout již rekordně dlouhou dobu, tvrdí Svoboda, že stále považuje za nejlepší, aby vznikla koalice inspirovaná tou vládní, tedy pětikoalice stran sdružených ve SPOLU doplněná o Piráty a STAN. „Máme nějaký program a naším jediným cílem je tento program realizovat. Jsme přesvědčeni, že nejlépe půjde realizovat v koalici na půdorysu vládním,“ zdůvodnil.

Z toho, že dosud žádná dohoda není, viní Bohuslav Svoboda jednoznačně Piráty. „Vždy přijdou s něčím, co dohodu zbrzdí,“ je přesvědčen. Za účelové považuje i vytvoření Aliance stability, jak Piráti a Praha sobě označují své povolební spojenectví. Rozdíl mezi ní a SPOLU vidí Svoboda v tom, že v Alianci „každé sdružení kandidovalo samo a kandidovalo s úplně jiným programem“.

Je přesvědčen, že Pirátům nabídl velmi výhodné podmínky z hlediska zastoupení v radě a výborech. „To, co od nás dostávají, je nabídka, která vůbec neodpovídá tomu, čeho dosáhli,“ míní. Domnívá se, že pokud nakonec řádná koalice nevznikne a místo toho bude rada menšinová – byť je přesvědčen, že dokáže vyjednat podporu – bude to důsledek postupu Pirátů. „Pokud budeme donuceni k tomu, abychom šli do menšinové vlády, není to naše rozhodnutí. Je to rozhodnutí těch, kteří zabránili vzniku koalice,“ avizoval Bohuslav Svoboda.

Piráti prosazují širší koalici, než si představuje Svoboda – tedy SPOLU, Pirátů, STAN a také Prahy sobě – s tím, že by měla v zastupitelstvu více hlasů. Označili ji za „dlouhodobě stabilní koalici demokratických stran na pražském magistrátu“. V rámci Aliance stability se Piráti a Praha sobě dohodli na společném postupu, na němž stále trvají.

V minulém volebním období vznikla v Praze koalice Pirátů, Prahy sobě a uskupení Spojené síly pro Prahy, které zastřešovalo TOP 09, STAN a kandidáty KDU-ČSL i jiných stran. V opozici skončily ODS a ANO. Čistě matematicky získala dosavadní koalice většinu i v letošních volbách, ale protože TOP 09 a lidovci kandidovali v rámci SPOLU, je reálná situace jiná. Bez TOP 09 a lidovců již zbylé strany staré koalice většinu nemají. Kromě spolupráce na vládní úrovni je početně možná také spolupráce SPOLU a ANO.