Rusové prchající před mobilizací nemají v Česku nárok na humanitární víza, řekl Lipavský

Rusové, kteří utíkají z vlasti kvůli tomu, že se chtějí vyhnout odvedení na frontu, nesplňují v Česku podmínky pro udělení humanitárního víza. Oznámil to ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v reakci na to, že ruský prezident Vladimir Putin ve středu vyhlásil částečnou mobilizaci.

„Rozumím, že Rusové prchají před čím dál zoufalejšími rozhodnutími Putina. Ale ti, kteří ze země utíkají proto, že nechtějí plnit povinnost uloženou jejich vlastním státem, nesplňují podmínky pro udělení humanitárního víza,“ napsal Lipavský ČTK.

Podle čtvrtečního vyjádření mluvčí Evropské komise je rozhodnutí, zda vpustit na své území lidi přicházející z Ruska, na členských státech Evropské unie. Unijní státy ale měly vždy zaručit vstup lidem žádajícím o azyl a jejich žádosti pak individuálně posoudit. Zástupci zemí EU podle Komise v současnosti debatují o tom, jak na novou situaci zareagovat a zaujmout společnou pozici.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) bude Česko k případným dezertérům přistupovat jako ke všem žadatelům o azyl. „Pokud někdo přijde, bude jeho žádost posouzena v rámci standardního azylového řízení,“ uvedl v předvolební debatě serveru Blesk.cz. Doplnil, že žádné signály o přílivu Rusů, kteří se chtějí vyhnout mobilizaci, vláda nemá.

Například pobaltské země už ve středu vyhlásily, že Rusům prchajícím před mobilizací poskytovat útočiště nebudou. Česko jako první členský stát EU plošně pozastavilo vydávání víz pro občany Ruska, a to den po invazi na Ukrajinu, tedy 25. února. Zákaz trvá dosud, později jej Česko uvalilo též na občany Běloruska. V obou případech jsou výjimkou humanitární případy.

Putin mobilizaci zdůvodnil obranou před Západem, který se podle něho snaží oslabit, rozdělit a zničit Rusko. Dotkne se hlavně ruských občanů v záloze a s vojenskou zkušeností. Podle prezidenta začne okamžitě. Ruský ministra obrany Sergeje Šojgu tvrdí, že armáda povolá 300 tisíc rezervistů.