Na Plzeňsku hrozí kvůli dešti povodně. Hasiči zasahovali na pražském vršovickém nádraží

Události: Do Česka dorazily silné bouřky (zdroj: ČT24)

Vydatný déšť zvedl hladiny řek, meteorologové varovali před povodněmi v Černošicích a v Praze, kde se dostal na druhý stupeň Botič. Výstrahu s extrémním stupněm nebezpečí vyhlásili také na Plzeňsku a Rokycansku, kde je na třetím stupni řeka Klabava. Do pondělka platí varování před vydatnými dešti.

V Plzeňském kraji prší od pátku, srážkové úhrny tam patřily mezi nejvyšší v Česku. Nejvíce pršelo v okolí Plzně a v pásu táhnoucím se severojižním směrem přes Prahu a Středočeský kraj. Podle meteorologa ČT Michala Žáka nejvíce vody spadlo na Rokycansku, kde za posledních 24 hodin napršelo až kolem sta nebo i více litrů vody na metr čtvereční.

Některé menší toky se rozvodnily až na druhý povodňový stupeň. Bouřky ale původně nezpůsobily větší škody, hasiči vyjížděli především k popadaným stromům a odčerpávali vodu.

Situace se zdramatizovala v sobotu po poledni, kdy třetího stupně povodňové aktivity dosáhla řeka Klabava v Hrádku na Rokycansku, jejíž tok po výraznějších deštích rychle sílil. 

Podle redaktorky ČT Andrey Čandové tam řeka byla nejvýše kolem čtvrté odpolední, kdy stoupla na 215 centimetrů a protékalo tudy padesát kubíků vody za vteřinu. Řeka se vylila z koryta a zatopila louky, les, cyklostezku a zahradu jednoho z rodinných domů. Aby nedošlo k zaplavení nedaleké chatové osady, postavili hasiči protipovodňovou stěnu.

V podvečerních hodinách řeka klesla a začala se vracet zpět do koryta. Večer byla Klabava v Hrádku dokonce na prvním stupni, stejně tak i v Rokycanech. Po půl dvanácté večer se ale tok dostal na třetí povodňový stupeň v Nové Huti.

Ostatní toky v Plzeňském kraji zůstávaly během dne bez povodňového varování. Večer meteorologové hlásili první stupeň u Úslavy v plzeňské městské části Koterov. Tok se ale později vrátil do normálu.

Kvůli dešti bylo v sobotu také zaplavené kolejiště ve stanici Mirošov na Rokycansku. Vlaky dočasně nahradí autobusy, uvedly České dráhy na svém webu. Výstraha před povodněmi platí pro Rokycansko a Plzeňsko do šesté hodiny ranní. 

Studio ČT24: V Česku hrozí povodně. Klabava na Rokycansku dosáhla třetího stupně (zdroj: ČT24)

Podle řídícího důstojníka plzeňských hasičů měly jednotky v souvislosti s deštěm a zvedáním hladiny toků řadu výjezdů. „Někde se voda dostala do sklepů, takže pomáháme s čerpáním. Na některých místech se už začaly pytlovat protipovodňové bariéry ve spolupráci s dobrovolnými hasiči. Nejvíce výjezdů je na Rokycansku. Zatím to sice není nic dramatického, ale situaci sledujeme,“ řekl.

Během soboty hasiči z Plzeňského kraje vyjížděli bezmála k šedesáti zásahům. Z větších měst nejvíce pohrozila velká voda v Rokycanech. Místostarosta Jan Šašek (ODS) na svém facebookovém profilu informoval, že povodňové orgány žádají občany o zabezpečení vlastního majetku ohroženého zvýšením hladin vodních toků.

Problémy na trati z Prahy do Ústí nad Labem

V Praze odpoledne platil druhý ze tří povodňových stupňů na potoce Botič. Meteorologové varovali, že by hladina mohla stoupnout i na ten nejvyšší. Vydali proto další výstrahu. Takzvaná povodňová pohotovost ČHMÚ platí v Praze a Černošicích od 15:10 do půlnoci. Podle meteorologů se nebezpečí netýká jen Botiče, ale i dalších menších toků v okolí metropole. Později druhý stupeň na Botiči pominul a klesl na první.

Večer se potok naopak dostal na druhý stupeň v Průhonicích. V Jesenici platí stupeň bdělosti.

Do sobotní sedmé večerní také v hlavním městě platila výstraha před extrémními srážkami. Na stanici Praha-Libuš spadlo za posledních pět hodin přes padesát milimetrů srážek.

Hasiči kvůli vytrvalému dešti zasahují v hlavním městě na několika místech. Na Twitteru informovali, že voda například zaplavila podchod na nádraží ve Vršovicích. „Čerpáme vodu v oblasti Vršovic a Nuslí, třeba z podchodu v ulici Ukrajinská nebo z garáží v ulici Sámova,“ uvedli hasiči před třetí odpolední. Kvůli zaplavenému podchodu je omezen provoz vlaků ve stanici Praha-Vršovice, některé spoje tam nezastaví. „Není bezpečný výstup a nástup cestujících,“ uvedly České dráhy na Twitteru.

Podle redaktorky ČT Kateřiny Trnkové bylo v podchodu několik desítek centimetrů vody, kterou se ale hasičům po čtvrté odpolední podařilo odčerpat a lidé se tam mohli vrátit. Ve Vršovicích se voda dostala také do několika garáží.

Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka uvedl, že jednotky musely kvůli dešti vyjíždět asi k šedesáti případům. „Nejvíce to byly laguny, zatopené komunikace. V několika málo případech, hlavně na východě Prahy, to byly popadané větve nebo stromy na silnici,“ popsal.

V centru hlavního města kolem poledne hasiči zasahovali na náměstí Franze Kafky. „Spodní voda se dostala do sklepních prostor budovy magistrátu, bylo tam zhruba dvacet centimetrů vody, kterou jsme odčerpali,“ řekl Kavka.

Studio ČT24: Hasiči odčerpávali vodu z podchodu vršovického nádraží (zdroj: ČT24)

Problémy jsou také na hlavní železniční trati z Prahy do Ústí nad Labem. U Nelahozevsi spadl do kolejí strom, provoz je proto veden pouze po jedné koleji. Vlaky tak mohou nabírat až patnáctiminutové zpoždění. Podle webu Českých drah by mělo omezení trvat zhruba do čtyř odpoledne, čas je ale pouze orientační.

Kvůli nepříznivému počasí a nezpůsobilému terénu se v sobotu nebude hrát utkání čtvrtého kola první fotbalové ligy mezi pražskými Bohemians 1905 a Hradcem Králové. 

Ve Středočeském kraji první povodňový stupeň, tedy stav bělosti, platil na řece Skalici v Zadním Poříčí. Tentýž začal večer platit i na řece Slatině v Slatině nad Zdobnicí na Rychnovsku. Později se v obou místech toky vrátily do normálu. Skalice ale dosáhla prvního stupně ve Varvažově na Písecku.

Stoupaly menší toky

Už v pátek večer a v noci na sobotu stoupaly zejména menší toky v povodí horní a střední Vltavy, přítoky Vltavy v Praze a středních Čechách. Zvedaly se i hladiny takzvaných zdrojnic a dolních přítoků Berounky, Malše, Lužnice, přítoky Sázavy, ale také některých toků na severu Čech jako Ploučnice.

„Srážkami zasažené toky jsou převážně rozkolísané, některé již po kulminaci. V závislosti na přetrvávajících srážkách v jihozápadní polovině Čech jsou některé toky v sobotu ráno ještě na vzestupu. Nejvíce zasažené toky v povodí Berounky jsou rozkolísané nebo již klesají,“ uvedli meteorologové.

Zubřina v povodí Radbuzy překročila v Domažlicích první ze tří povodňových stupňů již v pátek kolem 20:00. Později večer se na dvě hodiny dostal na druhý stupeň Botič v Jesenici, následně v Nuslích a po sobotních 2:00 vystoupal na první stupeň v Průhonicích. Na Klabavě v Hrádku byl první stupeň hlášený kolem půlnoci a v Rokycanech ráno. Holoubkovský potok v Rokycanech překročil první stupeň rovněž v sobotu ráno.

Pod vodou se v noci na sobotu ocitla část dálnice D1 před Prahou. Laguna hluboká asi patnáct centimetrů se vytvořila na úseku dlouhém přibližně dvacet metrů. Všechna přijíždějící auta se tak musela postupně seřadit do levého jízdního pruhu, který zůstal jako jediný průjezdný.

Třiatřicet výjezdů měli kvůli bouřkám v noci hasiči v Jihočeském kraji. Dvacet z toho v Milevsku na Písecku, kde metr vody zatopil zadní část tamní radnice. „Přívalový déšť, který tady proběhl, byl takového rozměru, že nebylo možné, aby ho kanalizace pojala,“ popsal místostarosta Milevska Michal Horek (nestr.).

Varování před vydatným deštěm platí do pondělka

Podle meteorologa ČHMÚ Štefana Handžáka se po sobotní jedenácté večerní srážky vyskytovaly na většině území Česka. „Ty nejintenzivnější jsou nyní v oblasti středních a jižních Čech a na západní části Vysočiny, kde se intenzita pohybuje do pěti milimetrů za hodinu. Na ostatních místech je spíše slabý déšť,“ přiblížil.

Neočekává, že by se hladiny řek během noci výrazně zvedaly. „Počítáme s tím, že bude spíše mírný pokles vodních hladin. S tím, že srážky by měly být na většině území stále, ale intenzita bude kolísat a neměla by se zvyšovat,“ dodal.

Varování před bouřkami platilo od sobotních 14:00 do nedělních 02:00. To ale meteorologové podle Handžáka později zrušili. Prodloužili naopak výstrahu na vydatný déšť, která platí od nedělní druhé ranní až do pondělního poledne. „S tím, že vydatný déšť se vyskytne zejména na Moravě a ve Slezsku a také ve východních Čechách a na Vysočině. Úhrny mohou dosahovat za 24 hodin i padesáti milimetrů,“ řekl. Dodal, že srážky by měly ustat až v druhé polovině týdne. 

Meteorologové v sobotu večer vyhlásili další výstrahu před extrémními srážkami také v části Královéhradeckého kraje. Platí do 21:30. V Orlických horách spadlo za dvě hodiny i přes šedesát milimetrů srážek. Pásmo srážek bude postupovat k severu do oblasti Náchodska a Broumovska. Na Rychnovsku a v Dobrušce je do 23:00 vyhlášeno povodňové ohrožení. Meteorologové očekávají, že Bělá v Jedlové v Orlických horách překročí třetí stupeň povodňové aktivity. Vzestupy hladin budou pokračovat na středním a dolním toku Bělé. 

V neděli přes den bude podle Žáka srážek méně. „Na Moravě a ve Slezsku a zprvu i na východě Čech se můžou ještě objevit až velmi silné bouřky s prudkými lijáky. Postupně přejdou do deště, který bude hlavně na východě a severovýchodě trvalý a vydatný a bude pokračovat až do pondělí. Spadnout tam může i kolem padesáti milimetrů za 24 hodin,“ uvedl s tím, že řeky v neděli sice budou stoupat, ovšem neměly by přesáhnout stupně povodňové aktivity.

Zprávy v 8: Následky nočních bouřek (zdroj: ČT24)