Řidiči kamionů nemusejí ve výjimečných situacích dodržovat přestávky, potvrdili poslanci

Resort dopravy bude moci ve výjimečných situacích, například při kalamitách nebo krizích, povolit řidičům kamionů, aby mohli po určitých úsecích silnic jezdit bez dodržování požadavků na přestávky v jízdě a odpočinek. Počítá s tím novela zákona o silniční dopravě, kterou poslanci stvrdili. Opozičnímu hnutí ANO se nepodařilo na schůzi prosadit přednostní projednání vládní předlohy, kterou by chtělo opravit zákonnou možnost předčasné penze pro zdravotnické záchranáře. Další body poslanci neprojednali, řádnou schůzi přerušili do příští středy.

Schválená novela zavádí takzvaný evropský balíček mobility. Ten v roce 2020 schválil Evropský parlament a upravuje pravidla pro řidiče kamionů převážejících náklad po Evropě. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Povolení k nedodržování bezpečnostních přestávek se podle novely má použít při kalamitách nebo v krizích, například při podstatném zhoršení sjízdnosti silnice, přerušení sjízdnosti či ochraně života, majetku a zdraví. Dopravci tuto novinku uvítali.

Úřady, na které se bude ministerstvo dopravy obracet při vydávání takové výjimky, budou ministerstvo vnitra, policie a krajský úřad. Bude ho ale smět vydat pouze se souhlasem Evropské komise a bude ho moci upravit podle jejích případných připomínek. Resort bude ale moci takové rozhodnutí vydat i zrychleně, pokud hrozí nebezpečí z prodlení, třeba při přírodní kalamitě. V takovém případě ho bude smět vydat nejvýše na 30 dní.

Na návrh Senátu vložili poslanci do zákona pravidla pro kamiony najaté z jiného členského státu Unie a určené pro dopravu zboží. Bude možné je využívat jen za podmínky, že nepůjde o silniční dopravu pro vlastní potřeby, vozidlo bude najaté bez řidiče. Nájem bude omezen dvěma po sobě jdoucími měsíci. Jde o pravidla nové evropské směrnice z letošního jara.

Další pozměňovací návrh Senátu má podle ministra Kupky odstranit zbytečnou administrativu spojenou se zápisem změn v živnostenském rejstříku. Řadu údajů bude možné zapsat automaticky, aniž by se o nich vedlo samostatné řízení, popsal. Senátní verzi podpořila i zpravodajka Zuzana Ožanová (ANO).  

Opozice zablokovala snížení státních plateb do zdravotnictví

Opoziční kluby ANO a SPD opět zablokovaly schvalování sporné vládní předlohy o snížení státních plateb do zdravotnictví za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané. Frakce si vzaly přestávky tak, že by překročily 14. hodinu, kdy o pátcích obvykle končí jednací den dolní komory. Řádná schůze tak bude pokračovat příští týden ve středu.

Sporná předloha se dostala do programu na návrh koalice dodatečně. Předpokládá, že platby se po lednovém zvýšení od srpna sníží. Stát by tak odvedl za celý letošek do veřejného zdravotního pojištění za každého svého pojištěnce v průměru stejný objem peněz jako loni. 

Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová podotkla, že hnutí má s vládním návrhem na snížení zdravotních plateb státu dlouhodobě problém. „Bere se 14 miliard korun veřejnému zdravotnímu pojištění,“ poznamenala. Podle šéfa poslanců SPD Radima Fialy to sníží dostupnost zdravotní péče. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) označil postup opozice za zastírací manévr, aby sněmovna v pátek nemohla předlohu projednat.

Předčasné penze pro záchranáře

Důchodová novela se týká úpravy penzí části příbuzných pěstounů. Poslanci ANO chtěli, aby ji sněmovna schvalovala v souvislosti s jejich pozměňovacím návrhem o předčasných důchodech záchranářů mezi prvními body nynější schůze. Poslanecké jednání totiž dorazila sledovat skupina záchranářů. Dolní komora po debatě o programu nynější řádné schůze nakonec na návrh Marka Výborného (KDU-ČSL) rozhodla, že novelu bude schvalovat příští týden ve středu.

Poslanec ANO Milan Brázdil pak nabádal přítomného premiéra Petra Fialu (ODS), aby pověřil uvedením návrhu zákona ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). 

Sněmovna teď chybu v předčasných penzích záchranářů ale zřejmě neopraví. Zdravotnický výbor už dříve schválení pozměňovacích návrhů poslanců ANO nepodpořil. Ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje, že brzy předloží vlastní novelu, která se bude týkat zejména předčasných důchodů lidí pracujících v náročných profesích.