Odpočívadla na českých dálnicích zvyšují kapacitu. Pro kamiony vzniklo i soukromé parkoviště

Okolo českých dálnic vznikne více parkovacích míst (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic plánuje rozšiřovat a modernizovat odpočívadla okolo hlavních tahů. Více parkovacích míst vybuduje jak pro osobní auta, tak pro kamiony. Právě řidiči kamionů stále víc vyhledávají i soukromé parkoviště u Ostrovačic na Brněnsku.

Zatímco před rokem, krátce po otevření, parkovaly u Ostrovačic jen dvě desítky kamionů, letos zájem převyšuje kapacitu. Na parkoviště u Brna sjíždí řidiči z dálnice D1 z obou směrů. Nejvíc do areálu zahýbají cizinci, za noční stání zaplatí 12 eur.

„Tady na tom parkovišti je namalovaných 86 míst a my jsme měli rekord 210. To už potom kolem zacpáváme každou díru. Když má někdo posledních pět minut jízdy, tak ho nemůžeme poslat pryč,“ popsal navigátor pro parkování František Pavlík.

Problém mají vyřešit nová parkovací místa. Spolu s tím by se měla rozšiřovat i nabídka služeb, v současnosti mají v ceně sprchu, toalety a teplou večeři. Řidiči si ale mohou i vyprat, často jsou totiž mimo domov i několik týdnů.

Víc pohodlí čeká i řidiče osobních aut

Zlepšit podmínky na odpočívadlech se snaží i Ředitelství silnic a dálnic. U Kurovic na Zlínsku vybudovalo parkoviště pro desítky osobních aut a 20 kamionů. Odpočívka moderního typu postavená po vzoru rakouských stanic Asfinag bude na tuzemských dálnicích novinkou.

Motorest ani čerpací stanici na ni řidiči nenajdou, využít ale mohou toalety, venkovní dětské hřiště nebo bezdrátový internet a nabíjecí box pro mobilní telefony. Nová odpočívadla po obou stranách dálnice, která vyšla na 36 milionů korun, se otevřou během léta. Další by měla vzniknout na D1 u Stránecké Zhoře na Vysočině a nedaleko Brna u Motorestu Rohlenka.

ŘSD bude navyšovat kapacitu parkovacích míst i u stávajících odpočívek. Uzavřené a v rekonstrukci je teď například odpočívadlo na D1 na 89. kilometru ve směru na Prahu. Za více než 42 milionů korun tam vyroste 57 stání pro kamiony a osobní auta, o 24 víc než dosud. Během letoška chce ŘSD podél hlavních tahů vybudovat ještě 207 nových stání pro kamiony.