Český Krumlov a Týn nad Vltavou zasáhla blesková povodeň. V pátek Českem opět přejdou silné bouřky

Události: Následky bouřek a výhled pro příští dny (zdroj: ČT24)

Český Krumlov a Týn nad Vltavou zasáhla v noci na čtvrtek blesková povodeň. V Týně to byla podle starosty nejhorší záplava od roku 2002. Po nočním intenzivním dešti a bouřkách platila ve čtvrtek zhruba na desítce míst v jižních a středních Čechách výstraha před povodní. Nejvážnější situace, třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, není v tuto chvíli již nikde. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové zároveň upravili novou výstrahu. Velmi silné bouřky hrozí v pátek během dne, na Moravě i ve Slezsku se mohou bouřky objevit i večer.

„Zítra očekáváme v atmosféře velké množství energie a tedy rychlý vývoj bouřek. Hlavní rizika: přívalové srážky, kroupy i možnost supercel. Odpoledne začnou bouřky vznikat i dále na východě, postupně se patrně slijí v celky a na Moravě i ve Slezsku mohou bouřky probíhat i večer,“ napsali meteorologové na svém Twitteru.

Informovali, že ještě během čtvrtka by se bouřky měly vyskytnout poměrně řídce, a to kvůli absenci výrazného spouštěcího faktoru. „Tím budou patrně hory a pohoří, kde se dnes bouřky vytvoří nejčastěji. Lokálně pozor na přívalové srážky, nárazy větru a menší kroupy. Bouřek dnes bude málo – není tedy vydána výstraha,“ napsali.

Podle meteoroložky Aleny Zárybnické může Česko očekávat první potenciálně silné bouřky v pátek před polednem. „Dorazí na západ či jihozápad Čech a budou se přes den posouvat směrem na severovýchod. Postupně se objeví i na východě Česka,“ vysvětlila. 

Podle ní jsou znovu rizikem přívalové srážky. „Znovu může spadnout kolem padesáti milimetrů, objevit se můžou i víc než dvoucentimetrové kroupy a nárazy větru budou kolem 90 kilometrů v hodině,“ uvedla.

Výstraha je proto rozdělená na tři časové úseky – od 11 do 15 hodin, od 15 do 20 hodin a pak od 20 hodin do půlnoci. „Lokálně se můžou zvýšit průtoky v potocích, ale protože už bude pršet do sušších oblastí, se stupněm povodňové aktivity výstraha zatím nepočítá. Upřesnit se ale může zítra dopoledne,“ podotkla.

Výstraha pro páteční odpoledne (1.7.)
Zdroj: ČHMÚ

Víkend bude klidný

Dodala, že víkend však bude konečně klidný. „V sobotu může ještě doznívat déšť na Moravě a ve Slezsku. Přes den pak bude jasno nebo polojasno. A maxima se dostanou na 21 až 25 stupňů Celsia, na jižní Moravě až na 27 stupňů. Neděle už může mít znovu teploty tropické - a hlavně, po dlouhé době by neměla spadnout nikde ani kapka,“ podotkla meteoroložka.

Už v pondělí ale podle ní přijde další studená fronta s přeháňkami. „Bouřky by ale měly být jen ojedinělé a zatím to vypadá, že nebudou nijak silné. Letní teploty vydrží do čtvrtka, kolem 25 stupňů Celsia pak se na víkend zřejmě ochladí,“ dodala.

Část Česka už od minulého pátku sužují silné bouřky s přívalovými dešti, které v úhrnech často přesahují i sto litrů vody na metr čtvereční. „Čím silnější je bouřka, tím víc vody je v mraku. V běžném cumulonimbu jsou to miliony tun. A v supercelách či multicelách to můžou být i stovky milionů tun vody. Není divu, že způsobují přívalové srážky takových intenzit,“ podotkla.

Dodala, že bouřky postupují od minulého týdne přes Česko v podstatě identickou cestou. „Tedy z jihozápadních přes střední Čechy směrem na severovýchod Česka. V součtu napršelo i přes 150 milimetrů. A to jsou úhrny, na které reagují hlavně menší potoky velmi rychlým vzestupem hladiny,“ vysvětlila.

A tak to bylo i tento týden. Rozvodnění velkých toků - tedy plošně rozsáhlé povodně jako třeba v roce 1997 nebo 2002 - ale podle ní v takovém případě nehrozí. „Maximálně hladiny velkých řek kolísají, protože se do nich malými přítoky dostává výrazně víc vody než obvykle,“ podotkla.

Noční blesková povodeň

V noci ze středy na čtvrtek zasáhla některé části Česka blesková povodeň. Řádila zejména na jihu. V Českém Krumlově se vylila Polečnice do objektů kolem Chvalšinské ulice. V noci zasedala povodňová komise, stavěly se povodňové zábrany z pytlů. Radnice na Facebooku kolem 6:00 uvedla, že hladina Polečnice klesá a řeka Vltava je v normálním stavu. Později dodala, že Chvalšinská ulice je opět průjezdná. Škody jsou ve stovkách tisíc korun.

„Nebude to v řádech milionů. Ze začátku vypadalo hrozivě, že voda protekla sportovním areálem na novou umělou trávu, ale naštěstí to nebyla dravá voda, tak nedělala škody, jak jsme je znali z roku 2002,“ řekl krumlovský místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL).

V Týně nad Vltavou zatopila vody desítky domů. „Vypadá to hrozivě. Před šesti lety jsme měli něco podobného, ale v takovém stavu jsme teda nebyli. Celé náměstí vyrvané, s těmi obrovskými dlažebními kostkami si to pohrálo, je to na hromadách. Pak nám to přeteklo dolů do Puchmajerovy ulice, tam nám to zatopilo všechny domy, v Jiráskově ulici to samé. Od povodní 2002 je to nejhorší, co tu bylo. Zatopilo nám to bazén, takže ho musíme vypustit, vyčistit, znovu napustit. Vytopilo nám to jednu technologii na bazéně, to jsou milionové škody, jenom na té cestě to bude deset milionů,“ řekl starosta Ivo Machálek (Trikolóra). 

Jihočeští hasiči měli od středečního večera do čtvrtečního rána kolem 230 výjezdů, odčerpávali vodu, odklízeli stromy. Kvůli popadaným stromům jsou neprůjezdné i některé tratě. Vyplývá to z informací hasičů, obcí, Povodí Vltavy a Českých drah (ČD).

Jihočeský kraj: Domácnosti bez proudu

Firma EG.D evidovala po bouři a deštích devět poruch na vedení vysokého napětí, bez proudu bylo ráno asi tisíc odběratelů, ve středu večer jich bylo asi 5000. Nejvíc lidí nemělo elektřinu na Táborsku. Odpoledne firma dodávky obnovila, jak sdělil mluvčí EG.D Roman Šperňák.

Ucpaná kanalizace a popadané stromy

V Královéhradeckém kraji bouře se silným větrem a deštěm lámala stromy. Hasiči v několika případech čerpali vodu nebo kontrolovali ucpané kanalizace. Odstraňovali stromy popadané na silnice. Do čtvrtečního rána měli asi 40 výjezdů. Bez elektřiny bylo ve čtvrtek ráno v kraji asi 800 domácností.

Na Vysočině museli hasiči po bouřkách hlavně odstraňovat popadané stromy, pročišťovat kanalizaci a odčerpávat vodu ze sklepů rodinných domů. U jiných pomáhali s provizorním zajištěním poničené střechy. Od středečního odpoledne kvůli tomu měli přes 40 výjezdů.

V Praze zasahovali hasiči do čtvrtečních 6:00 u 25 případů, šlo hlavně o popadané větve a čerpání vody ze zatopených prostor.

Ve středních Čechách měli hasiči od středečního večera do čtvrtečního rána asi 220 výjezdů. Bouřky tam také lámaly stromy a zaplavovaly sklepy.

Mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní spadl kus skály na trať, kolem 6:00 do něj narazil vlak s asi 150 cestujícími. Pět lidí se lehce zranilo. Provoz na trati mezi Prahou a Berounem je zastaven, omezení potrvá podle odhadů celý den.

Silné krupobití v Moravském Berouně v Olomouckém kraji, během kterého zasypaly ve středu odpoledne centrum města, tamní sídliště i místní části kroupy o velikosti vejce, způsobilo podle místostarosty Rostislava Hrdličky škody za desítky milionů korun. 

Kroupy poničily střechy domů a rozbily okna zaparkovaných aut. Hasiči na místě zasahovali do časných ranních hodin, ve čtvrtek se na místo znovu vracejí, řekla jejich mluvčí Lucie Balážová.

Krupobití v Moravském Berouně (zdroj: ČT24)

„Bouřka s krupobitím šla napříč středem, přes náměstí, sídliště, byla to otázka deseti minut. Kroupy byly velké zhruba jako vejce. Na sídlišti zůstalo po krupobití odhadem osmdesát až sto rozbitých aut, co se týče domů, máme je na seznamu a už je ani nedopočítám, bylo toho hrozně moc. Škody na městském majetku nedokážu nyní odhadnout, ale celková škoda i na soukromém majetku se vyšplhá určitě do desítek milionů korun,“ řekl místostarosta.

Obec shání vysoušeče, škody mapuje krizový štáb. „Vysvětlujeme lidem, že není v našich silách zabezpečit úplně všechno, ať si zkusí sehnat někoho, kdo by jim s tím pomohl. Už se mi ozvaly pokrývačské firmy ze Šternberska, nyní bude každá ruka dobrá,“ doplnil místostarosta.