Petr Pavel chce kandidovat na prezidenta, sbírá petiční podpisy

Generál ve výslužbě Petr Pavel je rozhodnut zúčastnit se lednových prezidentských voleb. Připravuje se na kandidaturu, vyhlásit ji chce v srpnu. Na počátku července hodlá zveřejnit transparentní účet. Ve středu potvrdil, že začal se sběrem podpisů pod petici.

„Jsem rozhodnutý se voleb zúčastnit, odhodlaný je vyhrát, a proto se v tuto chvíli připravuji na kandidaturu,“ oznámil Pavel.

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO představil své sponzory, kteří mu slíbili finanční podporu. Pavel řekl, že nebude chtít od nikoho z podporovatelů částku vyšší než tři miliony korun, aby bylo zajištěno co nejširší spektrum dárců. Obrátil se proto na veřejnost, aby mu na účet poslali příspěvek.

Mezi jeho podporovateli je třeba Libor Winkler z finanční skupiny RSJ, spolumajitel IT firmy Y Soft Václav Muchna, zakladatel ePojištění Jan Barta nebo Martin Hájek a Jiří Mareš ze společnosti Livesport. Pavla chce podporovat také Leon Jakimič ze společnosti Lasvit nebo spoluzakladatel Tipsportu Jaroslav Beran.

Počet sebraných podpisů nezveřejnil

Řekl také, že peníze nepřijme od lidí spojených s divokou privatizací nebo nekalými podnikatelskými praktikami, od politicky exponovaných osob, od velkých firem napojených na zakázky státu nebo od lidí, kteří budou požadovat za své peníze nějakou protislužbu.

Seznam sponzorů nebo číslo transparentního účtu zveřejní na svém volebním webu, kde budou umístněny i podpisové archy. Se sběrem podpisů již začal, počet získaných signatur zatím nesdělil. Hlavní sběr má v plánu až po začátku kampaně. Potřebuje jich 50 tisíc.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v pondělí vyhlásil termín konání prvního kola prezidentských voleb, budou v pátek a v sobotu 13. a 14. ledna příštího roku. Případné druhé kolo voleb bude v pátek a v sobotu 27. a 28. ledna.

Od chvíle, kdy rozhodnutí vyjde ve Sbírce zákonů, bude kampaň oficiální a všechny náklady na ni se budou započítávat do zákonem stanoveného finančního limitu, tedy 40 milionů korun za první kolo či 50 milionů korun za obě kola voleb. 

Oficiální start kampaně na konci prázdnin

Pavel řekl, že vyhlášení očekával v srpnu, rozhodnutí Vystrčila podle něj proto mění situaci. Je ale připraven respektovat nastavená pravidla. Přístup Vystrčila zároveň uvítal, nastavuje podle něj stejné podmínky pro všechny.

Představení sponzorů a zřízení transparentního účtu Pavel označil za významný krok ke kandidatuře. Označil se za vážného kandidáta, oficiálně ale chce kandidaturu oznámit až na konci prázdnin. Zdůvodnil to tím, že nevidí smysl vyhlásit kampaň a poté odjet na dovolenou. S oznámením chce proto přijít, až bude připraven se do kampaně plnohodnotně pustit. Voliči podle něj mohou s jeho kandidaturou počítat, zhatit by ji mohla například vážná nemoc jeho nebo v jeho okolí.

O možnosti politické podpory mluvil se zástupci koalice SPOLU. Řekl jim, že se neuchází o to, být jejich kandidátem, protože chce do voleb jít jako nezávislý, ale pokud by se ho rozhodli podpořit, uvítá to. „Ale nedomluvili jsme se na ničem konkrétním. Zároveň vnímám jejich argument, že se snaží jako koalice, která vyhrála volby, mít svého kandidáta a že ho nadále budou hledat,“ řekl.

Pavel zopakoval, že pokud by se objevil vhodný kandidát, který by měl možnost ve volbách uspět a on by mu mohl pomoci vzdáním kandidatury, byl by připraven tak učinit. V současné době ale nikoho takového nevidí, poznamenal.