Generál Petr Pavel po devětatřiceti letech uzavírá vojenskou kariéru

Sedmapadesátiletý armádní generál Petr Pavel odchází k poslednímu listopadu na penzi. Uzavírá se za ním tak devětatřicet let dlouhá etapa vojenské kariéry sahající až do nejvyšších pater Severoatlantické aliance.

Více času na fotografování i motocykly, své oblíbené koníčky, nyní snad bude mít sedmapadesátiletý Petr Pavel, rodák ze západních Čech. Příležitostného fotografa a motorkáře k armádě přivedla láska k padákům a výsadkářům.

Vojenské prostředí ho provází od dospívání. Absolvoval vysokou vojenskou školu ve Vyškově a sbíral zkušenosti i v zahraničí, hlavně na britských školách. Na londýnské King's College pak vystudoval mezinárodní vztahy.

Mírová mise v bývalé Jugoslávii byla jeho prvním výrazným úspěchem. Při evakuaci tam s českou jednotkou zachránil přes padesát francouzských vojáků. Francie ho ocenila vojenským křížem a medailí národní obrany.

Později pracoval u vojenského zpravodajství i na misích v zahraničí – ve Spojených státech, Kataru či Belgii. Od roku 2011 působil na generálním štábu ČR, nejdřív jako zástupce, o rok později přišel post nejvyšší. Jako náčelník upozorňoval na nebezpečně málo peněz v armádě.

V čele vojska byl i při nejtragičtější události české armády posledních let. Smrt pěti vojáků na základně v afgánském Bagrámu byla největší jednorázovou ztrátou. „Všichni ti vojáci patřili mezi zkušené, operacemi protřelé vojáky, pouze jeden z padlých byl v Afghánistánu poprvé,“ uvedl dříve Pavel. 

Nebál se mít svůj názor

Petr Pavel se zapsal do pamětí mnoha politiků i tím, že pouze nepřikyvoval. Naopak často projevil svůj názor, často i nesouhlasný. „S profesory odvážně a někdy možná drze polemizoval už na vysoké vojenské škole. V tom se vůbec nezměnil,“ řekl pro server Aktuálně.cz Pavlův spolužák Karel Klinovský.

A typické pro Pavla je i množství zápisků a schopnost naslouchat. Z veřejných setkání a debat většinou odcházel s množstvím vlastnoručních zápisků.

Vrcholem kariéry byl post ve velení NATO

Coby náčelník generálního štábu, tedy držitel nejvyššího vojenského postu v Česku, odešel Pavel v červnu 2015 do velení Severoatlantické aliance. Sbor generálních náčelníků ho zvolil předsedou Vojenského výboru. Na konci června roku 2018 Pavel v čele výboru skončil.

Za působení na vedoucí pozici ve struktuře NATO obdržel Řád Záslužná legie (Legion of Merit), jedno z nejvyšších amerických vojenských vyznamenání.

Rozhovor Lukáše Dolanského s generálem Petrem Pavlem (zdroj: ČT24)