Pavel naposledy předsedal Vojenskému výboru NATO. V červnu v jeho čele skončí

Generál Pavel vedl své poslední zasedání v roli předsedy Vojenského výboru NATO (zdroj: ČT24)

Šéfové armád členských zemí NATO poprvé zasedali v novém sídle organizace. Pravidelné jednání v rámci Vojenského výboru Severoatlantické aliance řídil předseda výboru Petr Pavel, pro kterého to zároveň bylo zasedání úplně poslední. Příští měsíc totiž druhý nejvyšší post v NATO po třech letech opustí.

Český generál v červnu opustí metu, na kterou žádný jiný Čech ani žádný jiný voják z poskomunistických zemí před ním nedosáhl. Jeho tři roky v čele Vojenského výboru Aliance rozhodně nebyly jednoduché.

Organizace musela řešit problémy hned na několika frontách, jak na východě, tak i na jihu. „Na jihu se vážně zhoršila bezpečnostní situace na Blízkém východě a v Africe. To způsobilo ztráty na životech, posílilo migrační vlny a podpořilo teroristické útoky,“ uvádí propagační materiál NATO.

Vztahy s Ruskem se zkomplikovaly asi nejvíc. Mluví se o hybridní válce a právě ta se stala v poslední době tématem i pro druhého nejvýše postaveného muže v NATO.

„Informační působení Ruska je mnohem širší, často probíhá pod povrchem, takže ho mnoho lidi ani nezaznamená,“ upozorňuje Pavel.

Pavel: Rusko považuje západní demokracii za slabou, přežitou a dekadentní

Generál, který vystudoval vojenskou školu ještě před pádem železné opony, přiznává, že Moskva se snaží vymezit hlavně proti západní demokracii.

„Zřejmě ruské vedení, prezident Putin, předpokládá, že systém, který je založen na centrálním řízení s velkou dávkou autokracie, který uplatňuje silové prostředky, je mnohem vhodnější k přežití, než je ten, který označují za slabý, přežitý, dekadentní. A k tomu směřuje veškeré toto úsilí,“ uvedl Pavel.

Jakým směrem teď napne své usilí samotný Petr Pavel, není jasné. On sám mluví o důchodu. „Funkci předám svému nástupci přibližně ke konci června a potom do konce října mám ještě období, které strávím v uniformě. Pak se dostanu takzvaně do věkové hranice a budu odcházet do důchodu,“ řekl loni v září s tím, že politika ho neláká.