Přibývá soudních sporů se státem, lidé mají kvůli vleklým tahanicím existenční problémy

Události: Soudní spory se státem (zdroj: ČT24)

Nezákonné trestní stíhání, průtahy v řízeních nebo rozhodnutí vydaná v rozporu se zákonem jsou nejčastější příčiny, kvůli kterým se lidé nebo firmy soudí se státem. Za posledních pět let takových sporů přibylo až šestinásobně. Většinu z nich vyhrává stát. Pro řadu lidí ale vleklé spory a případný neúspěch znamenají existenční problémy.

Například bývalý důstojník a pilot české armády Karel Daňhel zpracoval kritický posudek na nákup letounu CASA za 3,6 miliardy korun, a to mu podle jeho slov zlomilo vaz. Přišel o bezpečnostní prověrku a tím o práci, navíc byl obviněn z pohlavního zneužití a čelil podezření z korupce. Nic z toho se ale nakonec nepotvrdilo. „Všechno bylo soudem vyvráceno, zproštěno. Něco ani k soudu nedošlo,“ řekl. 

V roce 2012 Daňhel žaloval stát. Verdikt po pěti letech zněl, že NBÚ mu protizákonně odebral bezpečnostní prověrku a odškodné přes 312 tisíc korun. Následně se bývalý důstojník soudil o ušlý zisk kvůli ztrátě práce armádního pilota. Živit se jinak je podle něj obtížné. 

Líčení se od roku 2017 vlekla. Letos v únoru mu soud pro Prahu 5 přiznal odškodné přes 3,5 milionu korun. NBÚ se odvolalo. Definitivní verdikt se stále odsouvá. „Spis byl vrácen soudu prvního stupně k vydání opravného usnesení, protože žalovaný byl v záhlaví rozsudku nesprávně označen,“ vysvětlil mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig.

Teď už má odvolací městský soud usnesení správné. Účastníci sporu NBÚ i Daňhel se mají vyjádřit k tomu, zda má soud rozhodnut bez nařízení jednání. „Pokud s tímto postupem budou účastníci souhlasit, případně pokud se v uvedené lhůtě nevyjádří, odvolací soud rozhodne bez nařízení jednání,“ doplnil mluvčí soudu. 

Případů, kdy se lidé soudí se státem, neustále přibývá. Za posledních pět let se jejich počet zšestinásobil. Většinu jich vyhrává stát. Loni z téměř dvou tisíc občané uspěli v 59 sporech.

„Nejčastěji se jedná o případy nezákonného trestní stíhání, průtahy v řízeních a rozhodnutí vydaná v rozporu se zákonem v jednotlivých druzích řízení,“ popsala mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.