Rakušan chce odvolat šéfa České pošty, potkal se s obviněným lobbistou Redlem

Ministr vnitra a předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan plánuje odvolání generálního ředitele České pošty Romana Knapa, a to v souvislosti s korupční kauzou v pražském dopravním podniku. Termín a způsob odchodu projednají na schůzce příští týden. Rakušan chce na funkci vypsat nové výběrové řízení. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce. Podle vyjádření mluvčího České pošty je záměr odvolat Knapa pouze politické rozhodnutí, které nemá z hlediska fungování pošty logiku.

Rakušan podle svých slov uvažoval o odvolání Knapa již dříve, generální ředitel České pošty měl odejít na podzim. Rozhodování ministra vnitra urychlila informace o setkání Knapa s obviněným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem. Schůzka se měla uskutečnit za předchozího ministra vnitra Jana Hamáčka.

Redl patří mezi obviněné v kauze pražského dopravního podniku. Policie tvrdí, že organizovaná skupina desítky obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Mluvčí České pošty: Odvolání je politickou záležitostí

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka si Redla na domluvenou obchodní schůzku s Knapem přivedl obchodní partner bez předchozího ohlášení. Knap přitom Redla nikdy před tím neviděl a ani jej neznal. „Na schůzce s ním nic nedomluvil, byl schůzce pouze přítomen na straně dlouholetého obchodního partnera České pošty. O historii pana Redla byl informován až po této schůzce, poté s ním již žádný kontakt neměl,“ popsal mluvčí.

„Odvolání pana generálního ředitele je tedy čistě politickou záležitostí, z hlediska fungování České pošty nedává logiku. Pan ministr může být spokojen s tím, že na Českou poštu se nikdo ze skupiny pana Redla nedostal. A to díky generálnímu řediteli,“ dodal.

Rakušan chce okolnosti Knapova odchodu upřesnit co nejdříve. „Já jsem dlouhodobě zamýšlel přijít se změnami v managementu České pošty. Příští týden budu mít schůzku s Romanem Knapem a měli bychom hledat termín a způsob jeho odchodu,“ uvedl v České televizi. Knapa chtěl původně odvolat až poté, co pošta získá novou poštovní licenci nebo dokončí některé strategické kroky.

Rakušan už odvolal z pošty „trafikanty“

Knap je generálním ředitelem pošty od roku 2018, kdy zvítězil ve výběrovém řízení vypsaném tehdejším ministrem vnitra Lubomírem Metnarem (za ANO). Před tím vedl českou pobočku softwarové firmy SAP. Rakušan na začátku února odvolal osm členů z patnáctičlenné dozorčí rady České pošty a devátý sám odstoupil. Odvolané radní označil za politické trafikanty. 

V posledních letech státní Česká pošta hospodaří v červených číslech. Za loňský rok podnik počítá se ztrátou kolem osmi až devíti set milionů korun, což je však zhruba o půl miliardy korun nižší propad než v roce 2020, kdy hospodaření pošty skončilo ztrátou 1,356 miliardy korun po zdanění. Důvodem ztrát je podle vedení firmy neuhrazená úhrada státu za objednávané základní služby. Stát v současnosti podniku dluží šest miliard korun. Většinu dlužné částky již však pošta vyčerpala v podobě úvěrů.