Rakušan odvolal politiky a ministerské úředníky z dozorčí rady České pošty. Kritizoval trafiky

Končí devět z patnácti členů dozorčí rady České pošty. Osm z nich odvolal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), devátý rezignoval již dříve. Z deseti lidí jmenovaných ministerstvem vnitra v ní tedy zbyl jen jeden, a to Rakušanův spolustraník František Lukl. Zbylých pět členů zastupuje zaměstnance. Podle Rakušana byli v radě „političtí trafikanti“, které slíbil nahradit schopnými odborníky. Jejich jména ale komentovat nechtěl, musí podle něj projít nominačním procesem.

Podle Kláry Dlubalové z tiskového odboru ministerva vnitra rezignoval jeden člen poštovní dozorčí rady v prvním únorovém týdnu, dalších osm odvolal ministr Rakušan k 7. únoru.

Ministerstvo ujistilo, že jejich odvolání „neovlivní chod pošty“, dozorčí rada je nicméně neusnášeníschopná. „Česká pošta nemůže fungovat tak, jak má, bez funkční dozorčí rady. Proto potřebujeme, aby v ní místo politických trafikantů byli schopní odborníci,“ komentoval Rakušan zahájení obměny radních.

Do konce týdne chce mít ministr nominace na nové členy rady s tím, že na konci února by měla být alespoň část z nich jmenována, aby byla dozorčí rada usnášeníschopná. Výběr nových členů má proběhnout transparentně ve shodě s koaličními partnery, poté budou návrhy předloženy Výboru pro personální nominace, což je poradní orgán vlády.

„Rozhodně nedojde po tuto dobu k omezení služeb, jména nových členů komentovat nebudeme, ale dáme jasně najevo, že se skutečně bude jednat většinově o lidi, kteří nemají vazbu na politiku nebo konkrétní stranu,“ řekl v pondělí Rakušan novinářům. Dodal, že by mělo jít o manažery, kteří mají s danou oblastí zkušenosti. Jedním z nových členů by měl být zástupce Asociace krajů.

Obměna dozorčí rady je podle ministra prvním krokem, aby se stát dostal k informacím o stavu pošty a mohl provést potřebné změny. Na konci volebního období by chtěl Rakušan mít z podniku moderní instituci, která i na venkově poskytne občanům digitální kontakt se státem.

Brífink ministra vnitra Rakušana ke změnám v dozorčí radě České pošty (zdroj: ČT24)

Končí několik regionálních politiků

V dozorčí radě skončilo mimo jiné několik regionálních politiků. Jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS) byl tím, kdo sám rezignoval minulý týden. Nyní byli odvoláni náchodský starosta a bývalý poslanec Jan Birke (ČSSD) a jeho spolustraník z Prostějova Bedřich Grulich. Končí i předseda rady a někdejší generální ředitel celého podniku  Petr Zatloukal, místopředsedové dozorčí rady Lubomír Krejsa a Jiří Nováček, šéf Národní agentury pro komunikační a informační technologie Vladimír Dzurilla, Karel Klíma a někdejší ekonomický náměstek pošty Oldřich Černoch.

Z deseti členů jmenovaných ministerstvem vnitra zůstává nyní v radě pouze kyjovský starosta a předseda Svazu měst a obcí František Lukl (STAN). Zbylých pět členů zastupuje zaměstnance.

Česká pošta chystá rušení pracovních míst, v květnu jich zanikne 669, především manažerské a úřednické pozice v útvarech marketingu, IT, financí, obchodu nebo administrativně právních záležitostí. Státní podnik si od toho slibuje úsporu 500 milionů korun ročně. Podnik nyní zaměstnává kolem 27 tisíc lidí.

V posledních letech je hospodaření pošty ztrátové. Za loňský rok podnik počítá se ztrátou kolem 800 milionů korun, což je však zhruba o půl miliardy korun nižší propad než v roce 2020, kdy hospodaření pošty skončilo ztrátou 1,356 miliardy korun po zdanění. Důvodem ztrát je podle vedení firmy neuhrazená úhrada státu za objednávané základní služby. Stát v současnosti podniku dluží šest miliard korun.