Netolický končí v dozorčí radě České pošty, Hamáček ho nahradil Kubou z ODS

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odvolal pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD) z dozorčí rady České pošty. Informaci serveru Info.cz potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. Odvolání přišlo den poté, co se ukázalo, že spolu Hamáček s Netolickým mluvili o ministrově plánované cestě do Moskvy. Na místo Netolického podle mluvčí vnitro navrhlo předsedu Asociace krajů Martina Kubu (ODS). Ten se postu sice ujme, ale jen do podzimních voleb.

„Můžeme potvrdit, že ministr vnitra Jan Hamáček odvolal Martina Netolického z dozorčí rady České pošty. Místo je podle interních pravidel určeno pro zástupce Asociace krajů. Z toho důvodu ministerstvo vnitra navrhlo na člena dozorčí rady předsedu Asociace krajů Martina Kubu,“ uvedla Malá.

Kuba, který je zároveň jihočeským hejtmanem, potvrdil, že do dozorčí rady státního podniku nastoupí vzhledem k tomu, že náleží krajům a nelze narychlo rozhodnout, kdo ho zaujme. Počítá však s tím, že na poštu bude dohlížet jen do podzimních voleb. „Nechci řešit vnitrostranické spory sociálních demokratů. Beru to tak, že v dozorčí radě budu čtyři měsíce a po podzimních volbách do Poslanecké sněmovny se celá situace bude řešit,“ řekl Kuba. 

Dozorčí rada České pošty má nyní 14 členů. Deset členů rady jmenuje zakladatel pošty, tedy ministerstvo vnitra, zbylé čtyři zaměstnanci.

Martin Netolický uvedl, že ho o Hamáčkově rozhodnutí informoval pouze Martin Kuba, nikoli ministerstvo vnitra. Když chtěl svému stranickému předsedovi zatelefonovat, nepodařilo se to. Netolický na jedné straně nevyloučil, že by jeho odvolání z dozorčí rady státního podniku mohlo souviset s posledním vývojem kolem Hamáčkovy kauzy související s plánovanou cestou do Moskvy v době, kdy se schylovalo k odhalení ruského zapojení do výbuchů ve Vrběticích. Zároveň však dal najevo, že si to nemyslí.

„Jestli tam je nějaká souvislost, je jeho věc. Rozhodl se tak, asi nemá cenu to dál komentovat,“ uvedl Netolický.

Server Seznam Zprávy v úterý s odkazem na své zdroje napsal, že Hamáček chtěl vyměnit informace o kauze Vrbětice za vakcínu proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání rusko-amerického summitu v Praze. Ve čtvrtek web zveřejnil vyjádření Netolického, který s Hamáčkem hovořil o získání milionu vakcín Sputnik z Ruska, souvislost plánu s Vrběticemi nicméně hejtman nemohl potvrdit. „Tu konstrukci výměnného obchodu, nebo něco podobného, to já jsem neslyšel. To mi fakt neříkal,“ uvedl.

Hamáček tvrzení, že chtěl kauzu Vrbětice vyměnit za vakcínu a summit, odmítl a oznámil, že na autory článku podá trestní oznámení. V dalším sporu chce u civilního soudu žádat deset milionů korun po vydavateli. V případě úspěchu je plánuje věnovat nadaci policistů a hasičů.

Podle českých bezpečnostních složek jsou z útoku ve Vrběticích důvodně podezřelí agenti ruských tajných služeb.