Policie navrhla obžalovat muže kvůli generátoru padělaných očkovacích certifikátů

Policie navrhla obžalovat muže, kterého viní z padělání certifikátů dokládajících očkování proti covidu-19, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Obviněnému v případě vynesení pravomocného rozsudku hrozí až tříleté vězení. Policisté usilují o to, aby mužův počítač propadl státu.

„Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby byl předán státnímu zástupci Okresního státního zastupitelství v Písku,“ konstatoval mluvčí elitního policejního útvaru.

NCOZ tvrdí, že muž vytvořil softwarový nástroj, který generoval padělané digitální očkovací certifikáty. Zaregistroval si doménu a umístil na ni formulář, jehož vyplněním mohl jakýkoliv uživatel internetu certifikát získat.

Získání padělaného certifikátu nabízel muž podle kriminalistů nejpozději od loňského listopadu, a to zdarma. Na své webové stránky rovněž umístil návod radící, jak zajistit, aby se očkovací certifikát při kontrole jevil jako pravý.

Čtveřice žen padělala za peníze

Nejde přitom o jediný takový případ v Česku – vsetínští kriminalisté na začátku tohoto roku oznámili, že stíhají čtveřici žen, které podle nich rovněž falšovaly covidové očkovací certifikáty. Dvě z nich přitom pracovaly v tamním vakcinačním centru.

Čtveřice žen ovšem podle vyšetřovatelů na rozdíl od muže, jehož případ je popsaný výše, nenabízela padělky zdarma, na úplatcích si údajně přišla na několik stovek tisíc korun. Dvěma tak hrozí až pětileté vězení, čtyři, respektive tři roky ve vězení mohou v případě prokázání viny a odsouzení strávit další dvě spolupachatelky.