Vnitro už vydalo přes 300 tisíc víz pro lidi prchající před válkou na Ukrajině

Podle průzkumu ministerstva práce a sociálních věcí mezi firmami jsou v Česku desetitisíce volných pracovních míst vhodných pro zájemce z Ukrajiny. Nejčastěji jsou to pozice pro pomocné pracovníky, je ale i vysoká poptávka po kvalifikovaných zaměstnancích. Česko od počátku války vydalo již téměř 302 tisíc speciálních víz pro lidi prchající před ruskou invazí na Ukrajině. Ve středu udělilo 2800 speciálních víz, což je zhruba stejný počet jako ve stejný den minulý týden. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) požádá Česko a dalších osm států Evropskou komisi o finanční pomoc v souvislosti s uprchlickou krizí způsobenou válkou na Ukrajině.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) minulý týden uvedl, že se počet běženců ustálil na zhruba 300 tisících. Ministerstvo sice vydává další víza, někteří Ukrajinci ale naopak odjíždějí. Podle úterního vyjádření ředitele cizinecké policie Milana Majera by se mohl počet uprchlíků podle jednoho ze scénářů zvýšit na půl milionu v souvislosti s pokračující ruskou agresí na jihu a východě země. 

Ukrajinci prchající před ruskou invazí dostávají víza dočasné ochrany, která jim umožňují v Česku pobývat až rok. Zároveň mají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, na trh práce a mají nárok na další asistenci, například při ubytování.

Na cizinecké policii se ve středu nahlásilo 2450 lidí, dohromady se zaregistrovalo téměř 186 tisíc uprchlíků. Děti do patnácti let se na policii hlásit nemusí.

Asociace krajů by měla do příštího jednání Ústřednímu krizovému štábu (ÚKŠ) předložit plán ubytovacích kapacit, které budou soukromí vlastníci v létě potřebovat pro komerční využití. Podle Rakušana je potřeba mít přehled, kolik míst, která nyní uprchlíci užívají, bude potřeba nahradit alternativním ubytováním.

Práce pro uprchlíky: Firmy mají podle MPSV desetitisíce volných míst

Najít práci v Česku není pro uprchlíky z Ukrajiny problém. Podle ankety MPSV jsou desetitisíce volných míst. Konkrétně ministerstvu odpověděla necelá polovina ze 120 tisíc oslovených zaměstnavatelů, nabídli přes 51 tisíc volných míst vhodných pro ukrajinské občany. Dosud našlo práci v Česku 24 tisíc uprchlíků.

Problém však může nastat, když by chtěli Ukrajinci pracovat ve svém oboru. Každý čtvrtý uprchlík má vysokoškolské vzdělání, ale třetina volných míst jsou jen pomocné pozice. Například Antonína Zozuljová, která má šestnáctiletou praxi jako forenzní bioložka u ukrajinské policie, nyní uklízí ve školce v Ostravě.

„Mám tu dobrý plat, proto jsem spokojená. Ale samozřejmě bych si přála najít práci v oboru,“ poznamenala. Podle mluvčí Úřadu práce ČR Kateřiny Beránkové si někteří uprchlíci raději vybírají krátkodobé pracovní poměry, „protože věří, že se brzy vrátí do vlasti“.

Události: V Česku jsou teď desítky tisíc pracovních míst vhodných pro zájemce z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) má přesto smysl práci běžencům nabídnout. Výhodné je to podle něj pro obě strany. Ukrajinci budou mít možnost seberalizace a vlastní obživy, pomůže to i státu. „Posílení ekonomiky, posílení přímo do státního rozpočtu, to jsou další důvody, proč má smysl tyto lidi zapojit do našeho trhu práce,“ zdůraznil.

Česko a dalších osm států podle Bartoše požádá o finanční pomoc Evropskou komisi

Česko a dalších osm států nejvíce zasažených uprchlickou krizí v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině požádá podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) Evropskou komisi o finanční pomoc.

Státy by měly do konce dubna předložit návrh čtrnácti opatření, která mají pomoci řešit současné potřeby jednotlivých zemí. Ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo, že jejich cílem je zajistit účinné využití existujících i dodatečných evropských zdrojů, k čemuž je nutná úprava dosavadních podmínek.

Návrh společně podle Bartoše připravily země Visegrádské čtyřky, tedy ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko, dále Bulharsko, Rumunsko a pobaltské státy.

„Ve společném dopise ministrů těchto našich devíti států vyzveme Evropskou komisi, aby prodloužila čas na dokončení projektů, tedy umožnila příjemcům dotací proplatit způsobilé výdaje až o rok později, a více rozvolnila dílčí pravidla v končícím programovém období,“ sdělil Bartoš.

Ministr upozornil také na problémy ve stavebnictví, kdy chybějí některé zásadní materiály a firmy se také potýkají s nedostatkem pracovníků. Z oboru odešlo mnoho Ukrajinců bránit svou vlast. „Ceny staveb a některých materiálů rostly velmi vysokým tempem, o 50 procent a více,“ řekl.