Úřady prověřují transakce části ruských podnikatelů. Včetně aktivit muže, který si v ČR pořídil i tři zámky

Události: České úřady prověřují transakce některých ruských podnikatelů (zdroj: ČT24)

Česko začalo prověřovat finanční transakce některých ruských podnikatelů, kteří mohou představovat bezpečnostní riziko. Stát doplňuje takzvaný vnitřní sankční seznam - potvrdil to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle informací ČT je mezi prověřovanými lidmi i ruský podnikatel Sergej Majzus, který v tuzemsku vlastní rozsáhlý majetek.

Sergej Majzus je miliardář původem z Kaliningradské oblasti. V Česku se usídlil před několika lety. Sám uvedl, že v minulosti obchodoval s cizími měnami přes internet, za prodej svých firem si v Česku pořídil celkem tři zámky.

„Využil jakési šedé zóny v mezinárodním finančním systému a vytvořil systém pro jednoduché převody peněz,“ přiblížila mužovo podnikání ředitelka portálu Investigace.cz Pavla Holcová. Americký úřad FinCen, který bojuje proti praní špinavých peněz, podle Investigace vyšetřoval více než 8,5 tisíce transakcí Majzusových firem. A platby podle Holcové vyhodnotil jako podezřelé.

Podnikatel zmizel, jako sídlo využívá zámek u Tábora

Jako podezřelá byla označena i zhruba půlmiliarda dolarů, která podle Investigace.cz protekla přes české bankovní účty. Sám Majzus používá jako rodinné sídlo zámek v Chotovinách u Tábora. Už několik dnů ho tu ale zaměstnanci neviděli. V okolí si pořídil i pivovar.

Majzusovi podřízení ČT odmítli poskytnout jeho telefonní číslo. Neřekli ani to, kam jejich zaměstnavatel jel a kdy se vrátí. Podnikatel nikdy nebyl souzený. Po skandálu v USA se částečně z finančního trhu stáhl.

Česko posuzuje, jak velké bezepečnostní riziko mohou jeho firmy představovat. „Ti, co tady žijí a něčeho se dopouštěli, se ještě mohou dostat na nějaký vnitřní sankční seznam,“ upozornil ministr vnitra Rakušan. Prověřovaných firem a podnikatelů původem z Ruska je víc. Finanční analytický úřad jich zkoumá několik stovek.

Podezřelé účty teď podle informací ČT analyzují také policejní specialisté, kteří se dříve zabývali praním špinavých peněz. A spolupracují při tom i s okolními evropskými státy.