Pokud budeme nějaké kompenzace vyplácet, zaměříme se na určité podnikatele, řekl Síkela

Pokud stát bude podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) nějaké kompenzace vyplácet, zaměří se na podnikatele, kteří si bez takové pomoci těžko poradí. Zároveň by měli prokázat životaschopný podnikatelský model, aspoň částečně uzpůsobený na aktuální podmínky trhu. Ministerstvo průmyslu a obchodu za bývalého vedení Karla Havlíčka (ANO) rozdávalo podle Síkely podporu velmi neúčelně. Pokud to nebude absolutně nutné, stát už peníze nebude poskytovat plošně, oznámil.

Předchozí vláda v listopadu zpřísnila protiepidemická opatření, podnikatelům slíbila kompenzace. Resort ve spolupráci s profesními svazy připravil obnovení programů Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady. Jejich spuštění ale závisí na novém kabinetu.

Podnikatelé jsou podle svých zástupců v kritické situaci, například v gastronomii je v ohrožení existence třetina trhu, řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.

„Za mého předchůdce se vyhazovaly miliardy na pomoc s dopady covidové krize z helikoptéry. Očividně se při jejich rozdávání jen minimálně bral ohled na to, jestli peníze budou využity účelně a jestli skutečně pomohou těm, kteří to nejvíc potřebují. A teď nám ty peníze samozřejmě budou chybět,“ uvedl Síkela.

Ministerstvo v obou programech vyplatilo asi 15 miliard

Podporu z Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady mohli dříve získat podnikatelé, kteří zaznamenali propad tržeb o polovinu za rozhodné období ve srovnání se stejnou dobou loňského nebo předloňského roku. Stát jim přispíval až na 60 procent nepokrytých nákladů, v případě Covid 2021 dostávali 500 korun na zaměstnance a den, minimální podpora přitom činila 1500 korun. V obou programech resort podle mluvčího úřadu Vojtěcha Srnky vyplatil zhruba 15 miliard korun.

Síkela v noci na schůzi sněmovny řekl, že pomoc získaly hlavně velké firmy, nikoliv malí a střední podnikatelé. Mezi největšími příjemci dotací byla podle údajů ministerstva například společnost Lagardère Travel Retail. Ta provozuje třeba prodejny s tiskem a drobným občerstvením Relay, síť pekařství Mr. Baker, pod skupinu patří také kavárny Costa Coffee nebo pekařství Paul.

Firma podle resortu z obou výzev Covid Nepokryté náklady získala 65 milionů korun. Na stejnou sumu dosáhla dále třeba společnost Bestsport z investiční skupiny PPF, která vlastní a provozuje O2 arenu, multifunkční centrum O2 universum a přilehlý hotel Stages Hotel Prague.

Mezi příjemci 65 milionů korun byly také firmy CPI Hotels, RegioJet, Paradise Casino Admiral, Orea Hotels a České aerolinie. Oděvní řetězec New Yorker získal 55 milionů korun, stejně jako síť C&A Moda nebo síť prodejen s obuví CCC.