Za zrušené vánoční trhy stále chybí kompenzace. Nový kabinet pomoc zatím neupřesnil

Události: Kompenzace pro vánoční trhy (zdroj: ČT24)

Obchodníci stále nedostali kompenzace za zrušené adventní trhy. Minulá vláda sice slíbila, že stát většinu ztrát trhovců uhradí, jenže kompenzační program nespustila. Nový kabinet situaci analyzuje. Jak podnikatelům pomůže, zatím neupřesnil.

Zatímco v předvánoční dny by měli prodejci největší tržby, letos je na tradičních místech adventních trhů v Plzni kvůli vládním restrikcím prázdno. Poslední stánky pořadatelé už ve středu odvezli. „Ty ztráty jako pořádající firmy mají v jednotkách milionů, co se týká těch prodejců, ty jsou ve ztrátě stovek tisíc,“ říká pořadatel adventních trhů v Plzni Jaroslav Strohschneider. 

Nařízení přineslo i paradoxní situace. Třeba prodejkyně keramiky Dagmar Nedbalová měla původně být v Českých Budějovicích, kde trhy zavřeli. Na pár dní se proto přesunula do Klatov, kde trhy nazvali farmářské, takže oproti budějovickým fungovat mohly. Jenže lidí tu tolik není a za pár dní se toho moc neprodá.

„Měli jsme připravené stovky kusů, samozřejmě vánoční drobnosti, PF – to je takové zboží jednorázové, které už příští rok neprodáme. Doufáme, že přijdou kompenzace, protože bez toho do léta nevydržíme,“ říká Nedbalová.

Slíbené kompenzace

Bývalý ministr průmyslu a obchodu trhovcům slíbil kompenzace až do devadesáti procent nepokrytých nákladů. Nová vláda se ale k jejich přesné podobě zatím nevyjádřila.

„Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se s programy a souvisejícími potřebami nyní detailně seznamuje, chce je probrat interně i navenek a podle toho i s ohledem na pandemickou situaci a státní rozpočet bude zvolen další postup,“ sdělil ČT mluvčí ministerstva Vojtěch Srnka.

A zatímco stánky už postupně mizí, naděje trhovců na alespoň částečnou kompenzaci pořád zůstávají.