Novým předsedou poslanců STAN je Josef Cogan. Nahradí Farského

Předsedou poslaneckého klubu STAN se stal Josef Cogan. Dosavadní šéf Jan Farský se pozice vzdal kvůli stáži na univerzitě v americkém Oregonu. Dlouholetý starosta města Nová Paka Cogan byl poslancem mezi lety 2010 a 2013, do sněmovny se vrátil po loňských volbách. Dosud byl místopředsedou klubu.

„Je to pro mě obrovská čest, vážím si důvěry našich poslanců. Máme před sebou těžké období a spoustu úkolů. Věřím ale, že budeme pokračovat v práci, ve změně, kterou jsme už započali,“ okomentoval Cogan.

Prvním místopředsedou klubu se stal Lukáš Vlček. Místopředsedkyněmi zůstávají Věra Kovářová a Michaela Opltová, nově je doplnili Jan Lacina, Viktor Vojtko a Jan Kuchař.

Farský v pondělí oznámil, že pozici šéfa poslanců STAN opustí kvůli půlroční stáži, poslancem ale zůstane. Ubezpečil, že v případě zásadních hlasování ve sněmovně je připraven kdykoliv přiletět zpět. Při stáži bude posílat poslanecký plat několika neziskovým organizacím.

Zdůraznil, že žádost o stáž na univerzitě v Oregonu podal již před několika lety. Premiér podle Farského se stáží souhlasil a nežádal, aby kvůli půlroční cestě rezignoval na poslanecký mandát. Sám Petr Fiala (ODS) zdůraznil, že jej Farský ujistil, „že na všechna důležitá hlasování bude přítomen“. Podobně jako Fiala smýšlí i předseda klubu ODS Marek Benda. „Pokud bude schopen dojet, tak nám to stačí,“ podotkl.

Farský uvedl, že od premiéra i dalších lidí slyšel doporučení, aby ve sněmovně zůstal. „Není to výlet, je to vědecká stáž,“ řekl novinářům. Podvodem na voličích by podle něj byla rezignace, ne setrvání ve sněmovně.

Opozice je však kritická. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová dala najevo, že si myslí, že Farský zklamal své voliče. „Já dostala silný mandát na jižní Moravě a cítím silný závazek. Neumím si představit, že bych ho zklamala tím, že bych na půl roku odešla a přestala pracovat,“ uvedla. Předseda SPD Tomio Okamura hovoří o „podvodu na voliče“.

Pochybnosti mají i Piráti, kteří se Starosty kandidovali v podzimních volbách společně. Smlouva, kterou spolu obě strany uzavřely, mimo jiné hovoří o tom, že společný kandidát, který ve volbách uspěje, „bude brát práci poslance, případně člena vlády, jako prioritu a zařídí si své ostatní aktivity (práce v samosprávě, studium, podnikání, výuka a tak dále) tak, aby výkonu funkce mohl věnovat dostatek času“.

Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek připustil, že cesta na půlroční stáž je v rozporu s dohodou. „Je to, jak říkáte. Současně je paradoxní, že studium si tam prosadili kolegové od Starostů,“ řekl na dotaz, zda Farského plány považuje za porušení smlouvy.

Farský to odmítl. „Moje náhradnice je od Starostů, stejně jako další čtyři náhradníci, takže rezignace by nezměnila poměr klubů Pirátů a STAN,“ dodal. Jeho odjezdem se nicméně podle Michálka bude zabývat koaliční rada Starostů s Piráty.

Události: Jan Farský se chystá na půlroční stáž, mandát si ponechá (zdroj: ČT24)

Koalice PirátiSTAN v loňských volbách v součtu posílila, získala 37 mandátů oproti dosavadním 28. Výsledky ale výrazně nahrály Starostům, kteří mají 33 poslanců a ve sněmovně se stali třetím nejsilnějším klubem. Naopak na Piráty zbyly jen čtyři mandáty a jsou tak nejslabší ze sedmi sněmovních frakcí.