Rychlé změny pokračují. Vláda po šéfovi Lesů ČR vyhodila i ředitele Vojenských lesů a stopla převod pozemků

Pověřený ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se po vzájemné dohodě rozhodli odložit směnu majetku mezi Lesy České republiky a Vojenskými lesy a statky ČR, kterou schválila bývalá vláda a která měla platit od ledna. Směnu podle ministrů provázely pochybnosti. V následujícím půl roce chtějí oba resorty upřesnit seznam pozemků, které si měly tyto státní podniky vyměnit, uvedly ve společné tiskové zprávě. Černochová také odvolala šéfa Vojenských lesů Petra Krále.

„Rozhodli jsme se s Janou Černochovou kontroverzní směnu majetku mezi Lesy ČR a Vojenskými lesy a statky zastavit a mít čas během prvního pololetí příštího roku tuto velkou směnu upravit a převést jen to, co opravdu je nutné převádět,“ napsal na Twitteru Jurečka, který minulý týden odvolal z funkce generálního ředitele Lesů ČR Josefa Vojáčka.

Ve funkci tento týden skončil také ředitel Vojenských lesů a statků (VLS) Petr Král, odvolala ho ministryně Černochová. Informaci televize Seznam potvrdil mluvčí podniku Jan Sotona. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek sdělil, že důvodem bylo manažerské pochybení. Řízením VLS Černochová do skončení výběrového řízení na funkci nového ředitele pověřila Ivo Dohnala, dosavadního ekonoma divize VLS s.p. Mimoň. Král podnik vedl od listopadu 2018, kdy ve funkci nahradil Vojáčka. Ten v té době odešel do čela Lesů ČR. 

Lesy České republiky měly získat právo hospodařit k pozemkům o rozloze bezmála 32 500 hektarů včetně staveb, které se nacházejí na území celé republiky, převážně ve zrušených vojenských výcvikových prostorech Ralsko a Mladá. Pozemky dosud patří Vojenským lesům a statkům ČR. Ty měly recipročně získat souvislé části lesních majetků o rozloze přes 41 tisíc hektarů lesních pozemků přiléhajících zejména k vojenským újezdům Boletice a Hradiště.

„Mám velké pochybnosti o této směně, která byla provedena za minulé vlády. Chci znát rozsah, důvod a okolnosti celé změny. V některých případech jde totiž pouze o účelovou směnu, která vyvolává u odborné veřejnosti velké otazníky. Při výměně musíme zpřesnit pozemky tak, aby se na nich mohlo efektivněji hospodařit,“ zdůvodnil odklad Jurečka. 

Černochová taky soudí, že převod mezi oběma státními podniky byl proveden bez hlubší analýzy a pozemky ani infrastruktura nebyly naceněny. Dohoda o odkladu podle ní bude ku prospěchu obou státních podniků.

Převod práva hospodařit měl platit od ledna 2022. Nyní budou oba státní podniky ve spolupráci se svými zakladateli, ministerstvem zemědělství a ministerstvem obrany, upřesňovat seznam majetků, které si mají vyměnit. Cílem je zvýšit efektivitu hospodaření na scelených pozemcích, uvedla ministerstva.