Babiš považuje za úspěch, že vláda vydržela celé funkční období

Události: Poslední setkání Babišovy vlády (zdroj: ČT24)

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) svolal na páteční ráno poslední jednání své vlády, aby poděkoval ministrům za spolupráci. Za úspěch považuje, že menšinový kabinet ANO a ČSSD vydržel celé funkční období. Na závěrečné tiskové konferenci, které se nezúčastnil žádný člen vlády za sociální demokracii, poděkoval lidem za podporu. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že rušit vyhlášku o povinném očkování by byla chyba, podle končící vicepremiérky Aleny Schillerové (ANO) schodek rozpočtu za letošek přesáhne určitě 400 miliard korun.

„Já jsem dnes svolal vládu, abych poděkoval všem ministrům za spolupráci, a hlavně jsme chtěli poděkovat všem lidem, kteří nás zvolili do našich funkcí. Myslím si, že můžu říct za všechny, že jsme dělali maximum pro to, abychom jejich očekávání naplnili,“ uvedl Babiš.

Funkční období kabinetu nebylo podle končícího ministerského předsedy lehké, neboť poslední dva roky ovlivnila koronavirová pandemie. „Jaká byla naše vláda, vyhodnotí historie,“ řekl Babiš. Kabinet podle něj plánuje publikaci shrnující fungování vlády.

Česko podle Babiše prosperuje, má nejnižší nezaměstnanost v EU, nízkou zadluženost. Vyzdvihl, že jeho kabinet navyšoval důchody, snižoval daně a investoval do dopravy, zdravotnictví, digitalizace, sportu nebo armády.

Poslední brífink vlády v demisi (zdroj: ČT24)

Babiš odmítl kritiku přípravy českého předsednictví v EU

Babiš vyzval k tomu, aby české předsednictví v EU v příštím roce nebylo předmětem domácí politické soutěže. Z opozice je připraven ho podporovat. Opět v té souvislosti odmítl kritiku, že jeho kabinet předsednictví nepřipravil dost dobře.

Babiš připomněl, že kabinet ANO a ČSSD v srpnu navýšil rozpočet předsednictví Česka v EU o 200 milionů na 1,4 miliardy korun. Opoziční politici, ekonomové a další osobnosti v létě kritizovali tehdejší rozpočet předsednictví, ale i malou pozornost, kterou mu podle nich vláda věnovala. „Stále slyšíme, že jsme předsednictví údajně nepřipravili tak, jak by mělo být připraveno, není to pravda,“ řekl Babiš.

Nastupující kabinet má podle něj možnost si pro předsednictví stanovit další témata k těm, která připravila jeho vláda.

Podle Schillerové by měl Stanjura prodloužit odpuštění DPH na energie

Na závěrečné tiskové konferenci vystoupil Babiš s vicepremiérem Karlem Havlíčkem, vicepremiérkou Alenou Schillerovou (všichni ANO) a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Podle Babiše se zasedání kabinetu nezúčastnil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ostatní ministři za sociální demokracii prý neměli zájem se zúčastnit tiskové konference.

Schillerová sdělila, že nový ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) by měl prodloužit dočasné odpuštění DPH na energie i na další měsíce, aby nová vláda měla čas připravit dlouhodobější řešení pro snížení cen energií.

Pokračovat by prý měl i v rozvíjení projektu on-line portálu Moje daně nebo paušální daně pro živnostníky. Schillerová dodala, že novému ministrovi připravila stostránkový předávací dokument, kde je uvedeno, na čem je třeba dále pracovat a co je třeba rozvíjet.

Chybou je podle Schillerové ohlášené zrušení elektronické evidence tržeb (EET) a parametrické úpravy kontrolního hlášení k DPH. „EET byl nejúčinnější nástroj, díky kterému jsme si mohli dovolit snižovat daně,“ uvedla.

Končící vicepremiérka také sdělila, že schodek rozpočtu za letošek přesáhne určitě 400 miliard korun. Na přesnější číslo je podle ní brzy, bude záviset na investicích. Na celý letošní rok je schválený schodek rozpočtu 500 miliard korun. Loni skončil rozpočet v deficitu 367 miliard korun.

Končící vláda navrhla na příští rok rozpočet se schodkem 377 miliard korun, ale nastupující kabinet chce deficit snížit pod 300 miliard omezením výdajů, zvýšení daní odmítá. Sněmovna nový rozpočet do konce roku neschválí, a Česko tak bude na počátku příštího roku hospodařit v rozpočtovém provizoriu.

Podle Vojtěcha by byla chyba rušit vyhlášku o povinném očkování

Vojtěch na závěrečné tiskové konferenci sdělil, že je potřeba se kvůli šíření varianty omikron snažit o maximální podporu očkování.

„Zdá se, že novou dominantní variantou bude omikron,“ řekl. Proto je podle něj důležité, aby si lidé nechali podat posilující dávku očkování proti covidu. Přeočkování může podle něj ochránit před další vlnou epidemie a dopadem na nemocnice.

„Uvidíme, co nová vláda udělá s vyhláškou o povinném očkování. Jsou tady nějaké proklamace o jejím zrušení, já si myslím, že by to byla chyba,“ konstatoval. Podle vyhlášky by mělo být očkování proti covidu povinné pro lidi nad 60 let a také pro zaměstnance zdravotnických zařízení a studenty zdravotnických oborů, pro pracovníky v sociálních službách, hasiče včetně části dobrovolníků, vojáky a jejich aktivní zálohy, pro policisty a městské strážníky nebo celníky. Proti povinnosti pro lidi nad 60 let jsou představitelé nastupující vládní koalice.

Podle Vojtěcha nyní v Česku funguje 477 očkovacích míst, na 108 mohou lidé přijít bez předchozí registrace. Do terénu vyjíždí 51 mobilních očkovacích týmů. Podle odcházejícího ministra je v Česku naočkováno 6,75 milionu lidí, v dospělé populaci je to 74 procent, ve věku nad 12 let pak 72,4 procenta.

Vojtěch uvedl, že za dobu působení vlády od roku 2017 se zvýšily výdaje na zdravotnictví ze sedmi procent HDP na více než deset procent HDP. Nyní činí podle něj výdaje 550 miliard korun. Babiš řekl, že před čtyřmi lety to bylo 322 miliard korun.

Babiš se stal druhým nejdéle sloužícím premiérem

Kabinet ANO a ČSSD podal demisi 11. listopadu, od té doby vykonává z pověření prezidenta Miloše Zemana prozatímně svou funkci do jmenování nové vlády. Skončí přibližně po třech a půl letech. Babiš se stal druhým nejdéle sloužícím premiérem po Václavu Klausovi. Na tiskové konferenci také řekl, že bude příští rok na sněmu obhajovat funkci předsedy hnutí ANO, které si prý musí vzít poučení ze sněmovních voleb a zaktivizovat se.

Ministry kabinetu Petra Fialy jmenoval Zeman v pátek v 11 hodin v Lánech. Fialu na úřadu vlády přivítal Babiš a novému ministerskému předsedovi předal dopis po vzoru amerických prezidentů a klíč od korunovačních klenotů. Po prvním zasedání vlády uvádí Fiala její členy do úřadů.