Není času nazbyt. Nová vláda rozhodne hned v den jmenování o nouzovém stavu, avizuje Válek

Události: Nová vláda rozhodne o nouzovém stavu (zdroj: ČT24)

Nová vláda má v pátek na svém prvním zasedání rozhodnout, zda bude chtít prodloužit nouzový stav. České televizi to řekl budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Současný nouzový stav má skončit 25. prosince. Jeho případné prodloužení ale musí schválit kromě vlády i Poslanecká sněmovna a aby se vše stihlo včas, musela by zasednout ještě před Štědrým dnem.

„V pátek se na vládě musíme dohodnout a musíme rozhodnout, to je jednoznačné. Není od toho jak ustoupit. Nebudu předjímat. Jak se dohodneme na vládě, tak to bude,“ říká budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Právě on bude mít ohledně nouzového stavu zřejmě nejdůležitější slovo.

Ministři končící vlády připomínají, že bez nouzového stavu skončí některá platná opatření jako omezení barů a restaurací nebo vánočních trhů. Nastupující koalice avizuje, že pro ně bude rozhodující zejména stanovisko ministra zdravotnictví, vnitra, ale situaci posoudí i odborný tým.

„Šéfem toho týmu je pan profesor Válek a my se budeme řídit při jednání budoucí vlády právě doporučením tohoto širokého týmu,“ deklaruje budoucí vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti). „Musí přinést podklady a říct: Jsou tady tato možná rizika a takový vývoj je ve státech, kde už má tato varianta daleko vyšší podíl než v České republice, a zodpovědně navrhnout to řešení,“ doplňuje další budoucí vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová podle informací ČT bude novým ministrům navrhovat prodloužení nouzového stavu, i když je podle ní Česká republika v lepší situaci než třeba Británie. „Všechno závisí na posouzení nebezpečnosti varianty omikron. Zatím držíme předběžnou opatrnost,“ varuje Svrčinová.

Stanoviska poslanců

Vláda sama může nouzový stav vyhlásit maximálně na 30 dní. O takovém kroku má neprodleně informovat Poslaneckou sněmovnu. Ta by krok mohla i zrušit. K tomu, aby se nouzový stav prodloužil, už ale kabinet potřebuje přímo souhlas dolní komory parlamentu.

ANO, které míří do opozice, by případnou žádost o prodloužení mohlo podpořit i vzhledem k rizikům šíření viru mezi svátky. „Pokud nouzový stav nebude prodloužen, tak 26. prosince se bez omezení otevírají restaurace, otevírají se bary, pozbudou platnosti všechna plošná opatření,“ akcentuje dosluhující ministryně financí a předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Plošná opatření nepřináší řešení, je potřeba zacílit na ochranu rizikových skupin, to si myslíme, že je ta správná cesta, a lze to realizovat bez nouzového stavu,“ myslí si předseda SPD Tomio Okamura.