K sobotním volbám do zastupitelstev čtyř obcí přišlo přes 60 procent voličů

Voliči ve čtyřech obcích si v sobotu zvolili nová zastupitelstva. Volební účast byla 62,41 procenta. Největší zájem o hlasování měli lidé v Rovné na Pelhřimovsku, kde k urnám přišlo přes 93 procent oprávněných voličů. Mandát obecního zastupitele získalo celkem osm žen a 20 mužů. O výsledcích hlasování informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Nová zastupitelstva lidé v sobotu volili v obcích Komňa na Uherskohradišťsku, Lužice na Mostecku, Nová Ves na Liberecku a v Rovné na Pelhřimovsku. Počet zastupitelů v těchto obcích klesl pod zákonem stanovený počet nebo se zde zvolená zastupitelstva rozpadla.

O celkových 28 mandátů se v sobotu ucházelo 99 kandidátů. Průměrný věk nově zvolených zastupitelů je 46,7 roku. Nejstaršímu z nich je 69 let, nejmladšímu 33 let.

„Zpracování výsledků sobotních voleb pro nás symbolicky uzavírá poměrně náročný, ale úspěšný rok. Uskutečnily se v něm celkem čtvery nové či opakované volby do obecních zastupitelstev a především velmi sledované volby do Poslanecké sněmovny,“ uvedla místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová. Připomněla, že kvůli epidemii covidu-19 byly volby náročnější na vybavení i personální zabezpečení.

Výsledky ve čtyřech obcích

V Komni na Uherskohradišťsku vyhrálo sobotní volby Sdružení nezávislých kandidátů, které získalo 27,76 procenta hlasů a dva mandáty v sedmičlenném zastupitelstvu. Kandidátka STAN obdržela 24,84 procenta hlasů, což také znamená zisk dvou mandátů. Dvě křesla v zastupitelstvu získali i Občané pro Komňu, svůj hlas jim dalo 18,52 procenta voličů.

Znovu se za ně dostala do zastupitelstva též dosavadní starostka obce Jana Křižková, která je členkou Soukromníků. Na jeden mandát v zastupitelstvu dosáhli Komňané - nezávislí kandidáti. K urnám přišlo 75,48 procenta oprávněných voličů.

V obci Rovná na Pelhřimovsku zvítězilo sdružení Pro Rovnou. Získalo 50,50 procenta hlasů, což znamená čtyři mandáty ze sedmi. Do obecního zastupitelstva se dostali ještě dva zástupci ze Sdružení nezávislých kandidátů 1 a jeden ze Sdružení nezávislých kandidátů 2. Volební účast byla 93,62 procenta.

Opakované volby v Lužici na Mostecku znovu vyhrálo Sdružení Lužice a Svinčice vedené starostou Jindřichem Johnem. Získalo 56,73 procenta hlasů a stejně jako v roce 2018 tak má v sedmičlenném zastupitelstvu čtyři mandáty. Druhá skončila kandidátka Obec pro lid, které hlas dalo 43,27 procenta voličů, v zastupitelstvu tak bude mít tři zástupce. K urnám přišlo 76,7 procenta voličů.

Volby v Nové Vsi na Liberecku vyhráli nezávislí kandidáti Naděje pro Novou Ves před Hnutím ANO. Pro sdružení nezávislých kandidátů hlasovalo 59,88 procenta voličů a získali tak čtyři místa v sedmičlenném obecním zastupitelstvu. ANO dostalo 40,12 procenta hlasů a proti řádným volbám v roce 2018 posílilo, získalo o mandát víc a má tři. Volební účast byla 42,9 procenta voličů.

V pondělí výsledky voleb projedná Státní volební komise. Poté budou zveřejněny ve Sbírce zákonů.