Voliči ve čtyřech obcích v sobotu v opakovaných volbách vybírají nová zastupitelstva

Voliči ve čtyřech obcích v sobotu v opakovaných volbách vyberou nová zastupitelstva. Nové vedení získá Nová Ves na Liberecku, Rovná na Pelhřimovsku, Komňa na Uherskohradišťsku a Lužice na Mostecku. Hlasovací lístek mohou lidé odevzdat od 7:00 do 22:00.

V nových volbách v Nové Vsi u Chrastavy budou lidé vybírat ze dvou kandidátek stejně jako v řádných volbách před třemi lety. Obec má 880 obyvatel, v řádných komunálních volbách v říjnu 2018 se tam o přízeň voličů ucházely dvě sedmičlenné kandidátky Sdružení pro obec a ANO 2011. Zvítězilo Sdružení, které získalo pět mandátů v sedmičlenném zastupitelstvu, dvě místa obsadilo ANO.

Když letos v červenci rezignovali dva zastupitelé a také náhradnice, zůstalo zastupitelstvo jen čtyřčlenné, protože ho neměl kdo doplnit. Obec vede zastupitelstvo dál, ale s omezenými pravomocemi, protože počet jeho členů klesl pod pět, což je minimum vyžadované zákonem. V obci se tak musí konat nové volby.

Ze dvou kandidátních listin budou mít na výběr i voliči v Lužici v Českém středohoří. Také v této obci se zhruba 550 obyvateli se budou komunální volby opakovat kvůli poklesu počtu zastupitelů pod zákonnou hranici.

Do opakovaných obecních voleb v Rovné na Pelhřimovsku podali nezávislí kandidáti tři samostatné kandidátní listiny. Na listině může být maximálně devět kandidátů. Předložené kandidátní listiny mají pět, tři a sedm jmen.

Volby se v obci musejí konat, protože tři ze sedmi členů zastupitelstva se svého mandátu vzdali, řekla už dříve zastupitelka obce Petra Kuželová. V roce 2018 kandidovalo v obci asi s 50 obyvateli jediné sdružení nezávislých kandidátů.

Voliči v Komni na Uherskohradišťsku s 560 obyvateli budou v obecních volbách vybírat z šesti kandidátek. Volby se v obci uskuteční poté, co tam rezignovali tři ze sedmi zastupitelů. Počet členů zastupitelstva kvůli tomu klesl pod zákonnou hranici, zastupitelstvo musí být nejméně pětičlenné. Důvodem byly spory spojené s chystaným vybudováním nového energetického centra v obci.