TÉMA

Komňa

Mečové tance z okolí Uherského Brodu přibyly na seznam statků lidové kultury

Masopustní mečové tance z obcí v okolí Uherského Brodu na Uherskohradišťsku přibyly na národní seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury. O zápisu rozhodlo ministerstvo kultury. Tradice mečových tanců se do dnešní doby udržela v obcích Strání, Komňa a Bystřice pod Lopeníkem.
13. 1. 2023|

K sobotním volbám do zastupitelstev čtyř obcí přišlo přes 60 procent voličů

Voliči ve čtyřech obcích si v sobotu zvolili nová zastupitelstva. Volební účast byla 62,41 procenta. Největší zájem o hlasování měli lidé v Rovné na Pelhřimovsku, kde k urnám přišlo přes 93 procent oprávněných voličů. Mandát obecního zastupitele získalo celkem osm žen a 20 mužů. O výsledcích hlasování informoval Český statistický úřad (ČSÚ).
12. 12. 2021|

Voliči ve čtyřech obcích v sobotu v opakovaných volbách vybírají nová zastupitelstva

Voliči ve čtyřech obcích v sobotu v opakovaných volbách vyberou nová zastupitelstva. Nové vedení získá Nová Ves na Liberecku, Rovná na Pelhřimovsku, Komňa na Uherskohradišťsku a Lužice na Mostecku. Hlasovací lístek mohou lidé odevzdat od 7:00 do 22:00.
11. 12. 2021|

Komňa chce ekologicky likvidovat odpad, místní se bojí spalovny

Obec Komňa na Uherskohradišťsku, která leží v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, chce inovativně likvidovat odpad pomocí takzvané katalytické mineralizace. Probíhá za nízké teploty, což podle starostky Jany Křižkové (Občané pro Komňu) eliminuje vznik nebezpečných sloučenin. Vzniklou energii plánuje obec využít k provozování akvaponie, tedy chovu ryb a pěstování zeleniny bez půdy. Někteří místní obec kritizují za nedostatečné informace o záměru, který už schválilo zastupitelstvo. Obávají se také, že se připravuje stavba klasické spalovny, což starostka odmítá.
20. 5. 2021|