Většina skiareálů v Česku už zahájila sezonu. Po nucené pauze lákají na novinky

Po dlouhé pauze lyžařská střediska postupně spouštějí vleky a lákají na zasněžené sjezdovky. O tři dny dřív, než původně plánovali, zahájili sezonu například v jesenické Ski Aréně Karlov. Ve středu se otevřely i Říčky v Orlických horách. Na pátek plánuje zahájení sezony také největší české zimní středisko Špindlerův Mlýn. Lyžovat se začně i v Peci pod Sněžkou a v Mladých Bukách u Trutnova. Na Klínovci nebo Lipně se vleky rozjely už minulý víkend.

Lyžařská střediska se postupně otevírají a rozšiřují možnosti lyžování. V Orlických horách jako první sezonu v sobotu zahájil areál Šerlišský Mlýn. Ve středu zahájilo sezonu také středisko Říčky v Orlických horách. V provozu je šestisedačková lanovka, půjčovna, servis a úschovna.

Lyžaři budou mít k dispozici červenou sjezdovku s asi sedmdesáti centimetry sněhu. „V provozu bude také modrá sjezdovka s třiceti centimetry přírodního sněhu. Černá sjezdovka je pro veškerý provoz uzavřena, bude zde probíhat výroba technického sněhu. Otevření černé sjezdovky plánujeme v pátek,“ uvedli vlekaři z Říček.

Meteorologické podmínky jsou příznivé

O tři dny dřív, než plánovali, zahájili sezonu i v jesenické Ski Aréně Karlov. „Díky příznivým meteorologickým podmínkám sezonu zahajujeme denním lyžováním už ve středu v areálu Ski Express. Areály Myšák a Kazmarka se připojí o víkendu 18. a 19. prosince,“ uvedl mluvčí střediska Boris Keka.

Od čtvrtka zahájí provoz i Horský resort Dolní Morava. Spustí sjezdovky Slamník, Vyhlídková, Horní sáňkařská a Kamila, od pátku přidá sjezdovku Béčko. Ve čtvrtek spustí vleky také Branná. „Budeme tady mít už i první kurz. Sněhu už je dost, nasněžilo nám tady tak deset čísel,“ řekl provozovatel areálu Rostislav Procházka. Ski areál Kopřivná v Malé Morávce plánuje rozjezd večerním lyžováním v pátek 10. prosince.

To by měla začít sezona i v největším českém zimním středisku Špindlerův Mlýn v Krkonoších. Začne se lyžovat i v Peci pod Sněžkou a v Mladých Bukách u Trutnova. Také krkonošské středisko Černá hora u Janských Lázní už spustilo lanovku Hofmanky a lyžování rozšířilo o další sjezdovku. Sezona tam začala už v pátek 3. prosince jako na prvním místě v Královéhradeckém kraji. V provozu je kabinová lanovka na Černou horu a vleky Anděl a Sport 1.

Od soboty 4. prosince je v denním provozu také krkonošský areál SKIMU Malá Úpa.

První lyžování už minulý víkend

Lyžaře přilákal už minulý víkend také skiareál Lipno, který otevřel novou sjezdovku Lipenská. „Asi se nedalo čekat, že tady bude narváno, ale zájem lidí je patrný a všichni si užívají, že po dvou letech můžou konečně vyrazit zpátky na lyže a nemusí jenom bobovat a skialpovat,“ řekl první den provozu generální ředitel areálu Matěj Kratochvíl.

Lipenský areál nabídl na první letošní lyžování jednodenní skipas pro dospělého za šest set korun. V hlavní sezoně bude stát tisíc šedesát. Sjezdovku Lipenská chtělo středisko otevřít v sezoně 2019/2020. Kvůli špatným sněhovým podmínkám to však muselo odložit. V té minulé pak zůstal areál kvůli koronaviru zavřený.

Kolem stovky lidí zamířilo minulou sobotu do skiareálu Kvilda. Jezdil tam vlek na pravé straně sjezdovky, kde leželo čtyřicet až padesát centimetrů převážně technického sněhu. „Zájem je velice pěkný, ale není to jako plná sezona, proti ní tak zhruba třetinový. Hladce jde vše včetně kontrol opatření,“ řekl za areál Richard Jirouš.

Lyžařská sezona začala i v největším zimním středisku v Krušných horách na Klínovci u Božího Daru. Na zatím jedinou otevřenou sjezdovku Dámská vyrazily za mrazivého počasí první den stovky lyžařů. Lyžaři se ke sjezdovce Dámská dostanou nejnovější lanovkou s oranžovou krycí bublinou a vyhřívanými sedadly. Novinkou bude od 25. prosince večerní lyžování.

Další sjezdovky, jako je Přemostěná či Pařezovka, plánuje skiareál otevřít o nadcházejícím víkendu. „Aktuálně vhodné klimatické podmínky umožňují v areálu zasněžování a přípravu dalších sjezdovek,“ řekla mluvčí klínoveckého areálu Hana Hoffmannová.

Při nákupu skipasů on-line i na místě pracovníci kontrolují potřebný certifikát o očkování či prodělání covidu-19. Provozovatelé upozorňují, že při jejich nákupu na místě se kvůli kontrolám mohou tvořit dlouhé fronty. Doporučují tedy lidem, aby si skipasy zakoupili on-line. Kdo si koupí skipas přes internet, zaškrtne na webu, že covidové podmínky splňuje. Areály pak u těchto lidí kontrolují potvrzení namátkově.

Vyrazit se dá i na běžky

Milovníci zimních sportů se mohou vydat v Krušných horách i na běžky. Rolbaři upravili v posledních dnech trasy v areálu Eduard, v okolí Vysoké Pece, na loukách u Rudného nebo u Přebuzi. Desítky lidí přijely o víkendu s běžkami na Zadov. Provozovatelé upravili 1. prosince čtyři kilometry běžeckých tras.

Pro běžkaře jsou připravené trasy i v Jeseníkách. Vydat se mohou například z Ovčárny na Švýcárnu, do okolí Paprsku nebo Červenohorského sedla. Na Skřítku po dohodě s Lesy ČR okruhy ještě upravovány nejsou, na některých úsecích pokračuje těžba dřeva. 

Do stopy je možné vyrazit také v Jizerských horách. Ještě minulý týden si museli nadšenci prošlapávat stopu sami, nyní Jizerskohorská magistrála informovala, že jsou k dispozici upravené trasy u Souše a okruh Jizerské padesátky.