Vleky nejezdí, vlekaři si zoufají. Přesto je na horách plno a vlaky i silnice sotva pobírají lidi

UDÁLOSTI: České hory čelí nebývalému náporu turistů a vládní nařízení zase nebývalému tlaku (zdroj: ČT24)

Ani čtvrtý víkend roku 2021 – ve kterém vláda zatím nepovolila chodit jinam než na vycházky do přírody – se neobešel bez návalů na horách. Plno bylo na Šumavě i v Krušných horách, kde špatně zaparkovaná auta ucpala silnice do obcí Telnice a Petrovice, a to přesto, že se oproti původním plánům ani v Telnici ještě nerozjely vleky.

Do Krkonoš nebo do Beskyd ve čtvrtou lednovou sobotu kvůli špatnému počasí (větrnému, mlhavému a dokonce i deštivému) dorazilo málo lidí. S návaly se naopak potýkala Šumava. Ranní rychlík z Prahy do Železné Rudy přijel do Špičáku, což je jeho nejvýše položená stanice, zcela naplněný. Nepomohl ani posilový vůz, který České dráhy zařadily.

Že vleky na Špičáku nejedou, cestujícím nevadilo. Někteří šli pěšky, jiní měli běžky nebo boby. O stovky procent rostou podle obchodníků prodeje skialpových lyží, na kterých mohou lyžaři stoupat snáze než na sjezdových lyžích a sjíždět snáze než na běžkách. „Už nechceme sedět doma. Chceme si to užít, alespoň si svah párkrát vyjít a několikrát sjet,“ řekla cestující z rychlíku Lenka Vozková. 

Telnické vleky zůstaly stát

Nával motorizovaných turistů zablokoval obce ve východní části Krušných hor – Petrovice a Telnici. Policie musela ucpané příjezdové silnice odpoledne zavřít. „Bohužel turisté nerespektují to, že silnice musí zůstat průjezdná, a často parkují své automobily po obou stranách komunikace,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Telnický lyžařský areál, který mimo jiné disponuje v českých podmínkách unikátní dvousedačkovou lanovkou s odpojitelnými sedačkami, původně plánoval, že ji i vleky v sobotu spustí. Jeho majitel upozornil, že ještě v pátek ráno platilo, že zákaz provozu končí týž den. Příprava na spuštění skiareálu však trvá déle než jediný den. V sobotu ráno přijeli i první lyžaři, ale žádné dopravní zařízení se u sjezdovek nerozjelo.

Podle provozovatele skiareálu Ivana Soukupa přijeli policisté a upozornili ho, že platí vládní usnesení zapovídající přepravu lidí za účelem lyžování. „Byli jsme připraveni, měli jsme zajištěné koridory pro rozestupy, roušky za deset korun pro ty, kteří by je neměli. Na dodržování opatření mělo dohlížet pět lidí. Bohužel, pokud by nám to policie zastavila, tak to nemá smysl,“ uvedl Soukup. Podle mluvčí Hyšplerové ujistil provozovatel střediska policisty, že nechce nic porušovat.

Policie ve skiareálu v Telnici
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Vlekaři mluví o miliardových ztrátách

Vláda původně vyhlásila opatření zakazující mimo jiné i provoz vleků či lyžařských lanovek do 22. ledna, tento termín však souvisel s tím, kdy měl skončit nouzový stav. V pátek prodloužil kabinet jak nouzový stav, tak i platnost opatření do poloviny února. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) připravuje sice revizi pravidel, ale dal najevo, že dříve než o dalším víkendu vlekaři neotevřou. Konkrétní termín ministr neřekl, zmínil se o přelomu ledna a února.

Asociace horských středisek vyčíslila dosavadní ztráty v aktuální sezoně na více než miliardu korun. Vleky zatím mohly jezdit jeden týden – od 18. do 26. prosince. V pátek obvinil ředitel asociace Libor Knot vládu, že si vzala skiareály jako rukojmí.

„I přes slíbené kompenzace, které pomohou jen s částí vynaložených nákladů, areály nutně potřebují zahájit provoz, jinak to bude u mnoha z nich znamenat jejich konec,“ varoval Knot.

Odmítl argumentaci ministra Blatného, který se obává, aby po případném spuštění vleků nenabobtnalo pokoutní ubytovávání na horách, které považuje za epidemicky rizikové. „Jestli by to znamenalo černý obchod s ubytováním a flagrantní porušování nařízení, tak si to neumím představit,“ řekl Blatný k možnosti otevřít lyžařská střediska.

Podle asociace ale není možné z porušování pravidel, podle kterých mají být hotely zavřené, vinit skiareály. Knot hovořil o „nepodložené argumentaci“ ministra zdravotnictví. Po zaměstnancích středisek nelze podle něj chtít, aby suplovali státní složky při kontrole ubytovacích zařízení, která neprovozují.

Některé skiareály však již přestaly doufat v lepší časy. Ten špindlerovský rozvázal smlouvy se sezonními zaměstnanci. Momentálně mu jezdí pouze lanovka na Medvědín, která vozí pěší turisty a potřebuje jen 110 zaměstnanců. Obvykle jich v zimě bývá přes šest stovek. Podle ředitele Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneše to tím nekončí. „Už jsme byli nuceni sáhnout i do kádru stálých zaměstnanců,“ poukázal.

České Švýcarsko je stranou zájmu. Přesto výsledky sčítání příjemně překvapily

Zatímco na horách jsou často i přes vypnuté vleky návaly, České Švýcarsko hlásí velký propad počtu turistů. Loni podle výsledků sčítání, které správa v posledních dnech stáhla z přístrojů rozmístěných u turistických cest, ubyla pětina obvyklého počtu turistů. Horší to bylo jen v letech, kdy Hřensko a soutěsky zpustošily povodně. V zimě je v Českém Švýcarsku takřka mrtvo, třeba když si pracovník parkové správy přišel pro data ze sčítače v soutěskách, zjistil, že předchozí tři dny po cestě neputoval vůbec nikdo.

Loňský dvacetiprocentní propad přesto nepovažují správci parku za tak špatný výsledek vzhledem k tomu, jak těžce poznamenala rok pandemie koronaviru a opakovaně zaváděná opatření proti jejímu šíření. Spíše očekávali ještě menší počet návštěvníků. „Rok potvrdil, že návštěvníci do národního parku přijedou i v případě, že v podstatě nefungují žádné služby,“ interpretoval výsledky mluvčí správy Tomáš Salov.

UDÁLOSTI: České Švýcarsko zaznamenalo největší úbytek turistů za deset let (zdroj: ČT24)