Lidé podali 210 stížností na sněmovní volby, skoro třikrát víc než před čtyřmi lety

Nejvyšší správní soud obdržel 210 stížností na výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. Je to o 133 víc než po minulých sněmovních volbách. Informoval o tom soud na svých webových stránkách.

Z uvedeného počtu volební senát v čele s jeho předsedou Tomášem Langáškem již 32 stížností odmítl nebo odložil či vyřídil jiným způsobem. Odmítnuty byly stížnosti předčasně podané. Odložena byla podání, která vůbec nelze za volební stížnost považovat, a podání anonymní či nepodepsaná.

„Počet stížností je bezprecedentní, letos je třikrát vyšší než před čtyřmi lety. Stížnosti se často opakují podle stejného vzoru pravděpodobně šířeného po sociálních sítích. Kladu si otázku, jaký to má smysl. Nicméně i tuto situaci určitě zvládneme a zákonným lhůtám dostojíme,“ uvedl Tomáš Langášek.

Výhrady k volebnímu systému, koalicím i k rouškám

Podle mluvčí soudu Sylvy Dostálové pisatelé v podáních nesouhlasí se změnou volebního systému, kritizují možnost spojení stran do koalic ve volbách, dále jim vadilo, že museli mít rouškou zakrytý obličej ve volební místnosti nebo naopak, že volební komise nežádala odkrytí obličeje voliče, aby zkontrolovala jeho totožnost.

Další stížnosti směřují na média a zejména na Českou televizi, která podle nich neumožnila spravedlivý přístup stranám a hnutím pro předvolební prezentaci.

Jednu z volebních stížností podaly společně Česká pirátská strana a Starostové a nezávislí. Navrhují vyslovit neplatnost volby kandidáta hnutí ANO v Jihočeském kraji Ondřeje Babky, kandidátky SPD v Karlovarském kraji Karly Maříkové a kandidáta SPD ve Zlínském Jaroslava Dvořáka. Místo nich navrhují prohlásit za zvolené poslance kandidáta Pirátů a Starostů v Kraji Vysočina Miloně Slabého, kandidátku SPD v Jihomoravském kraji Petru Svedíkovou Vávrovou a kandidáta SPD v Olomouckém kraji Pavla Jelínka.

Lhůta pro rozhodnutí skončí 11. listopadu

O volebních stížnostech rozhodne stálý sedmičlenný senát. Rozhoduje usnesením, bez nutnosti nařizovat ústní jednání, do 20 dnů poté, kdy stížnost dorazila k soudu. Letos tak tato lhůta skončí 11. listopadu v případě návrhů, které dorazily na poslední chvíli.

Volební senát už ale několik stížností odmítl, případně vyřídil jiným způsobem. Odmítnutí se týkalo zejména předčasně podaných stížností. Na soud se totiž nebylo možné obrátit před tím, než začala běžet lhůta pro zpochybnění sněmovních voleb.

Po minulých volbách před čtyřmi lety soud dostal 77 stížností, většinu z nich zamítl. Rozhodl se ale přepočítat preferenční hlasy pro ODS ve středních Čechách vzhledem k tomu, že hlasovací lístky byly oboustranné a některé volební komise nezapočítaly preferenční hlasy na rubové straně. Poslancem se tak v roce 2017 stal rozhodnutím soudu nakonec Martin Kupka (ODS), který kandidoval z 31. pozice, místo stranického kolegy Petra Bendla.