TÉMA

Ondřej Babka

Sněmovna přerušila debatu o růstu televizního a rozhlasového poplatku

Úvodní sněmovní debatu o sporném růstu poplatku za televizi a rozhlas poslanci v první jednací den nedokončili. Čtvrteční diskuse trvala zatím patnáct hodin a provázela ji zejména opoziční kritika vládní předlohy. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš označil poplatky mimo jiné za plošnou nepřímou daň, koalice podle něho chce dvojici veřejnoprávních médií korumpovat. Předseda hnutí SPD Tomio Okamura navrhované zvýšení poplatků a rozšíření okruhu poplatníků považuje za skandální a nemravné. Vládní návrh na zvýšení poplatku s rozšířením okruhu poplatníků je podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) únosný a vyvážený, není podle něho revoluční. Projednávání vládní novely bude pokračovat v pátek po ukončení jiné, řádné schůze.
11. 7. 2024Aktualizováno12. 7. 2024, 00:12|

Sněmovna schválila zvýšení výdajů fondu investic

Letošní výdaje Státního fondu podpory investic (SFPI) vzrostou o 4,38 miliardy korun na 6,32 miliardy. Příjmy se zvýší o 3,72 miliardy korun na 5,66 miliardy. Navýšení rozpočtu umožní podle vlády vyčlenit více peněz například na poskytování zvýhodněných úvěrů na podporu výstavby dostupného bydlení. Sněmovna podpořila také novelu, která stanoví podmínky pro možnost ucházet se o status umělce pro lidi působící v kultuře. Poslanci ve čtvrtek neukončili s ohledem na omluvy členů vlády debatu o žádné z desítky písemných poslaneckých interpelací, které mohli projednat. Vystoupil jen premiér Petr Fiala (ODS) k dotazu předsedkyně opozičního klubu ANO Aleny Schillerové o údajné hospodářské stagnaci.
13. 6. 2024Aktualizováno13. 6. 2024, 17:54|

Poslanci po více než 63 hodinách debat podpořili novelu o korespondenční volbě

Sněmovna ve čtvrtek v úvodním kole projednávání podpořila koaliční návrh, který má umožnit korespondenční hlasování při volbách pro Čechy žijící v zahraničí. Vládnímu táboru se to zdařilo až šestý jednací den kvůli tomu, že schvalování novely blokovali poslanci opozičních hnutí ANO a SPD. Jejich návrh na zamítnutí novely nebo vrácení předkladatelům k přepracování dolní komora vládní většinou odmítla.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 21:25|

Překvapuje mě urputnost politických bojů, řekl Pavel před poslanci

Prezident Petr Pavel poprvé přišel do Poslanecké sněmovny. Promluvil před poslanci, kteří se sešli na pokračování řádné schůze dolní komory. Poslanci v úvodním kole podpořili změnu ústavy, která stanovuje, že krajské, senátní i obecní volby se budou od roku 2026 konat vždy na konci prvního říjnového týdne. Rovněž schválili novelu o sociálním zabezpečení.
13. 6. 2023Aktualizováno13. 6. 2023, 20:06|

Ve sněmovně skončila série mimořádných schůzí navržených opozicí, jejich programy schváleny nebyly

Poslanecká sněmovna ve středu po 15. hodině absolvovala sérii čtyř mimořádných schůzí svolaných z podnětu ANO. Opozice chtěla probrat zvýšení rodičovského příspěvku, ceny potravin, situaci v České poště a dopady chystané emisní automobilové normy Euro 7. První dvě schůze padly pod stůl po neschválení jejich programu, třetí předsedající přerušil pro nedostatek času. Ani u té poslední nakonec zákonodárci program neschválili. Dopoledne poslanci opět nedokončili finální debatu o změnách ve volbě radních ČT a ČRo, k hlasování kvůli opozičním projevům nedospěli. V nich poslanci obviňovali koalici ze snah o kontrolu veřejnoprávních médií a letošní volby generálního ředitele ČT.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 18:51|

Koalice se přiblížila zrušení EET. Návrh prošel prvním čtením ve sněmovně

Elektronická evidence tržeb (EET) by měla skončit ke konci letošního roku. Poslanci v pátek v nočních hodinách v prvním čtení po zhruba osmihodinové debatě, která začala už ve čtvrtek odpoledne, podpořili vládní návrh, který ji bez náhrady ruší. Evidence je stejně v současné době přerušená do konce letošního roku, a to kvůli pandemii nemoci covid-19. Stala se fakticky dobrovolnou. Opoziční hnutí ANO zrušení evidence odmítá, ale s hnutím SPD se přiklání k tomu, aby zůstala dobrovolná. Vládní návrh ale s něčím takovým nepočítá a i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dobrovolnou evidenci odmítá.
24. 6. 2022|

Složení Poslanecké sněmovny zůstane beze změn, rozhodl Nejvyšší správní soud

Nejvyšší správní soud odmítl či zamítl všechny zbývající volební stížnosti. Složení Poslanecké sněmovny, která se má sejít v pondělí, tak nedoznalo žádných změn. Informoval o tom předseda volebního senátu Tomáš Langášek.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 12:43|

Lidé podali 210 stížností na sněmovní volby, skoro třikrát víc než před čtyřmi lety

Nejvyšší správní soud obdržel 210 stížností na výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. Je to o 133 víc než po minulých sněmovních volbách. Informoval o tom soud na svých webových stránkách.
22. 10. 2021Aktualizováno22. 10. 2021, 16:42|