David Rath chce na svobodu. Požádal o podmíněné propuštění

Někdejší středočeský hejtman za ČSSD David Rath podal k Městskému soudu v Brně žádost o podmíněné propuštění. Informovala o tom mluvčí soudu Petra Hovorková. Rath si ve věznici v Brně-Bohunicích odpykává sedmiletý trest za korupci, za sebou má polovinu trestu. Na jeho žádost upozornil server Aktuálně.cz.

Hovorková uvedla, že žádost k brněnskému městskému soudu dorazila 11. října. „Ve věci zatím nebylo nařízeno veřejné zasedání,“ řekla s tím, že v tomto týdnu se jednání ani nečeká.

Podle zjištění Aktuálně.cz žádost nepodal Rathův advokát, ale organizace Svaz pacientů České republiky, která má podle serveru blízko k ČSSD. Web uvedl, že první viceprezidentkou svazu je bývalá místopředsedkyně Senátu a nynější dosluhující poslankyně strany Alena Gajdůšková. Viceprezidentkou je další členka ČSSD Libuše Pešlová.

„My jsme humanitární organizace, takže návrh na podmíněné propuštění Davida Ratha jsme podali z humanitárních důvodů. Má dvě děti. Myslíme si, že by bylo patřičné, aby děti byly se svým otcem ještě v tom věku, ve kterém jsou,“ vysvětlil Aktuálně.cz motivy k podání žádosti prezident organizace Luboš Olejár.

Rathův právní zástupce Roman Jelínek pro server k podanému podnětu uvedl, že je to pro ně překvapení. Aby k němu soud přihlížel, musí s ním Rath vyslovit souhlas. Podle Jelínka tak učiní.

Rozsudek v takzvané první větvi korupční kauzy kolem Ratha letos potvrdil Nejvyšší soud, když odmítl všechna dovolání. Rath si v první větvi kauzy vyslechl sedmiletý trest vězení a také desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU.

Vrchní soud uznal vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici. Ratha i další ale odvolací senát zprostil obžaloby z manipulací s výběrovými řízeními na vybavení středočeských nemocnic.

Rath v létě podal proti verdiktu v první větvi korupční kauzy ústavní stížnost, soud ji bude řešit společně s podnětem dalšího aktéra téže kauzy, manažera Tomáše Mladého. Rath je zatím ve výkonu trestu, někteří další aktéři už se dostali podmínečně na svobodu. Jde o někdejšího poslance Petra Kotta a jeho manželku, bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou.

V druhé větvi kauzy prodloužil Krajský soud v Praze Rathovi nepravomocně trest ještě o rok. Trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji se podle senátu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem, včetně stavební firmy Metrostav. Druhou větví se teprve bude zabývat odvolací vrchní soud.