V sobotu přibylo 205 případů covidu, nejvíce za víkendový den od konce května

Testy v sobotu potvrdily 205 nových nákaz covidem v Česku. Nárůst případů byl největší za víkendový den od konce května, před týdnem jich bylo o 72 méně. Dále roste také reprodukční číslo, které stouplo na 1,26. V nemocnicích bylo hospitalizováno 63 lidí s prokázanou nákazou koronavirem, o jedenáct více než před týdnem.

On-line přenos
Koronavirus – září
14:03

Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

13:30

Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

13:29

Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

Denní počty nově potvrzených případů rostou v mezitýdenním srovnání šestý den po sobě. Ve čtvrtek i v pátek do statistik přibylo přes tři sta případů, což představovalo nejvyšší nárůst od 13. července.

V Česku připadá aktuálně v průměru šestnáct nově odhalených případů nákazy na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Mezi regiony jsou ale značné rozdíly. Nejvýrazněji se koronavirová epidemie teď šíří v Karlovarském kraji, kde na sto tisíc obyvatel připadá 32 nových případů za posledních sedm dní. Následuje Praha s 27 a jižní Čechy se zhruba 22 nakaženými. Naopak nejpříznivější situace je v Královéhradeckém kraji s šesti případy na sto tisíc obyvatel za týden.

Z okresů se covid šíří nejintenzivněji na Karlovarsku. Na sto tisíc lidí tam připadá 67 nových nákaz za posledních sedm dní.

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, stouplo z 1,24 na 1,26. Vyšší bylo naposledy v polovině července. Nad hodnotou jedna, představující předěl mezi zrychlováním a zpomalováním šíření infekce, se drží už jedenáctým dnem.

V nemocnicích bylo v sobotu hospitalizováno s covidem 63 lidí, o jedenáct více než před týdnem. V těžkém stavu je třináct z nich.

Od začátku epidemie v Česku se covidem prokazatelně nakazilo 1,68 milionu lidí. Více než 98 procent z nich už se uzdravilo, naopak 30 406 zemřelo. Za posledních sedm dní přibyla do statistik dvě úmrtí.

Podle průběžných výsledků otestovaly laboratoře v sobotu téměř 42 500 vzorků. V mezitýdenním srovnání byl počet testů nižší o zhruba 13 800, údaje o provedených testech se ale do statistik dostávají se zpožděním.

Nižší byl v sobotu i počet naočkovaných. Podle předběžných čísel zdravotníci aplikovali lidem 4368 dávek, zatímco o týden dřív se jejich počet blížil 8900. Plně naočkovaných je aktuálně přibližně 54 procent celkové populace České republiky.